31.1.09

Akateeminen vapaus-kilpailu päättyi

Lopulta kilpailuun osallistui peräti kolme videota.

Kaleigh McCormick ihastelee maailman monimutkaisuutta. Myös bakteeriflagella on monimutkainen. Tiesitkö, että tiedeyhteisö on tuhoamassa Amerikkalaisen elämäntavan[tm]?



Toisessa videossa tiedetään, että Doverin oikeudenkäynti käytiin USA:n korkeimmassa oikeudessa. Loput kamasta ovat yhtä asiantuntevaa. Kaunis tyttö, vaikka väittääkin ettei välimuotofossiileja ole löydetty. Oppilailla on oikeus valita mitä he uskovat kouluopetuksesta. Tämän takia oppilaille täytyy opettaa kaikki mahdolliset vaihtoehdot.



Kolmas video muistuttaa eniten dokumenttia. Tohtorin tutkintoa tehnyt mies piti esitelmän ID:stä. Hän joutui yksityiseen puhutteluun. Mies kuitenkin valmistui tohtoriksi molekyylibiologian saralla. Hänestä tuli myöhemmin pastori. Gonzales ei saanut vakituista pestiä. Sitten paljastetaan, että kouluissa syrjitään kreationismia vastaan. Lopussa Paleyn taskukelloargumentti, mutta Marsissa olevan tietokoneen muodossa.



Osallistujia tuli siis aavistus vähemmän kuin Discovery Institute odotti. Palkintoja olisi riittänyt top-10 finalisteille.

The grand-prize winner will be awarded $500, and one essay runner-up and one video runner-up will receive $250. Up to 10 finalists will receive their choice of a free book or DVD.


Osanottoni voittajille.

Nettinäkijä pätemässä

Toijalassa tapahtuu. 14-vuotias Nora Bhatia on kadonnut.

Bhatia lähti Toijalan yhteiskoulusta torstaina noin kello 11 ja tämän jälkeen häneen ei ole saatu yhteyttä.

Torstai-illan ja perjantaiyön aikana Bhatian ystäviä on puhutettu Akaassa. Poliisi on myös vieraillut nuorison illanviettopaikoissa, mutta Bhatiaa ei ole tavoitettu.


Aina huolestuttava tapahtuma. Ja tietenkin netin asiantuntevat foorumit ovat valmiita hekumoimaan asiasta. Esim. Vauva-lehden keskustelupalstalla (juoruämmäpalsta, kuten joku on joskus jossain sanonut) päivitellään katoamista. Kaiken "mamu" höpinän joukossa oli yksi kommentti, joka pysäytti lukemaan.

Vierailija - 30.1.2009 18:33 (ID 1335283) 18/31

Näkijänä vastaan

Jokin viesti saapuu tästä tyttöön liittyvästä asiasta, voi olla kyse kidnappauksesta joko huoltajuuskiistaan liittyen tai sitten johonkin rikokseen.
Julkiseen paikkaan kuitenkin liittyy ongelman ratkaisu,
uutta alkua on vaikea aloittaa, siihen nousee esteitä.

Muutokset ovat pinnalla tyttöön liittyen eikä oikein tiedä itse, miten saada elämä kuntoon, eri tahot kiinnostuneita hänestä.
Joko tyttö itse rasittunut riidoista, ja tehnyt ns. suunnitellun siirron, tai sukukiistat repivät tässä.
Hyvät uutiset tässä saavuttavat läheiset, ja asia selviää lähiaikoina positiiviseen ratkaisuun.


Ketkä saavat kiksejä tuollaisesta "näkemisestä"?

Noran katoaminen on siitä erikoinen, että ensimmäistä kertaa näen kadonnut-ilmoituksia Toijalan katukuvassa. Ilmoituksia on useissa paikoissa rautatieaseman tunnelissa ja pääkadun varrella.

30.1.09

Valitus kannattaa

Australialainen Sandra Quincy luki Valitut Palat-lehteä. Siellä oli magneettihoitoon liittyvä mainos. Mainoksen mukaan seksimagneetti parantaa verenkiertoa tuhmilla alueilla. Quincy ei tykännyt kuluttajien älykkyyttä aliarvioivasta mainoksesta. Hän kirjoitti valituskirjeen kuluttajavirastoon. Jostain syystä byrokratia pyörähti eteenpän. Kuluttajasuoja-asiamies otti yhteyttä seksimagneettia markkinoivaan firmaan. Seksimagneetin toimivuudesta pitäisi esittää jotain näyttöä. Century Mail vastasi. Heillä ei ollut mitään omaa tutkimusta magneetin tehosta, mutta magneettihoitojen toimivuus oli osoitettu monien muiden tahojen toimesta. Vastauksen mukana oli liite, jossa oli toimivuuteen liittyviä tutkimuksia. Viranomaiset lukaisivat liitteen. Sieltä ei löytynyt tukea mainostajien väitteille. He totesivat Century Mailin johtavan asiakkaita harhaan.

Century Mail sai käskyn poistaa tuotteen mainokset valikoimastaan. Sen lisäksi heidän pitäisi laittaa Valittuihin Paloihin ilmoitus joissa perutaan väittämät seksimagneetin toimivuudesta. Samanlainen ilmoitus pitäis myös lähettää tuotteen ostaneille asiakkaille.

Pöksyihin laitettava magneetti maksoi 39,95 dollaria plus postimaksut. Halvemmalla pääsee jos teippaa tavalliset jääkaappimagneetit nivusiin.

Tarinan opetus on kuitenkin selvä. Aina kannattaa valittaa.

Uusi vaarallinen kultti

Illuminati on lopettanut varjoissa lymyilyn. Nyt he ovat aloittaneet aktiivisen aivopesun. Ensin tavalliset perheet vaatetetaan kulttikaapuihin. Kun ulkokuori on hoidettu, niin on helppoa laajentaa toimintaa mielen uudelleen ohjelmointiin.



Huomasitko mainoksen lopussa kuinka kaupanpäälle saa ilmaisen lukuvalon. Valoa? Ei voi olla selkeämpää todistetta Illuminatin sekaantumisesta asiaan. Hyvä yritys, mutta tämä mies ei lankea ansaan.

29.1.09

Andrew Wakefield ja rokotteet, osa 1

Paul Offitin Autism's False Prophets on luettu. Koen tarpeelliseksi kirjoittaa ja kääntää suomeksi perinpohjaisesti siitä kohusta, joka käytännössä synnytti nykyisen rokotepeloittelukampanjan. Mahdolliset ja todennäköiset virheet johtuvat minusta.

Vuonna 1998 Andrew Wakefield järjesti lehdistötilaisuuden Royal Free Hospitalissa. Hän uskoi löytäneensä autismin aiheuttajan. Löydökset esiteltäisiin saman päivän aikana arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa nimeltään Lancet.

Wakefield ei ollut uusi tekijä kohua nostavissa tutkimuksissa. Ennen autismin tarkastelua hän oli tutkinut Crohnin tautia. Taudin aiheuttajaa oli etsitty vuosikymmeniä. 32-vuotias Wakefield päätteli, että syy löytyy sisuskalujen hiussuonien tukkeutumisesta. Tukkoja aiheutti luonnossa elävä tuhkarokkovirus. Epäilyä perusteltiin viidestätoista Crohn-potilaasta otetuilla näytepaloilla. Suolistoissa oli kyseistä virusta. Virus aiheutti suolistotulehduksen. Wakefield vei päättelynsä rokotteita kohti. Rokotteissa annettavat virukset aiheuttaisivat myös Crohnin tautia.
Englannissa, Tanskassa, Japanissa, Skotlannissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa yritettiin toistaa Wakefieldin tekemä löytö. Se ei onnistunut. Tutkimukset osoittivat ettei tuhkarokko ollut yleisempää Crohn-potilailla. Virus ei siis tukkinut hiussuonia. Rokotetut ihmiset eivät olleet altiita taudille. Vuonna 1998 Wakefield myönsi olleensa väärässä.

Wakefield ei kuitenkaan unohtanut rokotteita. Epäillyksi joutui MPR-rokote, eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (engl. MMR-vaccine).

Lehdistötilaisuus oli kerännyt kiitettävästi toimittajia. He osasivat arvostaa sairaalan mainetta. He tiesivät, ettei Lancet ollut mikään pellelehti. Wakefield aloitti kertomalla, että hänen ryhmänsä oli tutkinut kahdeksan autistisen lapsen sisuskaluja kuituoptiikan avulla. Yllätyksekseen tutkijat löysivät ylimääräistä imukudosta sieltä missä sitä ei olisi pitänyt olla. Suolistossa oli imukudoskertymiä. Nähtävästi autistisilla lapsilla oli muutoksia suolistossa, aivan kuten Crohnin tautia sairastaneilla lapsilla.
Sitten Wakefield kertoi toimittajille imusolmukkeiden aiheuttajan: MPR-rokote (suomalainen Wiki-artikkeli mainitsee vieläkin Wakefieldin?). Kaikki kahdeksan autistista lasta olivat saaneet MPR-rokotteen vain pari kuukautta ennen suolistotulehdusta.

Wakefield selitti toimittajille miksi oli kiinnostunut autismista. Oppineet ja tietävät vanhemmat olivat lähestyneet häntä vuonna 1995. He olivat huolissaan autistista lapsistaan. Vanhemmat kuvailivat kuinka lapsi oli asteittain vaipunut autismihunnun alle. Lapset olivat kehittyneet normaalisti 15- 18 kuukautta, mutta MPR-rokotteen saatuaan he olivat alkaneet heiketä. Puhe, sosiaaliset taidot ja mielikuvitus katosivat. Vanhemmat osasivat arvostaa Wakefieldin asennetta. Hän oli lääkäri joka välitti siitä mitä vanhemmat sanoivat.

Miten rokote sitten aiheutti autismia? Wakefieldin mukaan rokotteessa oleva tuhkarokkovirus matkusti käsivarresta suolistoon ja aiheutti tulehduksen. Haitalliset proteiinit pääsisivät kulkemaan vaurioituneen suolen läpi. Ne joutuivat verenkiertoon, ja sitä kautta aivoihin. Tämä aiheuttaisi autismin. Wakefield ei ollut vielä tunnistanut haitallisia proteiineja. Mutta lisätutkimus paljastaisi varmasti mistä oli kyse.

Wakefield tarjosi ratkaisua. Jos vanhemmat haluaisivat välttää autismia, niin heidän pitäisi jakaa MPR-rokote kolmeen osaan. Rokote annettaisiin vuoden väliajoin. Hän painotti, että oli moraalitonta jatkaa yhdistelmärokotteen antamista lapsille, kunnes asia oli varmistettu. Mutta tietenkin rokottamista pitäisi jatkaa.
Valitettavasti lääketehtaat eivät valmistaneet MPR-rokotetta kolmessa osassa. Käytännössä Wakefield suositteli ettei lapsille anneta ollenkaan rokotetta.

Pienemmälle huomiolle jäi tutkijaryhmässä olleen tohtori Simon Murchin lausunto. Murch mainitsi, etteivät he olleet vielä osoittaneet, että rokote aiheuttaa autismia. He olivat vain esittäneet sen mahdollisuuden.


"The link is unproven and measles is a killing infection. If this precipitates a scare and immunisation rates go down then, as night follows day, measles will return and children will die."


- Simon Murch

Royal Free Hospitalin johdossa oltiin yllättyneitä Wakefieldin varmuudesta. He huomauttivat, että tuhkarokkorokote on turvallinen ja tehokas.

Liian myöhäistä.

Oli brittilehdistön vuoro tulkita Wakefieldin lehdistötilaisuutta. Seuraavana päivänä lehtien otsikot eivät jääneet vähälle huomiolle.

"Alert over Child Jabs"

"Ban Three-in-One Jab, Urge Doctors"


Jne.

Tuhannet vanhemmat jättivät lasten rokottamisen väliin.

