10.5.10

Taikuutta CIA:ssa

Vuohia tuijottavat miehet-kirjassa mainittiin CIA:n hämärähommia. Niihin lukeutui mystiikan sekoittamista agenttien arsenaaliin. CIA halusi mahdollisimman laajan repertuaarin, jolla taistella tiedosta kommunistien kanssa.

CIA pyöritti MKULTRA-projektia. Jenkit eivät halunneet olla jäljessä venäläisten vakoiluvarustelukisassa. He olivat kuulleet, että ryssillä on toimiva aivopesumetodi. Sen vastapainoksi haluttiin amerikkalainen metodi. Kokeiluissa käytettiin LSD:tä. Kokeissa ei käytetty eettisiä ohjeita. Juomiin sujautettiin salaa LSD:tä. Sitten seurattiin alkaisiko henkilö puhua arkaluontoisista asioista ja voisiko häntä manipuloida helpommin. Tämän seurauksena ainakin yksi ihminen on tehnyt itsemurhan CIA:n kokeissa. Frank Olson hyppäsi hotellihuoneen ikkunan läpi New Yorkissa. Myös erään bordellin asiakkaille livautettiin salaa kemikaalia. Sitten menoa tarkasteltiin peililasin läpi. Tutkimusta...

CIA tarvitsi oppia siitä miten LSD:tä saadaan kohteen juomiin täysin huomaamatta. Kuka olisikaan parempi opettaja kuin taitava taikuri? Siksi

Silmänkääntötemppujen taitaja John Mulholland sai kutsun 50-luvulla. Mulholland oli aikansa tunnetuimpia lavataikureita. Hän pyöritti Sphinx-lehteä yli 20 vuotta. Sphinx oli taikurialan tärkein julkaisu. Sen lisäksi Mulholland kirjoitti useita taikuutta käsitteleviä kirjoja. Harvassa oli ne temput joita hän ei hallinnut. Hän lopetti työnsä Sphinx-lehdessä ja siirtyi pelkästään CIA:lle työskentelyyn. Maan palvelu oli tärkeintä.

Mulholland laati perusteelliset ohjeet, joilla taikatempuista tietämättömät osaisivat hämätä muita ihmisiä. Some Operational Applications of the Art of Deception ja Recognition Signals olivat virallista opetusmateriaalia agenteille. Materiaalit tuhottiin 70-luvulla CIA:n arkistoista. Mutta onneksi niistä selviytyi yksi kopio. Se koottiin ja julkaistiin The Official CIA Manual of Trickery and Deception nimellä pari vuotta sitten. Mulholland opetti miten ihmisiä kätkettiin pieneen tilaan, kuten taikurit ovat tehneet vuosisatojen ajan. Dokumenttien huomaamaton kähvellys liimapohjaisilla kirjoilla ja monia muita erikoisia temppuja. Lisäksi hän lisäsi agenttien käytettäväksi huomaamattomat signaalit kengännauhojen välityksellä.

Käytännöllisten temppujen soveltaminen salaisissa operaatioissa ei ollut Mulhollandin ainoa panostus. Hän osallistui myös ESP-tutkimukseen. CIA etsi taitavia selvänäkijöitä, joten Mulholland sai arvioida ehdokkaita. Huijarit karsittiin ja vain Aidot meediot pääsivät eteenpäin.

6 comments:

Sähis said...

Löytyy hyllystä tuo: The Official CIA Manual of Trickery and Deception. On vielä kesken kun tuli kiireempää luettavaa (Singh ja Goldacre). Kirjasta voi kuitenkin sanoa, että alkupuolella on hieman historia tietoa juuri blogatusta aiheesta ja Mulhollandista, ja sitten alkaa Mulhollandin alkuperäinen oppikirja lähes täydellisessä muodossaan. Yksittäisiä sivuja ja kuvia on jouduttu restauroimaan ja tarkistuttamaan muillakin taikureilla, pyrkimyksessä alkuperäiseen.

Olsonin kuolemastahan on ainakin salaliittoteorioita. Ja itse voisin pitää osaa jopa ehkä uskottavana, että hänet heitettiin ikkunasta eikä tehnyt itsemurhaa perustuen mm. ruumiinavausraporttiin, joka tehtiin ylöskaivetulle ruumiille (perheen vaatimuksesta) ja LSD-vaikutushistoriaan. Tosin tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että hän kuoli CIAn kokeissa ja USA on siltä osin hyväksynyt (osan) vastuusta.(perhe sai hieman korvauksia.)

Sähis said...

Mainittakoon vielä, että tuosta Olsonin tapauksesta on ollut puhetta ainakin kahdessa dokkarissa, joista toinen oli niin ala-arvoinen, että melkein hävettää mainita pitävänsä asiaa uskottavana, vaikka se oli toisaalle esitetty osapuolien suhteen tasapainoisemmin ja uskottavammin.

Sähis said...

Onkohän blogiin tullut virus, kun tulee pyyntö antamaan salasanojaan ihan ihmeellisyyksiin. Jätettäköön antamatta.

Paholaisen Asianajaja said...

Olen kerran selannut tuota kirjaa Aneemisessa kirjakaupassa. Täytyy hankki se omaksi kun seuraavan kerran tulee vastaan.

Aqua Fortis said...

"Dokumenttien huomaamaton vä Lisäksi hän lisäsi agenttien käytettäväksi huomaamattomat signaalit kengännauhojen välityksellä."

Wat?

Paholaisen Asianajaja said...

Kappas. Pepsipäissäni jäi lause kesken.