Parin seuraavan vuoden aikana lehdistö kirjoitti yli 1500 artikkelia Wakefieldistä, MPR-rokotteesta ja autismista. Aiheesta tuotettiin ja esitettiin Hear the Silence dokudraama. Tarina on dramaattinen. Äiti pyrkii löytämään selityksen lapsensa autismiin. Rohkea tohtori Wakefield (Hugh Bonneville) ryhtyy taistelemaan naisen ja lasten puolesta. Pahat terveysviranomaiset juonivat Wakefieldiä vastaan. Hänen tiedostot varastetaan. Puhelinta salakuunnellaan. Lopulta katselijalle selviää ketkä ovat uhkailun takana: lääkefirmat. "Se on miljoonan punnan teollisuus", sanoo äiti. "Joten he taistelevat epäreilusti."

Yhä useampi lapsi jätti rokotuksen pois päiväjärjestyksestä.

Wakefieldin antaman varoituksen jälkeen MPR-rokotuksia saaneiden osuus väheni 90 prosentista 70 prosenttiin. Toki se oli notkahtamassa jo ennen Wakefieldiä, mutta lehdistötilaisuus varmisti syöksykierteen. Joillakin Lontoon alueilla osuus putosi 50 prosenttiin. Tuhkarokkoa alkoi puhjeta siellä täällä Lontoon kouluissa. Lisää tapauksia ilmeni vähemmän rokotuksia ottaneilla alueilla. Lopulta niitä löytyi Skotlannista ja Irlannista. Vuonna 2002 sadat lapset olivat sairastaneet tuhkarokkoa. Yksi sairaala Dublinissa otti vuoden aikana osastolleen 100 lasta joilla oli tuhkarokon aiheuttama keuhkokuume ja aivoturvotusta. Kolme kuoli. Oireet olivat alkaneet "vain" tuhkarokkona.

Vuonna 2003 Science-lehti julkaisi artikkelin tuhkarokon leviämisestä Englannissa. Lukujen mukaan rokotteita otettiin liian vähän, jotta tuhkarokkoa voitaisiin estää leviämästä. Jos immunisaatiota ei saataisi parempaan kuntoon, niin tuhkarokko muuttuisi jatkuvaksi ja siitä aiheutuva kuolleisuus seuraisi perässä. Vuonna 2006 kolmetoistavuotias poika oli ensimmäinen ihminen Englannissa joka kuoli tuhkarokkoon yli vuosikymmenen aikana.

Mutta Wakefield ei ollut yksin. Löytyi tutkijoita jotka puolustivat löytöjä.

John O'Leary oli tutkinut suolistosta otettuja näytöpaloja polymeraasiketjureaktion (PCR) avulla. O'Leary oli havainnut tuhkarokkoviruksen jäänteitä 82 prosentilla autistisia lapsia, mutta vain 7 prosentilla ns. normaaleja lapsia. Hän päätteli, että näyttö yhdistää vahvasti tuhkarokkoviruksen läsnäolon suolistossa kehityshäiriöihin.
Hisashi Kawashima, virusten tutkija Tokion lääketieteellisestä yliopistosta, löysi tuhkarokkovirusta valkosoluista joita oli otettu autistisilta lapsilta, mutta ei muilta lapsilta.
Vijendra Singh, biologi Utahin yliopistosta, löysi viruksen vasta-aineita verestä, mutta myös sen lisäksi selkäydinnesteestä. Vasta-aineet hyökkäsivät aivoja kohti. Hän uskoi MPR-rokotteen aiheuttavan autoimmuunireaktion hermoja vastaan.
Kenneth Aitken, psykologi Edinburhing Royal Hospital for Sick Childrenistä oli autismin asiantuntija. Hän selasi läpi 300 autistisen lapsen tiedot. Vähintään kolmannes lapsista oli vaipunut autismiin MPR-rokotteen saamisen jälkeen. Ennen rokotetta he olivat olleet täysin normaaleja. Aitken päätteli, että autismi aiheutui uudesta ympäristötekijästä, joka voisi olla MPR-rokote.
Walter Spitzer, epidemiologian emeritusprofessori McGill yliopistosta, oli saavuttanut mainetta havaittuaan, että ehkäisypillerit aiheuttivat tukkeumia verenkierrossa. Spitzer kävi läpi Aitkenin näytön ja oli samaa mieltä johtopäätöksen kanssa. Toisin kuin Wakefield hän uskoi, että autismi voisi ilmetä jopa vuosia MPR-rokotuksen jälkeen.

Yhdysvaltalaiset lääkärit antoivat myös tukevia mielipiteitä Wakefieldin suuntaan. Seuraavaksi Wakefield matkustikin Yhdysvaltoihin. Kongressi halusi kuulla asiantuntijaa juuri rokotteisiin liittyvän kohun takia. Dan Burton, republikaani Indianan osavaltiosta, järjesti tutkimuskomitean MRP-rokotteen vaaroista.

Osa 2 kertoo lyhyesti tuosta USA-retkestä. Sitten syvennytään miten hyvin Wakefield teki tutkimusta.

Dawkins haastattelee Derren Brownia

Kelpo katseltavaa Youtubessa. Enemies of Reason-ohjelmasta poimittu haastattelu, jaettuna kuuteen osaan. Brown selittää huuhaa-temppujen salaisuuksia. Alla oleva still-kuva antaa ymmärtää, että Brown hämmästelee Dawkinsin nivusia, mutta ehkä tulkitsen kuvaa väärin.

28.1.09

Kevät koittaa HD80606b:lle

Eksoplaneettojen tutkiminen on ottanut taas pienen edistysaskeleen. Ensimmäistä kertaa aurinkokunnan ulkopuoliselta planeetalta on havaittu sään vaihteluja. Paikka ei ole kovin ystävällinen, vaikka kevät onkin miellyttävä vuodenaika.

200 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevan planeetan talvilämpötila on runsaat 500 astetta. Kesän tullen se nousee kuudessa tunnissa yli 1 200 asteeseen. Tuolloin planeetta on kymmenen kertaa lähempänä omaa aurinkoaan kuin Merkurius meidän aurinkoamme.

Planeetta hehkuu kirsikanpunaisena ja velloo yhtenä säteilymyrskynä, kunnes se taas sinkoutuu viileämmille vyöhykkeille, kertoo Kalifornian yliopiston astronomian professori Gregory Laughlin.


Avaruusturistien kannattaa siis pakata mukaan reippaasti aurinkovoidetta (suojakerroin 80 miljoonaa) ja joditabletteja.

Detoxaa kriittinen ajattelu aivoistasi

Detox. Sillä sanalla tarkoitetaan melko varmasti kehon puhdistamista kuona-aineista, raskametalleista ja myrkystä yleensä. Detox-sanaa liitetään dieeteistä jalkakylpyjen kautta kasviuutetablettien vierestä koukaten kasvoja hivellen aina hiuspohjiin asti. Kaikki suorittavat detoxia keholle. Perusideana on se, ettei ihmiskeho osaa itse poistaa kuona-aineta. Tai ei ainakaan tarpeeksi tehokkaasti. Tai osaa, mutta miksei poistaisi niitä nopeammin? Detox on käytännössä ympäripyöreä sananhelähdys, jolla voidaan saada tehokkuutta mainontaan. Veden juominen ja odottaminen (se luonnollinen ja varmasti toimiva tapa) on niin vaikeaa ja teknistä hommaa. Kehon puhdistaminen voi hoitua hauskemmallakin tavalla.

Yksi monista markkinoiduista keinoista on Detox-in-a-Box. Se helpottaa elämää monella eri tavalla:

* No calorie counting
* No Shopping
* No Cooking
* Feel Great
* Different food for each day
* Detox isn't boring with Detox in a box!

Kaikki tarvittava tehdään Sinun puolesta! Saat suoraan kotiisi tuoreen detoxaavan aterian. Painosi putoaa luonnollisella tavalla. Monipuolinen ja vähärasvainen ruoka on varmasti parempi vaihtoehto kuin pippuripihvi ja sipuliperunat tai McFatin kerrosateria. Mutta Detox-in-a-Box on jotain muuta kuin tavallinen dieetti. Se puhdistaa elimistöäsi. Mutta miten?

BBC4 Radio haastatteli Nas Amir Ahmadia (D-i-a-B:in pomo) ja tohtoria nimeltään Ben Goldacre. Vuoropuhelussa selvisi, että detox-dieettiä kehuttiin hieman yliampuvilla ominaisuuksilla. Tällä kertaa detox poistaisi kehosta mm. kadmiumia ja elohopeaa. Ahmad joutui myöntämään, ettei asiaa oltu tutkittu, mutta eihän heidän sivuilla edes väitetty niin. Mutta D-i-a-B:n sivuilla luki, että dieetti poistaisi monenlaisia raskasmetalleja.



Kadmium on kirjoitettu väärin, muuten väitteet ovat aika selvät. Haastattelun jälkeen kului sata minuuttia, ja sivu päivittyi:



Samalla poistui muita terveyttä edistäviä väittämiä. Nyt D-i-a-B on vain kallis tapa syödä kotona, terveellisesti.

Digikirkon häiritsijät

Jotkut veikkasivat Tampereen Vapareita. Rohkenen ehdottaa, että syylliset löytyivät täältä. Oho. Asialla olivat anonyymit!

27.1.09

Ihana rokoteuutinen

Tässä sellainen tapaus jonka haluaa printata, vain jotta voi rakastella sen kanssa sängyssä.

Orac kirjoittaa italialaisesta tutkimusta. Siinä selvitettiin kymmenen vuoden viivellä miten kahta erilaista rokotetta saaneet lapset ovat muuttuneet. Kaksi rokotetta: toisessa enemmän tiomersaalia kuin toisessa. Tiomersaalissa on mukana elohopeaa. Jos tiomersaali vaikuttaa jotenkin autismin lisääntymiseen (vaikka tiedämme epidemiologisista tutkimuksista ettei tiomersaali vaikuta autismin yleisyyteen), niin suurempi määrä lisäisi autististen lasten määrää.

Tutkimuksessa otettiin selvää 1403 lapsen kunnosta neurologisilla kehitystesteillä. 697 lasta kuului suuremman tiomersaaliannoksen saaneisiin ja 706 kuului pienemmän annoksen saaneisiin. Testeissä ei löytynyt ratkaisevia eroja näidän ryhmien välillä. Havaitut erot menivät sattuman piikkiin. Yli tuhannen lapsen joukosta löydettiin yksi autistinen lapsi. Hän oli pienemmän tiomersaaliannoksen saaneessa ryhmässä. Rokotteissa oleva elohopean määrä ei siis vaikuta autismin yleisyyteen. Lapset saavat elohopeaa elimistöönsä jatkuvasti muualtakin kuin rokotteista.

Bloggauksensa lopussa Orac käsittelee erilaisia rokotevastustajien esittämiä vastalauseita.

Rokotusinfo.fi:n sivuilla on vieläkin vihjailuja rokotteiden ja autismin yhteydestä:

[B]rittitutkija Andrew Wakefieldin (5) tulosten mukaan tuhkorokkorokotuksen ja autismin välillä saattaa olla yhteys. Lääketieteellisessä yhteisössä ei kuitenkaan ole vallitsevaa näkemystä siitä, että yhteyttä olisi - toisten tutkimustulosten pohjalta myös esitetään julkilausumia, että yhteyttä ei ole.


Tuorein uutinen tiomersaalin yhteydestä autismiin ei ole vielä kerinnyt heidän Tiomersaali-uutissivulle.

Kokeilen huomenna kirjoittaa viimeiset pohdinnat Autism's False Prophets-kirjasta. Andrew Wakefieldin legendaarinen tutkimus ansaitsee syvän analyysin. Sen tarina on uskomaton. Kirja on niin tarpeellinen ja asiantunteva, että laitan sen seuraavan kilpailun palkinnoksi. Siitä lisää ensi viikolla.

Sitä odotellessa kannattaa verrata miten Age of Autism-sivulla reagoidaan italialaiseen tutkimukseen.

Rokotepelottelun seuraukset, osa Liian Monta

USA, Minnesotan osavaltio. Viisi lasta (5 kk - 3 vuotta) sairastui bakteerin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen. Yksi kuoli. Yksinkertaisella Hib-rokotteella olisi voitu estää tämä tapahtuma. Rokotteella on onnistuttu supistamaan bakteeritaudin ilmestyminen alle 5-vuotailla Yhdysvalloissa n. 20 lapseen per vuosi. Mutta viime vuonna Atlantan kaupungissa ilmeni viidellä lapsella aivokalvontulehdus. 7 kk ikäinen vauva kuoli. Kolme viidestä lapsesta oli täysin rokottamatta. Ei mitään rokotteita yhtään millekään. Mukana kuollut vauva. CDC tutkii asiaa. Hib-rokotteiden puute on myös voinut vaikeuttaa asiaa.

Three of the five Hib cases in Minnesota occurred in children who had not been vaccinated. One case occurred in a child who was too young to complete the primary series, and a fifth case occurred in a child with an immunodeficiency. Given the prolonged booster dose deferral and reduced primary series coverage in the state, the increase in the number of Hib cases likely reflects increasing carriage and transmission affecting those with suboptimal primary series vaccination coverage, or a weakening of herd immunity. None of the children failed to receive vaccine because of the vaccine shortage. However, MDH is planning evaluations to describe the extent of Hib carriage in the affected communities and understand reasons why some children are not vaccinated. While the shortage continues, completion of the primary series in all children is essential to safeguard individual protection as well as to strengthen herd immunity.


YLEn Tyynysodassa on myös keskusteltu rokotteista. Paikalla Rokotusinfon edustaja Jyrki Kuoppala, joka toteaa heti alkuun, ettei Rokotusinfo vastusta rokotteita. He suosivat valinnanvapautta ja lisätietoa rokotteista. Lisäksi suositellaan yksittäisrokotteita. Aiheena BCG-rokotteen käyttö Suomessa.

Väittely alkaa 16 min kohdalla.

"Muistakaa, että rokotteet ovat vapaaehtoisia. Vanhemmat ovat vastuussa jos jotain tapahtuu."

- Toimittajan lopetus.

26.1.09

Sana sunnuntaille: Kirkkovaara

Saksalainen autokuski sai kokea karmaisevalla tavalla kuinka vaarallisia kirkot ovat. 23-vuotias kuski oli ajamassa tuttuun tyyliin ylinopeudella, ei huomannut mutkaa tiessä, ja rämäytti aidan läpi. Aivan tavallinen ja rauhallinen 35 metrin ilmalento keskeytyi vaarallisesti, sillä joku oli huolimattomasti rakentanut ilmaliikenteen tielle kirkon.

Toivottavasti asialle tehdään jotain.

Skientologia ei sovi poliitikoille

Yhdysvalloissa ollaan huomaamassa uuulten tuulten puhurit. Skientologien kanssa kiehnääminen ei ole enää kovin houkuttelevaa. Demokraatti Ted Hoskins sai huomata sen, kun Citizens Commission on Human Rights-järjestö pyysi edustajaa puhumaan psykiatrian vaaroista varoittavan esityksen parissa. Hoskinsia höynäytettiin tutulla tavalla. CCHR haluaisi vain edistää ihmisoikeuksia ja estää opettajia antamasta oppilaille Ritalin-lääkettä. Kun Hoskins sai valistusta CCHR:n yhteydestä skientologeihin ja heidän anti-psykiatriristiretkestä, niin hän päätti olla menemättä esitykseen.

"He johtivat minua harhaan," Hoskins sanoi.

Tampereen Vapaa-ajattelijat, nuo julmat sabotöörit

Turun Sanomien mielipidepalstalla mietitään ketkä olisivat voineet olla Lastenkirkko.fi:n kokeman julmuuden takana. Lastenkirkko.fi joutui sulkemaan chattinsä, kun ilkikuriset kommentoijat ilmestyivät paikalle. Juhani Heimonen on tehnyt tiukkaa sherlockmaista työtä saadakseen selville tekijän.

1) Isku viattomia lapsia kohtaan oli organisoitua

2) Isku tehtiin netin välityksellä

3) Isku kohdistettiin uskonnollista asiaa kohtaan

Tästä voimme päätellä, että eräs tamperelainen ryhmä on selvä pääepäilty. Ryhmä on organisoitu (ipso facto). Se toimii internetissä (aivan kuten alQaidakin). Sen päätoiminen ala on syövyttää rakkaan yhteiskuntamme peruskiveä, kirkon jäsenmäärää. Kyllä, Heimonen on paljastanut Tampereen Vapaa-ajattelijoiden metkut! Tietenkin he vakuuttavat syyttömyyttään, mutta juuri niinhän syylliset tekisivät.

Heimonen kuitenkin tietää kuinka paljon on vaakalaudalla:

Vapaa-ajattelijat eivät ole ensimmäisiä, jotka yrittävät korvata religion ratiolla, uskon järjellä. Samaa koetettiin vuosien 1917 ja 1991 välisenä aikana itäisessä naapurissamme - tosin kollektiivisemmin ottein.

25.1.09

Varokaa vuohia

Ne eivät ole ainoastaan Saatanan kätyreitä, vaan myös rosvoja. Nigeriassa poliisi on pidättänyt vuohen. Valppaat kansalaiset veivät epäillyn vuohen poliisilaitokselle. Sen nähtiin osallistuvan aseistettuun ryöstöön. Tai oikeastaan kansalaiset olettivat, että ryöstöä tehneessä porukassa oli mies, joka käytti mustaa magiaa muuttaaksen itsensä eläimeksi. Toinen ryöstäjistä pääsi karkuun (muuttui ehkä rotaksi?).

Onneksi poliisi on osoittautunut asteen verran rationaalisemmaksi kuin kansalaispidätyksen tehneet miehet. Poliisin edustajan kommentti asiaan oli seuraava:

"We cannot confirm the story, but the goat is in our custody. We cannot base our information on something mystical. It is something that has to be proved scientifically, that a human being turned into a goat"




Kuvan vuohi ei suostunut kommentoimaan syytteitä

24.1.09

Freudilainen pimpsahdus

tai siis, lipsahdus!

Niin pääsi käymään anti-evoluutiosodassa viime kesänä, kun Teksasin koululautakunta pohti opetusstandardeja. Christianity Today - Australia ei epäröi julkaista erästä lausuntoa, joka tuli suoraan "strengths & weaknesses"-kielen kannattajalta. Lautakunnan varapuheenjohtaja David Bradley on kreationisti. Se selittääkin miksi hän ei nähnyt mitään outoa omissa sanoissa.

"Evoluutio ei ole fakta. Evoluutio on teoria ja täten sitä ei voi todistaa."

Tuossa ei ollut se lipsahdus. Se tulee tässä.

"Oppilailla täytyy olla mahdollisuus hypätä omiin johtopäätöksiin."
Tässä alkuperäisessä hienoudessa.

"Students need to be able to jump to their own conclusions."
Ei tarvitse enempää selittelyä.

Äskettäin teksasilainen lautakunta äänesti "strengths & weaknesses"-kielen poistamisen puolesta. Nyt oppilaiden täytyy "analysoida ja arvioida" erinäisiä evoluutioteorian alueita. Sinällään ihan hyvä asia, mutta Discovery Instituten mielestä se tarkoittaa heidän propagandan tuomista koululuokkiin.

Uudet uskonnolliset vivahteet kuultiin republikaani Ken Mercerin suusta. Mercer puolusti "strengths & weaknesses"-kieltä.

"Tämä on taistelu akateemisen vapauden puolesta. Tämä on taistelu sananvapaudesta. Se on uskonnonvapauteen liittyvä asia."

Miten uskonto liittyikään biologiantunnilla opetettavaan tieteelliseen teoriaan? Discovery Institute lähettänee pian ohjekirjan Mercerille.

Skientologiavaroituksia Berliinissä

Berliini ottaa skientologian vakavasti. Skientologien päämajan eteen ilmestyi virallinen varoitus. Sen levittämisestä äänestettiin ja hyväksyntä tuli yksimielisesti. Varoituksessa on iso STOP-merkki ja valistavaa tekstiä.



The district of Charlottenburg-Wilmersdorf "expresses its opposition to the activities of the Scientology sect in this district and in Berlin, and hopes that responsible parties in Berlin will watch the Scientology sect with a critical eye in the near future, and that any new information will be made public."


Saksassa skientologia nähdään uhkana demokraattiselle yhteiskunnalle. Tiedustelupalvelun tekemässä tutkimuksessa ei ehkä löydetä laitonta toimintaa, mutta skientologien värväystempaukset tekevät selväksi, että kyseessä on liiketoiminta eikä uskonto.

23.1.09

Conservapedian Evoluutio-sivu

Voi että. Ei olisi pitänyt selata Conservapediaa. Miksi teen sitä? Miksi kidutan itseäni?

Tämän takia.

Sivun oikeassa laidassa on evoluutioteoriaa tarkasti käsittelevä kuva. Yksikään evoluution parissa telmivä teksti ei ole täydellinen ilman Hitleriä.



Jos ei ole mitään tekemistä, niin suosittelen opiskelemaan ihmiskunnan historiaa: Conservapedian tyylillä.

Genesis Chapter 10 places the roots of modern mankind in Noah and his three sons: Shem, Ham and Japheth. The term “Semitic” means “pertaining to the descendants of Shem,” and includes Assyrians, Chaldeans, Aramaeans, Sabaeans, and Hebrews (now known as Jews). Semitic languages include Hebrew and Arabic. Semitic religions include Judaism, Christianity and Islam. One of Noah’s descendants was Abram, who later changed his name as Abraham to reflect his covenant with God.

Both the Bible and many independent sources describe a Great Flood (or “Deluge”), which historians date at about 3000 B.C. Very little of any history, including writings and civilization, has survived from before that time. The biblical account of the Flood is at Genesis 5-8, describing an ark having reasonable dimensions similar to modern ocean steamships. A non-biblical Sumerian (from Sumer in Mesopotamia) account of the Flood was found in the last hundred years, and that account was apparently written about 1600 B.C. Even better, a cuneiform tablet from Babylon was found dating from 3000 B.C., which also described a massive flood in great detail. There are many other ancient accounts of a massive flood found in most other cultures around the world. Fossils and limestone (the result of ocean sediment) are found today on mountaintops and land worldwide at all altitudes. Independent accounts of a great flood can be found in ancient works of China, India, Britain (Druid) and American Indians, all having striking similar details. See, e.g., http://www.searchgodsword.org/enc/isb/view.cgi?number=T2631 . Recently two scientists at Columbia University published a widely praised book that proved that the Flood did occur, entitled “Noah’s Flood,” which concludes that the biblical Flood “is surely a true story of the permanent destruction of a land and its people ….” (p. 251). Yet no public school textbook ever mentions a massive flood.


Mutta jos pidät helpommasta huumorista, niin Barack Obaman sivu sopii sinulle.

reportedly born in Honolulu

will use his Muslim middle name when sworn into office

Elected by claiming to be a Christian

Obama used posters which show a marked similarity to posters of Lenin

President Obama will be the first person having ties to a known former terrorist to gain control over America's nuclear weapons.

Obama may be the first Muslim President


Conservapedia käyttää myös photoshopattua kuvaa Obamasta.

Jos vastaan sattuu tulemaan henkilö, joka siteeraa Conservapediaa ihan vakavissaan, niin juokse karkuun.

Ufo Obaman kruunajaisissa

Youtubeen on ilmestynyt useampi analyysi CNN:n taltioimasta ufosta. Oma vaatimaton mielipiteeni on, että tumman täplän liike näyttää enemmän linnulta.



Kukaan yleisössä ei reagoinut, kuullut, nähnyt mitään valtavaa viuhahtamassa päiden yli. Realistisin vaihtoehto on siis läheltä lentänyt lintu, johon kamera ei tietenkään tarkenna.

Toinen yhtä mahdollinen skenaario on reptiliaanien vierailu. He halusivat osoittaa hyväksyntänsä uudelle sätkynukelleen (suom. presidentille).

Toisaalla vaahdotaan itse Obaman tekemästä valasta. Se ei mennyt aivan täydellisesti, joten jopa FoxNewsin asiantuntija ihmettelee kuka on nyt USA:n presidentti. Foliohatuilla riittää revittävää siitä, että Obama ja kumppanit järjestivät toisen valatilaisuuden sisätiloissa - ihan varmuuden vuoksi. Nyt kukaan ei pääse väittämään ettei vallassa ole valan vannonut presidentti. Uuden yrityksen aikana ei käytetty Raamattua, mikä ei varmasti lisää antikristukseen uskovien yöunia.

22.1.09

"Darwin oli väärässä"

New Scientist julistaa kannessaan kerettiläisyyttä. Darwin oli väärässä! Voi ei! Maailmankuvani romahtaa. Tai sitten kannattaa lukea koko juttu ja kääntää olennaiset kohdat suomeksi.

Mistä on oikein kyse?

Darwin oli väärässä evoluutiopuun kohdalla. Sen juuri ei olekaan yksi tukeva runko, vaan sekalaista puskaa ympäriinä. Elämän puu on muuttunut verkoksi.

Kaikki alkoi kun DNA:ta ja RNA:ta päästiin kunnolla tutkimaan. Bakteerien ja arkkieliöiden perimä tuotti ongelmia. DNA:han perustuvat sukupuut olivat joskus erilaisia RNA-sukupuiden kanssa. Joskus eivät. Mitä tarkemmin geenejä vertailtiin, sitä selvemmäksi tuli, että yksisoluiset ovat vaihdelleet geenejä keskenään. Perimä ei siis liiku vain "pystysuunnassa" evoluutiopuussa. Horisontaalinen geeninsiirto sekoittaa pakkaa jopa pitkillä taksonomilla etäisyyksillä. Aluksi sen luultiin vaikuttavan vain sukupuiden reunoihin. Pientä epätarkkuutta. Näin evoluutiopuu saatiin pysymään kasassa.

Vuodesta 1993 lähtien jotkut olivat ehdottaneet, että evoluutiopuu olisi bakteerien ja arkkieliöiden kohdalla oikeasti evoluutioverkko. Vuonna 1999 Doolitle sanoi, että "elämän historiaa ei voi esittää tarkasti puuna." "Evoluutiopuu ei ole oikeasti olemassa luonnossa. Se on ihmisten tapa luokitella luontoa." (jostain syystä Doolitleä ei haastateltu Expelled!-elokuvassa).

Jotkut taistelivat puun puolesta. Peer Bork johti tutkimusta, jossa tarkasteltiin 191 genomin historiaa bakteereissa, arkkieläimissä ja aitotumallisissa. Näistä löytyi 31 geeniä, jotka olivat kaikilla elämänmuodoilla, eikä niissä näkynyt jälkiä horisontaalisesta siirrosta. Näistä luotiin sukupuu, jossa oli kaikkea E. colibakteerista elefantteihin. Tuloksena melkein täydellinen puu, kuten Bork itse sanoi.

Toisella puolella väitettiin vastaan. He huomauttivat, että Bork et all olivat vertailleet pienen pientä murto-osaa mahdollisista geeneistä. Siitä ei voi rakentaa mahtavaa puuta, vaan enemmänkin pienen risun, joka on hautautunut verkon alle. Borkin tuloksia kutsutaan "yhden prosentin puuksi." Samaista tulosta sanotaan parhaimmaksi näytöksi evoluutiopuun turhuudelle.

Osapuolet jatkavat taistelua. Mutta puun nakertajat edistyvät. Tal Dagan ja kollegat on tutkinut laajasti horisontaalista geeninsiirtoa. Viime vuonna selvisi, että peräti 80 % esitumallisten geeneistä on geeninsiirron tulosta.

Aitotumallissa on myös luultua enemmän geeninsiirtoa. Myös endosymbioosi sekoittaa oksia. Aitotumallisien perimään on syntynyt hybridigeenejä. Enemmistö aitotumallisista elämänmuodoista on yksisoluista elämää. Niin tai näin, mutta elämän historiaa ei voi enää sovittaa yksinkertaiseen puukuvioon.

Mutta mikä tässä on se ongelma? Mikrobit vaihtavat geenejä ympäriinsä, mutta onko sillä väliä? Meitä kiinnostaa tietenkin vain eläimet ja kasvit. Kai ne voideen esittää kauniisti evoluutiopuulla?

Elämä on enimmäkseen yksisoluista. Mikrobit ovat olleet tällä planeetalla vähintään 3,8 miljardia vuotta. Monisoluinen sotku ilmestyi vasta 630 miljoonaa vuotta sitten. Vain kymmenisen prosenttia elämästä on monisoluista. Tämän takia on aika outoa väittää, että elämä on kehittynyt kautta linjan samalla tavalla kuin monisoluiset eliöt. Jos on olemassa joku evoluutiopuu, niin se on evoluutioverkosta kasvava poikkeus.

Kasvit ja eläimet ovat myös verkostumassa. Risteytysten luonnollinen yleisyys on jatkunut miljoonia vuosia putkeen. Risteytymien lisäksi wanha kunnon HGS on iskenyt myös eläimiin. Käärmeiden DNA:ta on löydetty lehmistä. Sitä ennen samanlaista ilmiötä on havaittu hyönteisissä, kaloissa ja kasveissa. Todennäköisin syyllinen löytyy virusten suunnalta. Joidenkin arvioiden mukaan 40 - 50 % ihmisen perimästä on tupsahtanut sinne virusten tuomana. HGS ei ole yhtä merkittävä elämillä kuin mikrobeilla, mutta evoluution kannalta tärkeä.


Kukaan ei ole väittämässä - vielä - ettei puukonsepti ole enää hyödyllinen kasvien ja eläinten kohdalla. Perimän siirto on monipuolistunut suunniltaan, mutta se on kuitenkin vielä paras tapa selittää miten monisoluiset eliöt ovat sukua toisilleen.
Darwin rakensi sukulaisuussuhteita sen mukaan mitä pystyi havaitsemaan. Hän ei tiennyt mikro-organismien perimästä mitään. Teoria kehittyi kasvien ja eläinten perusteella.

Evoluutiopuun hylkääminen ei tarkoita, että evoluutio pitäisi hylätä sen mukana. Se tarkoittaa sitä, että evoluutio ei ole niin siistiä ja yksinkertaista kuin on kuviteltu. Jotkut sukulaisuussuhteet on ns. tehty puusta. Toiset eivät.

Toisten mielestä nyt ei pidä rentoutua. Evoluutiopuun hautaaminen tuo tullessaan jotain suurempaa. Biologia tulee kokemaan vallankumouksen. Muutosta verrataan Newtonin lakien päivittämiseen. Evoluutio on enemmän yhteensulautumista ja yhteistyötä kuin muutosta eristetyissä linjoissa.

Kreationistit ovat varmasti valmiita tekemään radikaalimmat tulkinnat New Scientistin artikkelista. Ainakin Uncommon Descentissä on huomattu uutinen.

L. Ron ja FBI

Smoking Gun-sivustolla on esillä kopiot FBI:n papereista. Niissä on itse Lafayette Ronald Hubbardin tekemiä valituksia ja ilmiantoja. L. Ron oli mm. huolissaan Yhdysvalloissa asuvasta miehestä, jota hän luuli natsiksi. Toisissa papereissa L. Ron valittaa Richard Nixonin suorittamasta vainoamiskampanjasta. Nixonin agentit olivat kuulemma käyneet kovistelemassa skientologien toimistolla. Myös kommunistit ovat aiheuttaneet L. Ronille fobioita. Hän pyysi armeijalta suojelua ollessaan Kuubassa.
Papereista selviää myös kuinka hyvä Hubbard oli talousasioissa. Yritys toisensa jälkeen meni konkurssiin.

Elämänsä aikana L. Ron lähetteli useita kirjeitä FBI:lle. Mies ei tainnut olla aivan kunnossa. Ei siis mikään ihme, että FBI sai useita valituksia Hubbardin järjestöstä.

21.1.09

Piho tarkentaa profetiaansa

Jouko Piho on seurannut Barack Obaman virkaanastujaisia. Kuin ihmeen kaupalla Obamasta tuli kuin tuli presidentti. Piho oli profetioinut erinäisiä asioita salamurhasta ja syntyperästä. Nyt on aika tarkentaa profetioita.

Tunnustan, että erehdyin ajankohdan suhteen, kun sanoin, että Obama ei vanno virkavalaansa, vaan hänet salamurhataan sitä ennen tai hän joutuu pois sen takia, että hän ei ole vaalikelpoinen, koska hän ei ole syntyperäinen amerikkalainen.


Mistä pieleen mennyt profetia sitten johtui?

Tosin en muista, että olisin koskaan kirjoittanut Obamasta käyttämällä sanontaa, että olen asiasta 100%:n varma. Olen voinut kylläkin kirjoittaa, että uskon, että Obama ei vanno virkavalaa 20.1.2009. Mutta siinä on kyse uskosta, ei sataprosenttisesta varmuudesta.


Profetioissa käytetään "mahdollista" ja muita joustavuutta tuovia termejä. Näin saadaan pakoreitti kun ennustus ei menekään kohdalleen. Kaikki toivo ei ole kuitenkaan hylätty.

En kuitenkaan ole missään vaiheessa pitänyt 20.1.2008 ehdottomana takarajana. Olen enemmänkin ajatellut, että jossain vaiheessa Obaman presidenttitie katkeaa – syystä tai toisesta.


Hyvällä lykyllä Obamalle siis tapahtuu jotain. Osasihan Piho profetioida, että Obamasta tulee Yhdysvaltojen ensimmäinen musta presidentti.

Kirjoitin nimittäin noin vuosi sitten Ajankohtaista-osiossa 12.1.2008:

”Kun Obaman ja Clintonin vaalitaisto näyttää tällä hetkellä tasavahvalta, olen sitä mieltä, että Barack Obama tekee historiaa ja USA saa ensimmäisen mustan presidentin.”

Tammikuussa 2008 käydyissä keskusteluissa sanoin asian suoraan myös Netmissionissa: ”USAn seuraava presidentti on Barack Obama.” Silloin joku, en muista kuka, reagoi siihen kysymällä epäilevästi, voiko sitä nyt noin suoraan ilmoittaa, kuka on USAn seuraava presidentti.

Tältä osin olin siis oikeassa Barack Obaman suhteen jo vuosi sitten.

Voi olla, että olen oikeassa jatkonkin suhteen.


Aika moni huomasi Obaman puheen demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2004. Siitä lähtien miehen ura lähti kovaan nousuun, ja vakava supina presidenttikampanjasta sai alkunsa. Siksi Obama oli Time-lehden kannessa 2004 ja kannessa luki: "Why Obama could be The Next President."



Obaman voiton ennustaminen vuonna 2008 ei vaatinut kovin suuria ponnisteluja.

Lopussa Piho muistuttaa profetioiden tarkkuudesta.

Profetoimisemme on kuitenkin vajavaista kuten tietommekin.

Vain Jumala tietää kaikki asiaan vaikuttavat tekijät, kuten rukoukset, jotka voivat muuttaa Kaikkivaltiaan päätöksiä.


Ei siis ole mitään takuita, että profetioiden pitäisi edes toteutua. Ihmisten ei kuulu tietää mitään suurempaa Totuutta tulevasta. Kun ennustetaan uhkaa, eikä se toteudu, niin rukoukset ovat pelastaneet ihmiset. Jos uhka toteutuu, niin profetia oli totta! Halle-berry-lujaa!

Katsotaan mitä Piho ennustaa tälle vuodelle:

Mitä tapahtuu vuonna 2009?

Maailman talous menee yhä jyrkempää alamäkeä v. 2009. Talousromahduksen kerrannaisvaikutukset ovat moninaiset ja tuntuvat ympäri maailmaa.

Kappas. Pihokin lukee Kauppalehteä.

Sotilaallisten yhteenottojen mahdollisuus kasvaa. Lähi-idässä levottomuudet jatkuvat. Israelin isku Iranin ydinlaitoksia vastaan on mahdollinen.


Muissa uutisissa; vesi on märkää.

USA voi joutua terrorihyökkäysten ja muunkin sodankäynnin kohteeksi.


No, kyllä. Terroristit eivät pidä sapattivuosia.

Voimakkaita luonnonkatastrofeja esiintyy eri puolilla maailmaa, erityisesti USAssa, jonka tuomiot ovat alkaneet.


Hieman epämääräistä. USA on iso maa, jossa on aikaisemminkin tapahtunut maanjäristyksiä ja pahoja hurrikaaneja. Samoin on koko maailman laita.

Jossain vaiheessa Jerusalemissa oleva Kalliomoskeija tuhoutuu maanjäristyksessä. Juutalaiset rakentavat sen tilalle uuden juutalaisen temppelin. Jos tämä ei tapahdu v. 2009, niin tulevina vuosina kuitenkin.


Noniin. Heti parempi ennustus.

USAn presidentin kohdalla voi tapahtua dramaattisia asioita, jopa salamurha.


Salamurhayrityksiä on kohdistunut valkoihoiseen republikaaniin, niin miksei myös asehulluja fundamentalistikristittyjä vihastuttavaan mustaihoiseen "arabi-antikristus-kommunisti" mieheen. Hullut ihmiset ovat loppumaton luonnonvara.

Maailma valmistautuu kohti Kolmatta maailmansotaa. Jos sota ei ala vielä v. 2009, niin ensi vuoden aikana maailma ottaa kuitenkin nopeita askelia sodan suuntaan.


Mahdollisesti useiden konfliktien syttyminen ja jatkuminen vuoden aikana täyttäisi tämän ennustuksen.


Venäjä tulee jossain vaiheessa miehittämään osan Suomesta. En tiedä, onko se jo vuosi 2009. Jos ei ole, niin joka tapauksessa ensi vuonna asiat menevät koko ajan siihen suuntaan, että jonain päivänä Suomen hallitus laitetaan
tiukan vaatimuksen eteen, jossa Venäjä pyytää Suomelta armeijalleen läpikulku- ja leiriytymisoikeutta Itä- ja Pohjois-Suomessa.


Mökkiostokset itärajalla ovat salakavalaa esivalmistelua rynnäkölle. Minä tiesin sen!

Omalla kohdallani olen kokenut, että pitäisi hankkia maalta mökki, jonka tontilla olisi marjapensaita, hedelmäpuita, peruna- ja kasvimaa. Alueella pitäisi olla myös hyvät kalastus- ja metsästysmahdollisuudet. Lisäksi olen päättänyt aloittaa venäjän kielen opiskelut.


Minä kannatan Jouko Pihon muuttoa maalle. Mieluiten mökkiin, jossa ei ole internetyhteyttä. Do svidaniya!

Kaikesta huolimatta hyvää uutta vuotta 2009 kaikille! Elämme historiallista murroskautta. Kaiken keskellä voimme kuitenkin turvata Jumalan apuun ja suojelukseen. Koen asian niin, että Jumala tulee auttamaan omiaan yliluonnollisesti, mutta meidän ihmistenkin on tehtävä oma osuutemme luonnollisesti.


Minä taas muistelen kuinka Persianlahden sota oli mullistava merkki tulevasta maailmanlopusta. Kuinka Loppu oli nyt ja tässä käsillä. Siitä on 17 vuotta. Jos asiat eivät mene niin huonosti kuin Piho ennustaa, niin Jumala on jeesannut ihmiskuntaa. Kätsyä.

Moraalin murenemista

Ruotsi hyväksymässä homoliitot

Onneksi papeille jätetään oikeus kieltäytyä vihkimästä samaa paria olevia sukupuolielimiä. Avioliitto-sana on varattu eriparisille sukupuolielimille. Muutenhan heteroparit eivät enää voi olla varmoja siitä ovatko he avioliitossa vai eivät. Nyt on enää ajan kysymys koska tämä on todellisuutta ruotsalaisissa kirkoissa.



Abortti on vielä laillista Ruotsissa ja Suomessa. Tietyt tahot protestoivat maailmalla (Yhdysvalloissakin) aborttia vastaan. Jotkut erehtyvät kysymään vaikeita kysymyksiä.

Pitäisikö abortti julistaa laittomaksi?

Kyllä!

Miten abortteja tehneitä naisia pitäisi rangaista?

Ööö...


Tom Cruise hallitsee tilanteen

Saksalainen poliitikko Michael Brand vaatii Operaatio Valkyrien boikotoimista Saksassa. Hän huomautti parlamentille, että Tom Cruise on skientologiajärjestön jäsen. Tämän takia ensi-iltaan osallistuminen olisi virhe.
Toisella puolen taas kulttuuriministeri Bernd Neumann kehui elokuvaa. Hän ei kommentoinut Cruisea.

Tom Cruise on osoittanut tukevansa Anonyymejä. Saksalainen anonyymi soluttautui elokuvan ensi-iltaan. Naamari takavarikoitiin, mutta pienen inttämisen jälkeen turvamies heltyi ja antoi maskin Cruiselle. Tomppa piirsi siihen rauhansymbolin ja nimmarin.

Awwwwwwwwwwww.

20.1.09

Homeopatiaa AIDSia vastaan

Homeopaatti Jeremy Sherr on pitänyt pientä klinikkaa Afrikassa. Hänellä on myös toive parantaa AIDS. Ja parannus löydetään homeopatiasta.

In many ways homoeopathy is the perfect medicine for persons suffering from AIDS, and particularly in Africa. AIDS means Acquired Immune Deficiency Syndrome. Homoeopathy works by stimulating and enhancing the immune system and therefore it is precisely in this disease that homoeopathy can be most effective.


Taikavettä tappavan taudin parantamiseen? Jeremy valittelee, ettei homeopaattinen tutkimus saa tukirahaa. Siksi hänen ja muiden homeopaattien täytyy kustantaa kokeet omasta taskusta. Mutta kokeet eivät kauheasti auta, jos tutkija ei ymmärrä taudista mitään. AIDS on virusperäinen tauti, joka vaikuttaa immuunisysteemiin. Tämä on yksinkertaistettu versio. Jeremyn mielestä homeopatia auttaa AIDSia vastaan "stimuloimalla ja parantamalla immuunijärjestelmää."

Oikeassa maailmassa tiedetään, ettei immuunijärjestelmä ole niin yksinkertainen. AIDS ei vain sammuta immuunijärjestelmää. Kunpa se olisi niin helppoa. Erv esittää kansantajuisesti miksi homeopatian ei missään nimessä kannattaisi toimia (jos se toimisi) Jeremyn postuloimalla tavalla.

Jeremy Sherr on siis tehnyt tutkimusta Afrikassa, mutta ei kovin eettisellä tavalla. Hän suunnitteli testaamista niin, että jotkut saisivat vain homeopaattista lääkettä, toiset antiretroviral-lääkettä. Blogissaan Jeremy selitti suunniteltua koetta näin:

When I was in South Africa 5 years ago, we had designed a very complex trial together with the Nelson Mandela hospital in Durban. This trial had three arms; patients with homoeopathy and without ARV treatment, patients with homoeopathy and ARV treatment, and patients with ARVs alone (Placebo treatment is considered unethical in AIDS). It was a very comprehensive and well designed trial and it covered all the bases. And once the dean of the hospital resigned to go into the private sector, it was also a very dead trial. So I am happy to go for a simple trial initially, with one arm of AIDS patients with homoeopathy and no ARV. There are plenty of statistics on ARV treatment and patients with no treatment at all that we can compare to. If we can prove that homoeopathy has any positive effect at all, we can move on to bigger and better things.


[edit: 8.2.2010, Jeremyn blogi onkin haihtunut melkein kokonaan eetteriin!]

Kommentoijat huomauttivat ripeästi, ettei ole eettistä suorittaa placebotestiä tappavalla taudilla, kun tarjolla on oikeasti helpotusta tuova lääke. Vastaavaa koetta ei saisi tehdä Euroopassa. Turvallisempi tapa olisi tietenkin antaa puolelle ARV-lääkettä plus placebo-lääke, puolet saisivat ARV-lääkettä plus homeopatiaa. Ratkaisevat erot tulisivat kyllä esiin, jos homeopatia olisi toimivampaa kuin placebo.
Toki Jeremy vakuuttaa hakevansa eettisen hyväksynnän kokeille, mutta jos ei saa hyväksyntää, niin hän tekee sen kaikesta huolimatta.

You have to find willing partners and get a protocol through an ethics committee, and you need to talk their language. I hope it will work but if not, I will just go and do it on a small scale myself - I am determined to do that.


Jeremy on reagoinut saamaansa huomioon. Kritiikkiä esittävät henkilöt ovat kuulemma Isojen Lääkefirmojen inkvisitio. Hän kieltää koskaan estäneensä kenenkään ottavan ARV-lääkkeitä. That's nice.

Loppukaneetti on niin ironinen, että minun täytyy toipua ironiamyrkytyksestä pari päivää.

I regret having to spend time dealing with prejudiced dinosaurs who regurgitate what they already believe in from the safety of their anonymous blogs. I would much rather spend my time treating those who need help and choose homoeopathy, or at the least discuss things with open minded people who are not stuck in the Dark Ages.


Eli ne jotka vaativat potilaiden eettistä hoitoa ja eettistä tutkimusta ovat jumissa jossain pimeällä keskiajalla. Kiitos, herra Sherr.

Kaiken huipuksi Jeremy on hieman "parannellut" historiaansa. Oracin blogissa on koottuna eri versiot Jeremyn eettisyydestä.

Homeopatia ei ole vain allergian ja vatsakivun hoivaamista, kuten se tunnetaan Euroopassa. Sillä voidaan myös vaikuttaa todella negatiivisesti tappavista taudeista kärsivien elämää, kuten kehitysmaat saavat kokea innokkaiden homeopaattien käsissä.

Tietyn autismitutkimuksen jatkamisesta

Autism Speaks-järjestön edustaja on eronnut tehtävistään. Alison Singer on liian jyrkästi eri mieltä Autism Speaks-järjestön autismitutkimuksen tarpeellisuudesta. Singerin mielestä kysymykset on esitetty ja niihin on vastattu. Tutkimukset osoittavat, ettei rokotteilla ole yhteyttä autismiin. Rajoitetut rahoitukset pitäisi ohjata lupaavimmille teille. Autism Speaks-järjestön mukaan tarvittaisiin vielä lisää tutkimusta rokotteiden vaikutuksista.

Singer kiteyttää olennaisen asian näin:

"Do I want to risk measles or do I want to risk autism?" That's not a good characterization. We know for a fact that the measles vaccine reduces the risk of getting measles. One choice is backed by science, one choice isn't.


Singer myös toivoo, että lehdistössä oltaisiin enemmän ihastuneita tutkijoihin eikä julkiksiin. Toisella puolella on tukenaan tieteellistä tutkimusta. Toisella ei ole. Tutkijoiden pitäisi olla rohkeampi puhuessaan toimittajille.
Newsweek

19.1.09

Puolimatka vs Skepsis

Skepsis ry:n sivuilla on tällainen ilmoitus tulevista tapahtumista:

4.2. Prof. Tapio Puolimatka: Naturalismi ja kritiikki
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6) klo 18–20


En millään pääse kuuntelemaan, vaikka himo olisi valtava. Toivottavasti joku pääsee.

Uusimmassa Skeptikko-lehdessä on aukeaman verran Tapio Puolimatkan vastinetta Huuhaa-palkintoon.

"Olen kirjassani "Usko, tiede ja evoluutio" argumentoinut, että yritys määritellä tiede yhden uskonnollisen lähtökohdan (esim. ateismin) ehdoilla on luonteeltaan epäkriittinen, koska se estää tieteen perimmäisten lähtökohtien kriittisen arvioinnin ja tekee ateistisen vakaumuksen immuuniksi kritiikille."


Tekstissä ei vieläkään paljasteta miten tuota enigmaattista teististä tiedettä tehtäisiin. Kaikki ovat jo kuulleet Puolimatkan sanovan, että tiedettä voi tehdä kristillisestä näkökulmasta. Vastineessa toistetaan sitä mitä olen lukenut aikaisemmin.

"Olen kirjassani antanut useita esimerkkejä siitä, miten Darwinin ja modernien naturalistien luonnontieteellinen päättely rakentuu tietynlaisen jumalkäsityksen varaan. Jokainen ihminen joutuu ensin ottamaan kantaa Jumalaan, koska yksittäiset tosiasiat on tulkittava kokonaiskäsityksen valossa. Tosiasioiden tulkinta värittyy sen pohjalta, millainen käsitys ihmisellä on Jumalasta ja olettaako hän Jumalan olevan olemassa."


Kuitenkin niin kristityt, buddhalaiset, kuin ateistit tekevät tiedettä samalta pohjalta; metodologisen naturalismin kautta.

Aivan lopussa Puolimatka toivoo, että dialogissa keskityttäisiin argumenttien ja perususkomusten testaamiseen, eikä tunteenomaiseen leimaamiseen. Puolimatkan pitäisi siis kertoa miten kristillinen tiede tutkii esim. genetiikkaa, fossiileja ja kosmologiaa. Toivon mukaan asiat pääsevät vihdoinkin eteenpäin tuolla Tieteiden talolla helmikuussa.

Mamma mia! Ateitisbussit proibito!

Italiassa yritettiin saada aikaan ateistien bussikampanjaa. Tekstiksi valittiin brittejä radikaalimpi versio: The bad news is that God doesn't exist. The good news is that you don't need him. Paikallinen kardinaali sai kuitenkin raivokohtauksen kuullessaan tulevasta mainoksesta. Bussifirma sai kirjeen kardinaalin avustajalta. Mainoskampanja peruttiin. Lähteiden mukaan kardinaali oli "ilahtunut" uutisesta.

Jotkut mainokset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Kiitos J Walleniukselle vinkistä.

17.1.09

Puolita kirurgiasta johtuva kuolleisuus

Yksinkertainen keino puolittaa leikkauksista johtuva kuolleisuus. Tee 19-kohtainen tarkistuslista operaation valmistelusta, leikkausvaiheista ja leikkausvälineiden laskeminen leikkauksen jälkeen (jotta tiedetään jäikö mitään potilaan sisälle). Koko tarkistuslista käytään läpi joukkueena.

Tällaista kokeiltiin kansainvälisesti. Tulokset jyrisivät tarkistuslistan toimivuudesta ja hyödyllisyydestä.

In this week's New England Journal of Medicine, researchers reported on how well the checklist worked on more than 7,500 surgical patients in eight hospitals, in Toronto, Seattle, London, New Delhi, Auckland, Manila, Amman in Jordan, and Ifakara in Tanzania.

The rate of death was 1.5 per cent before the checklist was introduced, and dropped to 0.8 per cent afterward, Dr. Atul Gawande of Harvard Medical School in Boston and his co-authors reported.

In-patient complications also dropped from 11 per cent to seven per cent.


Mutta varmasti tällaista on harrastettu Suomessa jo vuosikaudet?

Elämää universumissa, vastaus Raamatusta

Kreationismi.fi on sai lukijakysymyksen viime vuonna, joka on ajankohtainen tuoreen Mars-uutisen takia.

mitäs sit kun elämää löydetään muilta planeetoilta. Onko sekin jumalan luomaa?


Koska kysymys esitetään kreationisteille, niin vastaus tulee tietenkin Raamatun silkinpehmeiltä sivuilta. Ei tarvitse vaivata päätä planeettojen rakenteilla, tähtijärjestelmien koostumuksella tai supernovien säteilymäärillä.

Tutkitaanpa mitä voimme Raamatun ilmoitukseen pohjautuen päätellä ulkoavaruuden olioiden olemassaolosta.


Lyhennetty versio neljästä pointista on tämä: Maan ulkopuolella ei pitäisi olla avaruusolentoja, sillä se ei sopisi Raamatussa ilmoitettuun tarinaan. ET ei polveudu Adamista, joten Jeesuksen sovitusuhraus ei pätisi heihin.

Pointti Kolme on kuitenkin taltioimisen arvoinen:

Koska edellä sanottu tarkoittaisi, että jokainen ET joutuisi kadotukseen ja ikuiseen eroon Luojastaan, kun nykyinen luomakunta tuhotaan hehkuvassa kuumuudessa (2 Piet 3:10,12), jotkut ovat pohtineet josko Kristus toistaisi uhrinsa muualla avaruusolentojen puolesta. On kuitenkin selvää, että Kristus antoi kertakaikkisen uhrin (Room 6:10, 1 Piet 3:18) maan päällä. Häntä ei ristiinnaulita uudelleen muilla planeetoilla eikä herätetä henkiin (Hebr 9:26). Tämä vahvistetaan sillä tosiasialla, että lunastettua (maanpäällistä) seurakuntaa kutsutaan Kristuksen morsiameksi (Ef 5:22-33; Ilm 19:7-9) avioliitossa, joka tulee kestämään iankaikkisesti.3 Kristus ei ole moniavioinen, eikä hänellä ole muita morsiamia muilta planeetoilta.

Kerrataan vielä. X olisi ristiriidassa Raamatun kanssa, joten ei X voi olla totta. Siinä on koko tieteellisen kreationismin perusta, alusta ja parketti. Juuri tämän logiikan varaan on rakennettu melkein kaikki anti-evoluutiojärjestöt. Heidän julistuksissa kertautuu seuraavanlainen teksti:

The scientific aspects of creation are important, but are secondary in importance to the proclamation of the Gospel of Jesus Christ as Sovereign, Creator, Redeemer and Judge.
The doctrines of Creator and Creation cannot ultimately be divorced from the Gospel of Jesus Christ.


Ja klassikko:

By definition, no apparent, perceived or claimed evidence in any field, including history and chronology, can be valid if it contradicts the Scriptural record.

Olen 29 vuotias

Tänään lauantaina täytän yllättävät 29 vuotta. Avaruusolennot eivät kaapanneet minua. En kuollut kirouksen uhrina. Eikä meteori pudonnut päälleni. Eikä kukaan pahoinpidellyt minua metalliputkella. Mainio tilaisuus kertoa jotain itsestäni. Tänä vuonna paljastan, että George Carlinin mielipide muista ihmisistä on tismalleen sama kuin minun.



Olen matkoilla.

16.1.09

Eroakirkosta.fi otsikoissa

Iltasanomissa oli tänään kirkkoeroon liittyvä uutinen.

Miehestä tuli pakana tietämättään


Joku on tehnyt ilkivaltaa 9. tammikuuta. Sabotööri teki kirkostaeroamisilmoituksen toisen puolesta. Kysymättä lupaa. Kainuulaismies sai ilmoituksen pakanuudestaan kirjeellä. Selvisi, että ero oli tehty Eroakirkosta.fi:n kautta. Eroamisesta on tehty liian helppoa, valittaa tuore pakana.

Ilkivallasta on tehty ilmoitus poliisille. IS:n mukaan kyseisen kainuulaismies on joutunut aikaisemmin kiusanteon kohteeksi.

Eroakirkosta.fi-sivuston ylläpitäjä Petri Karisma on iloinen siitä, että rikosilmoitus on tehty. Vastaavat kiusanteot ovat harvinaisia. Ilmoituksen tehnyt kiusaaja voidaan jäljittää tietokoneen IP-osoitteen kautta. Ellei hän ole käyttänyt nettikahvilaa tai ohjelmaa jolla osoitteen voi vaihtaa.

Nettikiusaaminen on monipuolista. Kirkkohallitus on joutunut pornoilun kohteeksi.

Suomen Kirkkohallitus on joutunut rankan pilanteon kohteeksi, sillä joku on rekisteröinyt nettiosoitteen Kirkkohallituksen nimellä.

Com-päätteinen osoite ei viekään kävijää uskonnollisen vaan varsin maallisen puuhastelun pariin.

Kirkkohallitus.com:n sisältö koostuu rankanpuoleisesta ruotsinkielisestä homopornosta.

Ateistien bussikampanja, mutkia matkaan

Ainakin yhden bussin kohdalla. Britannian ateistit ovat kustantaneet mainoksen julkisiin busseihin. Kuljettaja näki mitä hänelle määrätyn bussin kyljessä luki:

Jumalaa ei todennäköisesti ole olemassa. Lopeta huolehtiminen ja nauti elämästä.


Kuljettaja sattui olemaan tapakristittyä kovempi tapaus. Kuljettaja Ron Heather kauhistui, meni shokkiin ja kieltäytyi ajamasta. Eikä tarjolla ollut bussia jossa ei olisi kyseistä mainosta. Hän protestoi lähtemällä töistä. Onneksi työnantaja lupasi, ettei Heatherin tarvitsee ajaa ateismipropagandaa levittävää bussia.

Heather sai shokin juuri tuon mainoksen "lohduttomuuden" takia. Hän on herkkä sielu. Pelkkä ajatus siitä ettei Jumalaa ehkä mahdollisesti ole olemassa sai aikuisen miehen pyörtymisen partaalle. Heather on varmasti joutunut useasti pulaan elämänsä aikana. Toivon hänelle kuitenkin kaikkea hyvää.

British Human Associationin johtaja Hanne Stinson ihmettelee asiaa. Hänellä on vaikeuksia ymmärtää miksi tiettyjä uskonnollisia uskomuksia omaavat ihmiset loukkaantuvat erilaisten uskomusten esittelystä.

Sitä sietääkin pohtia. Kun omaa absoluuttisen Totuuden, niin kaikki muu näyttää uhkaavalta Valheelta. Tai ehkä brittiläinen yhteiskunta ei ole valmis julkiseen uskontojen kyseenalaistamiseen.

15.1.09

Louisiana vahvisti "akateemisen vapauden"

Louisianan osavaltion koululautakunnissa on äänestetty ns. akateeminen vapaus-lakiehdotuksen puolesta. Kaikki lautakunnan jäsenet puolsivat sitä. Kuten yksi lautakunnan jäsen sanoi, lain tarkoitus on opettaa lapsille lisää tiedettä. Laissa määritellään täydentäviä opetusmateriaaleja. Ennen äänestystä lakiehdotelmasta poistettiin kohta, jossa erikseen kiellettiin kreationismin ja ID:n esittäminen. Mutta se ei taida haitata, sillä melko ambivalentti lakikieli tekee tärkeimmät kohdat selväksi.

Materiaaleilla ei saa edistää mitään uskonnollista oppia.

“The materials shall not promote any religious doctrine, promote discrimination for or against a particular set of religious beliefs, or promote discrimination for or against religion or nonreligion”


Kreationismi on näin pois pelistä. Materiaalien täytyy tietenkin olla "tieteellisesti pätevää ja empiirisen evidenssin tukemaa." Älykäs suunnittelu on siis pulassa.

Mutta hetkinen! Miksi Casey Luskin ylistää päätöstä IDeistien Evolution News & Views-blogissa?

According to Discovery Institute education policy analyst Casey Luskin, “This is another victory for Louisiana students and teachers to have a climate of academic freedom to learn about scientific controversies over evolution and other topics in the curriculum.”


Tässähän voisi erehtyä luulemaan, että Discovery Institute on innoissaan. Tässähän voisi erehtyä luulemaan, että joku koulu saa yllätyspakettina kasan IDeistien tuottamia kirjoja. Tässähän voisi erehtyä luulemaan, että Doverin oikeudenkäynti tullaan toistamaan Louisianan osavaltiossa.

Opettajat eivät tarvitse minkään lautakunnan lupaa ottaessaan täydentäviä materiaaleja luokkaan. Lautakunta voi jälkeenpäin kieltää materiaalin, jos siitä on esitetty protesteja. Odotamme jännityksellä mikä koulu joutuu lakitupaan.

Seurakunnan aamunavaus

Nykyään kouluissa kuullaan seurakunnan sanomaa kerran viikossa (tai harvemmin). Eräässä koulussa on eräs opettaja antanut ohjeita seurakunnan yhteyshenkilölle (suojelen lähdettä). Ohjeissa pyydetään, että puheisiin panostettaisiin kunnolla. Yleisölle pitää antaa puhe, joka saa heidät tuntemaan kirkon olevan vahvasti läsnä. Hartauksessa pitäisi puhua kirkon sanomasta, eikä käyttää kiertotienä eettisiä tarinoita. Kirkon pitäisi tuoda Raamatun tuntemusta ja Sanaa kouluihin, sillä opettajat hallitsevat muiden tarinoiden kertomisen. Ja Sanaa koululaiset haluavat kuulla. Hartaustilaisuuksiin pitäisi luoda juhlavuutta, hienoja rukouksia, ja kaikkea muuta touhua jota opettajat eivät enää saa tehdä koululuokissa.

Kaikki opettajat eivät tietenkään ole suosittelemassa mainittuja asioita. Seurakunta tulee kouluihin kerran viikossa, tai kahden viikon välein. En muista yhdenkään aamunavauksen sanomaa omasta lapsuudesta. Enkä tietenkään yhtäkään niistä seurakunnan pitämistä puheista. Käytin sen ajan piirtelyyn. Eli bikinityttöjä pulassa, tai sitten mechoja. Tai bikinimechoja.
Joissain kouluissa opettajat eivät missään nimessä haluaisi pakollisia seurakunnan aamunavauksia. Aamunavauksilla ei enää ole minulle mitään väliä, sillä onnistuin niin hyvin ignoroimaan kaikki avaukset.

Toiset ovat valmiita vaatimaan muutoksia.

14.1.09

Rokotteet ja Rinnat



Hei, täällä alla on tekstiä. Nyt kun sain huomiosi, niin on aika kertoa mitä yhteistä on rokotteilla ja silikonirinnoilla. Et ehkä heti arvaa mistä on kyse. Silikonirintojen turvallisuus nostatti kohua 80-luvulla. Rintoja oli alettu pumppaamaan tällä Frank Gerowin kehittämällä tavalla 60-luvulla. Joillekin naisille tuli kuitenkin pahoja komplikaatioita.
Silikonirintojen silikonin turvallisuutta ei oltu tutkittu aikaisemmin. Voi tuntua kauhean oudolta jättää tutkimatta näin tärkeää asiaa. Onhan aine laitettuna ihmisten sisälle. Mutta silikonia oli käytetty vuosikaudet tekonivelissä, keinotekoisissa sydänläpissä, neuloissa ja ruiskuissa. Siksi ei ollut syytä tehdä tutkimusta. Olihan aine toiminut turvallisesti ihmisten sydämissä jo vuosikymmeniä.



80-luvulla silikonia oli annettu n. 100 000 naiselle vuodessa. Yli 90% oli tyytyväisiä uusiin rintoihinsa. Mutta pian alkoi ilmeta ongelmia. Kolme naista sai erinäisiä oireita; lihas- ja nivelsärkyä, väsymystä ja heikkoutta. Nämä kolme naista uskoivat, että oireet johtuvat implanteista. Vuonna 1982 australialainen lääkäri kirjoitti naisista Arthritis and Rheumatism-julkaisuun. Kaksi vuotta myöhemmin naiset nostivat syytteen implanttien valmistajaa vastaan. Oikeus määräsi, että yhdelle naisista maksetaan 2 miljoonaa dollaria. Toinen sai seitsemän miljoonaa.
Vuonna 1990 George H. W. Bush nimitti uuden pomon lääke- ja ruoka-aineviraston johtoon. David Kessler otti hommansa vakavasti. Hän oli älykäs ja aikaansaava mies. Kun huolet silikonin turvallisuudesta vain kasvoivat, niin Kesler päätti toistaiseksi kieltää silikooni-implanttien käytön. Varovaisuus ennen harmia. Kiellon aikaan aiheesta ei ollut tutkimuksia. Kun tutkimukset selventäisivät asiaa, niin Kesler joko kumoaisi kiellon tai jatkaisi sitä. Kesler vakuutti julkisuudessa, ettei silikoonin vaaroista ole näyttöä. Aika yksinkertainen ja selkeä ratkaisu. Varmasti ihmiset ymmärtäisivät mistä on kyse, eivätkä tekisi hätiköityja johtopäätöksiä.

Ei.

Useat naiset riensivät kirurgeille poistattamaan D-kuppinsa. Yhdellä naiselle ei riittänyt rahaa poisto-operaatioon, joten hän käytti partaveistä ja yritti tehdä operaation itse. Lakisyytteet alkoivat vyöryä. Implanttien valmistaja Dow Corningiin
kohdistui vuodessa peräti 30 000 syytettä. Parissa vuodessa valmistajat olivat pulassa. He joutuivat maksamaan miljardien dollareiden korvauksia. Dow Corning joutui konkurssikäsittelyyn vuonna 1995. Syytteitä soviteltiin oikeussalien ulkopuolella.

Lopulta tutkimukset kasaantuivat. Tulokset olivat selkeät. Rintaimplantit eivät aiheuttaneet epäiltyjä tauteja. Silikonit eivät lisänneet tautien riskejä.



Tuhannet naiset olivat ohittaneet sovittelun. He halusivat kovemmat korvaukset itselleen. Mutta nyt tieteellinen näyttö oli valmistajien puolella. Naiset eivät saaneet mitään. Lakimiehet eivät kuitenkaan luovuttaneet helpolla. He yhdistivät voimansa ja palkkasivat PR-firman hoitamaan sodan. Epidemiologiset tutkimukset piti sortaa. Firma etsi oikeat tutkijat, jotka suostuivat tekemään kokeita labrassa. Kun koe-eläimeen ruiskutetaan silikonia, niin niissä ilmenee immuunireaktiota. Selvästikin silikoni tekee jotain elimistössä.
Kokeissa oli vain pari vikaa. Koe-eläimille ei kehittynyt samoja oireita kuin naisilla oli ollut. Eikä ihmisistä ole koskaan löydetty silikoniin sitoutuvia vasta-aineita. Kokeen perusteella tehtiin kuitenkin kokeita. Menetelmä patentoitiin. DetectSil sai paljon asiakkaita (350 $ per testi), kun naiset halusivat tietää ovatko he riskiryhmässä. Humpuukilla toimivat testit tekivät joistakin miehistä miljonäärejä.

Kun epidemiologiset tutkimukset jatkoivat implanttien turvallisuuden tukemista, alkoi tutkimuksia tehneiden syytteli. Selvästikin he olivat mukana valmistajien johtamassa salaliitossa. Rintamarkkinat olivat valtavat, joten rikkauden houkuttelevat tutkijoita väärentämään tutkimuksia. Lakimiehet alkoivat vaatia kaikkia tutkimusmateriaaleja tutkijoilta. Ideana oli hankaloittaa tutkimusta, jotta lakitupaan ei tulisi lisää huonoja uutisia (syyttäjän kannalta). Tutkijoihin kohdistettiin syytteitä.
Mutta kaikki oli myöhäistä. Tuomarit ja valamiehet kuulivat mitä tutkijat olivat löytäneet. Valmistajat eivät enää joutuneet maksamaan korvauksia.



Miten tämä liittyy rokotteisiin?

Siten että Keslerin tekemää varoittelua sovellettiin myös rokotteiden kohdalla. Tiomersaalin turvallisuudesta ei ollut mitään näyttöä. Siksi tiomersaali poistettiin varmuuden vuoksi rokotteista.

Miten rokotepelkoa pitäisi käsitellä?

Pelkkä faktoihin perustuva julistaminen ei toimi. Nigeriassa lääketieteelliset todistelut eivät kiinnostaneet. Tämä lähestymistapa alleviivasi olettamusta siitä, että kyläläiset olivat vain tietämättömiä. Määräilevä asenne ja vähäiset myönnytykset vain lisäsivät boikotteja. Samaa tehtiin Britanniassa. Viranomaisten pitäisi korostaa niitä riskejä joita lapsi kohtaa, jos hän ei saa rokotteita. Tämäkään tapa ei ole täydellinen. Vanhempien huoliin vastaaminen voi luoda omia ongelmia. Kun USA:n kongressi pyysi rokotevalmistajia mittaamaan tiomersaalin pitoisuudet rokotteista. Kuuden kuukauden ikäiset vauvat olivat saaneet 187,5 mikrogrammaa elohopeaa. Tiomersaalille ei ollut vielä turvastandardeja, mutta toiselle läheiselle elohopeayhdisteelle oli; metyylielohopean turvallinen määrä oli 80 mikrogrammaa. Tämä nosti huolia tiomersaalin turvallisuudesta, vaikka tutkimukset elohopealle altistuneiden kalojen syömisestä antoivat ymmärtää, ettei rokotteista olisi vaaraa.

Terveyshoidon viranomaiset ilmoittivat, ettei rokotteista olisi vaaraa, mutta he tekisivät niistä vielä turvallisempia poistamalla tiomersaalin rokotteista.

Vanhemmat tulkitsivat teon hieman toisella tavalla: Jos rokotteista poistetaan elohopeaa, niin ne siis olivat vaarallisia?

Jotkut vanhemmat uskoivat, että he voisivat suojella lapsiaan välttämällä tiomersaalia. Silloin se tarkoitti kaikkien rokotteiden välttämistä.


Tiomersaalin parissa puuhanneet päättäjät olisivat voineet ottaa oppia silikonirinnoista, sillä kaikki tapahtui vuosia ennen tiomersaalikohua. He eivät pohtineet onko tiomersaalin poistolla negatiivisia vaikutuksia.

Kirkko otsikoissa

Tammikuu alkoi ennätysuutisella. Kirkosta erosi melkein 50 000 sielua. Eroakirkosta.fi:n kautta voi tarkastella eroamisintoa kuin sääennusteita.

Kiihtyvä eroprosessi onkin poikinut jonkinlaista protestia kirkon suunnalta. Riihimäen kirkkoherra haluaisi toppuutella eroajien intoa aikarajoituksella. Yöllä ei saisi käyttää Eroakirkosta.fi:n palvelua. Kirkkoherra Huttunen selittää, "Väestörekisteripuolelle olisi nöyrä toivomus, että yöllä tapahtuvia nettieroja ei hyväksyttäisi. Kohta pikavippejäkään ei saa yöllä ottaa. Meillä on suuri epäilys siitä, missä mielentilassa eroaminen on tehty."

Nettipalveluja käytetään erittäin harvoin yöllä. Uskaltaisin väittää, että massat klikkaavat eroa alulle aamukahvia hörppiessä, ruokatunnin aikana tai töiden jälkeen kotona. Kirkkoherra on kyllä oikeilla jäljillä, sillä yöllä ollaan yleensä vähän erilaisemmissa mielentiloissa. Yöllä ei ole hälinää tai tekemistä. Siksi jää aikaa ajatella asioita. Tai toisaalta, juuri silloin tilataan netin kautta jotain tällaista, kuten allekirjoittanut teki.

Kirkko haluaa varmistaa, että nuoret saavat tutustua kirkon opetuksiin ja menoihin. Asiassa auttaa Lastenkirkko.fi. Esiteini ja teiniporukoita yhteenvetävä Habbo-hotelli on selvästi ollut Lastenkirkon esikuvana.

Lastenkirkko.fi on virtuaalinen kirkko. Siellä lapset voivat tutustua kirkon symboliikkaan, jänniin tiloihin, kokeilla erilaisia toimintoja, katsoa videoita, pelata pelejä, tavata ystäviä, viettää aikaa ja chattailla.

Jokaisella kävijällä on oma hahmo. Lastenkirkko.fi on interaktiivinen peli, mutta kaikkien hahmojen takana on oikea ihminen.

Pienemmät lapset voivat seikkailla lastenkirkossa yhdessä vanhempien kanssa. Voitte yhdessä tutustua kirkon eri osiin ja katsoa, mitä kaikkea jännää kirkon tiloista löytyy.

Suosittelemme, että käytte yhdessä lapsen kanssa pelin säännöt ja turvallisuusohjeet läpi, ja seuraatte aktiivisesti lapsenne pelaamista ja Internetin käyttöä yleensäkin.


Lapset oppivat miten netissä selataan ja seikkaillaan asiallisesti. Valitettavasti netti on avoin myös ääliöille. Lastenkirkko joutui sulkemaan keskustelusivunsa. Paikalle oli ilmestynyt aikuisia ateisteja, jotka kyseenalaistivat uskontoa ja käyttäytyivät rienaavasti. He joutavat bittihelvettiin.

Conservapedia ja atomien koostumus

Conservapedia on äärioikeistolainen jenkkiwiki, joka toimii liberaalin wikipedian vastapainona. Heidän evoluutio- ja ateismiartikkelit ovat aina hauskoja, mutta ns. oikeaan tieteeseen keskittyvät sivut eivät aina pääse loistamaan.

Atomien rakennetta selittäessä on tietoiskuun päässyt pieni lapsus:

A subatomic particle is any particle that is smaller than or makes up an atom. At one time this included protons, neutrons, and electrons, which are known to make up all elements (except ordinary hydrogen does not have any neutrons). Since that time additional particles have been experimentally detected or theorized. These include quarks and gluons which are a level smaller still.

Other particles that are believed to exist in stars, but are not found naturally on the earth, are photons and neutrinos.

Most of space on the subatomic level is empty, with only very small amounts having particles in them.


Kuka huomaa oudon kohdan ensimmäisenä?

13.1.09

Uncommon Descentissä kuohuu

Uusi Johtaja, uusi aika, entistä enemmän draamaa. Siinä IDeistien turvasatamana tunnetun Uncommon Descent-blogin nykytila. Vakiokirjoittelijoiden joukkoon on liittynyt itse Steve Fuller. Fuller on sosiologi, joka on avoimesti ID:n puolella. Hän oli IDeistien asiantuntijana Kitzmiller oikeudenkäynnissä. Lisäksi hän on kirjoittanut pari älykästä suunnittelua käsittelevää kirjaa.

Mutta kaikki UD:n vakiokommentoijat eivät ole aivan tyytyväisiä Fullerin esittämiin pohdintoihin. Esim. ex-moderaattori DaveScot pudistelee päätään Fullerin viimeisimmälle tekstille. Fuller on kirjoitellut, että IDeistien pitäisi pohtia enemmän Älyä suunnittelun taustalla:

Oh here’s something!

We should include Zen Buddhism as part of the intellectual orientation of ID.

And ID of course should also include auto repair and business administration.

Now that I think about it ID should just include the study of everything.

Thanks for making this clear to me. I guess that’s why you’re a teacher, huh?



Normaalisti tuo on bännien arvoista tekstiä, mutta DaveScot on poikkeustapaus.

Toiset taas ovat ihquihastuneita Fulleriin. Jotkut ovat saaneet inspiraation tekstistä. StephenB pohtii ID:n tulevaisuutta:


In keeping with that point, why not give ID science time to find its own natural development, which may, as it turns out, provide us with a new paradigm that surpasses CSI and IC and, for all we know, tell us more about what the designer had in mind.

[Varoitus! Älä juo tai syö mitään kun luet tätä!]

This is not something that can be summoned at will. We will have to wait until fate provides us with another genius–a genius capable of standing of Behe’s and Dembski’s shoulders, building on their contributions, and maybe even correcting an error or two. We must also face that fact that, since science has never been able to provide satisfactory answers about “meaning,” it may always be so limited. One can only do so much with data.


Voisin kirjoittaa tähän jotain sarkastista, mutta se olisi aivan liian helppoa.

12.1.09

Tuliaisena tuhkarokko

Jotkut onnelliset maat Euroopan ulkopuolella ovat pyyhkineet tuhkarokon keskuudestaan. Mutta rokotteita karttavat eurooppalaiset eivät välitä valintojensa seuraamuksista. Lancet on arvioinut, ettei Eurooppa pääse eroon rokostaan vuoteen 2010 mennessä. Liian moni rokotteita pelkäävä on päässyt alentamaan laumaimmuniteettia. Tämän takia eurooppalaiset levittävät tautia matkustaessaan esim. Etelä-Amerikkaan. Euroopassa muutama lapsi kuolee vuosittain taudin aiheuttamiin oireisiin, mutta muualla ei ole samantasoista terveydenhuoltoa ja mahdollisuutta terveelliseen ravintoon. Siksi tuhkarokkokuolleisuus nousee ratkaisevasti.

Autism's False Prophets-kirjassa tuli esiin eräs tärkeä fakta rokotepelottelua vastaan. Rokotevastustajat ovat aivan oikeassa toistellessaan tiettyjen rokotteiden tiettyjä haittoja. Esim. vuonna 1998 valmistetulla rotavirusrokotteella (RRV-TV) havaittiin olevan suolentuppeumariski. Ensimmäisissä kokeissa rokotetta oli annettu 10´000 vauvalla. Mitään ongelmaa ei havaittu. Rokote hyväksyttiin. Kun sitä oli annettu yli miljoonalle vauvalle, niin epidemiologisessa tutkimuksessa selvisi, että rokote voi aiheuttaa tuota harvinaista suolentuppeumaa. Se voi olla kuolettava, jos suolesta pääsee bakteereja suoraan verenkiertoon, tai suolen verisuonet vahingoittuvat. Silloin seuraa sisäistä verenvuotoa. Epidemiologiset tutkimukset paljastivat, että joka 10´000 vauva saisi tällaisen yllätyksen. Miljoonasta vauvasta sata sai suolituppeuman. Yksi kuoli. Ongelma havaittiin parin kuukauden aikana. CDC perui suosituksensa kyseiselle rokotteelle. Se vedettiin markkinoilta. Eli kyseinen laitos ei olekaan aivan niin syvällä Isojen Lääkefirmojen taskussa kuin jotkut väittävät.

Tämä osoittaa, että rokotteiden seuraamuksia seurataan. Vastaavia epidemiologisia tutkimuksia tehdään jatkuvasti. Niiden avulla havaitaan ongelmia joita ilmenee vain joka 10´000, 25´000 tai 100´000 tapauksessa. Juuri näiden tutkimusten avulla osataan haitalliset lääkkeet vetää pois markkinoilta.

Ja sitten tärkein fakta. Autismia ilmenee joka 150:llä lapsella.

Jos autismi johtuisi rokotteissa olleesta tiomersaalista, niin se olisi havaittu moneen kertaan epidemiologisissa tutkimuksissa. Jos tiomersaali olisi aiheuttanut autismia vain joka 15´000:lla lapsella, niin se olisi havaittu samoissa tutkimuksissa.

Mutta epidemiologiset tutkimukset eivät osoittaneet tällaista. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa on useaan otteeseen käyty läpi satojen tuhansien lasten tietoja tämän asian tiimoilta. Nada.

Alton Ochsner oli ensimmäinen syöpäkirurgi, joka ehdotti tupakoinnin ja keuhkosyövän yhteyttä. Tutkijat yrittivät todistaa asiaa koe-eläimillä. Tulokset olivat kuitenkin heikkoja. Ihmisillä tehdyt kokeet olivat parempia. 50-luvulla suoritettiin kaksi epidemiologista tutkimusta. Molemmat osoittivat selvästi, että tupakoitsijoilla oli suurempi riski saada keuhkosyöpä. Mitä enemmän he polttivat, sitä suurempi riski. Tupakkateollisuuden edustajat argumentoivat, ettei tutkimuksiin voi luottaa. Ne kun ovat "vain tilastollisia." Ne eivät todistaneet mitään.

He olivat väärässä.

Samalla tavalla rokotepelottelijat ovat vaatineet ettei epidemiologisiin tutkimuksiin voi nojata. He vaativat laboratoriotutkmuksia. Yleensä tiedemiehet ottavat ensin selvää onko ongelmaa edes olemassa (epi.tutkimus), ja sitten asiasta otetaan selvää labrassa. Eläinkokeet voivat olla harhaanjohtavia. 50-luvulla hamstereihin ruiskutettiin virusta (SV40) jotka aiheuttivat niissä syöpäkasvaimia. Kun vastaavaa virusta ruiskutetaan ihmisiin, niin he eivät saa syöpäkasvaimia. Vaikka hamstereiden perusteella voisi luulla kyseistä virusta vaaralliseksi, niin asia ei olekaan niin. Asia varmistui epidemiologisilla tutkimuksilla.
Eläinkokeet eivät ennustaneet miten ihmiset reagoisivat aineisiin. Tämän takia samat kokeet voivat olla vaarallisen vakuuttavia aineiden turvallisuudesta.

11.1.09

Tieteen päivä takana

Olin eilen Tieteen päivillä. Valitsin sattumanvaraisesti lupaavimmalta kuulostavan.


10.00−12.00 EVOLUUTIO KIRJALLISUUDESSA

Päärakennus, sali 5 (3. krs.)
Puheenjohtaja: professori Heta Pyrhönen (Helsingin yliopisto)
Filosofian tohtori Klaus Brax (Helsingin yliopisto): Darwinismista nykykirjallisuudessa
Filosofian tohtori Teemu Ikonen (Helsingin yliopisto): Evoluutio ja kirjallisuuskeskustelu 1700-luvun Ranskassa
Professori Heta Pyrhönen (Helsingin yliopisto): Kehittyykö rikoskirjallisuus?


Hieman kuivahkoa ja taatusti akateemista. Luentojen sanoma ei auennut, sillä en tiennyt kirjallisuusanalyysin alkeita. Tosin yleisön esittäessä kysymyksiä sain kuulla jotain hienoa. Vanhempi naishenkilö kysyy eräästä kirjasta; "missä siinä kirjassa oli darwinismia, sillä mielestäni siinä oli positiivia asioita kuten filosofiaa jne." tjsp. Darwinismi on kirosana.
Ainakin opin sen, että evoluutiosta puhuttiin melkein sen nykyisessä muodosssa jo 1700-luvulla. Ja sain pari vinkkiä lukemisen arvoisista kirjoista.

Sitten tänne:

12.30−14.00 TUTKIJAT READY, STEADY, GO!
Evoluutiobiologi Hanna Kokko, venäjän kielen ja kulttuurin tuntija Arto Mustajoki, ilmastotutkija Timo Vesala ja eläimiä filosofian näkökulmasta tutkiva Erika Ruonakoski esittelevät tutkimusalojaan.
Juontaja: Ilkka Hendolin


Mieleen jäi parhaiten ilmastotutkija Timo Vesala, joka opetti yleisölle miten ilmastonmuutosta tutkitaan. Siihen tarvitaan korttipakka, vessapaperirulla ja rantapallo. Tjsp.

Päivän päätteeksi URSA:n puhallettavaan planetaarioon. Siellä opimme erilaisia tähtimuodostelmia, kuten "laatikko" ja "tommonen kolmio josta lähtee tassut." Planetaariosta pihalle tuleminen tuntui uudelleensyntymiseltä, mutta se johtui sisäänkäynnin vaginamaisesta rakenteesta.

10.1.09

Skientologiaa Saksassa

Saksa on ottamassa - tai ainakin pohtimassa - kovia keinoja käyttöön skientologiaa vastaan. Ministeriön mietinnöissä skientologiajärjestöä ollaan julistamassa perustuslainvastaiseksi.

Germany's federal and state interior ministers have declared the Church of Scientology unconstitutional, clearing the way for a possible ban.

The ministers have asked Germany's domestic intelligence agency to examine whether the Church's legal status as an association could be challenged.


Skientologia ei ole saavuttanut uskonnon statusta Saksassa. Skientologit ovat valittamassa heihin kohdistuvasta syrjinnästä. Jostain syystä heihin suhtaudutaan kulttina joka mahdollisesti huijaa ihmisiä. Puheet ihmisiä auttavasta uskonnosta eivät vakuuta. BBC uskaltaa käsitellä asiaa lehtimiehen objektiivisuudella. Kultin kritiikkiä ja sen kumoamista esitellään tasapuolisesti "juupas-eipäs" tyylillä.

Critics accuse the organisation of cult-type practices and exploiting followers for financial gain.

But Scientologists reject this and say that they promote a religion based on the understanding of the human spirit.


Ei mainintaa oikeusjutuista, joihin skientologia on sekaantunut aikaisemmin Euroopasssa.

Saksassa tapahtuvat värväystoimet ovat herättäneet närää skientologiarakennusten naapurustossa. Saksan tiedustelupalvelu on valvonut skientologien toimia usean vuoden ajan. Skientologien mukaan he eivät ole löytäneet mitään rikollista touhua. Ministeriö on pyytänyt tiedustelupalvelua laatimaan raportin skientologiasta, ja sen perusteella päätetään miten skientologiaa kohdellaan.