17.1.09

Puolita kirurgiasta johtuva kuolleisuus

Yksinkertainen keino puolittaa leikkauksista johtuva kuolleisuus. Tee 19-kohtainen tarkistuslista operaation valmistelusta, leikkausvaiheista ja leikkausvälineiden laskeminen leikkauksen jälkeen (jotta tiedetään jäikö mitään potilaan sisälle). Koko tarkistuslista käytään läpi joukkueena.

Tällaista kokeiltiin kansainvälisesti. Tulokset jyrisivät tarkistuslistan toimivuudesta ja hyödyllisyydestä.

In this week's New England Journal of Medicine, researchers reported on how well the checklist worked on more than 7,500 surgical patients in eight hospitals, in Toronto, Seattle, London, New Delhi, Auckland, Manila, Amman in Jordan, and Ifakara in Tanzania.

The rate of death was 1.5 per cent before the checklist was introduced, and dropped to 0.8 per cent afterward, Dr. Atul Gawande of Harvard Medical School in Boston and his co-authors reported.

In-patient complications also dropped from 11 per cent to seven per cent.


Mutta varmasti tällaista on harrastettu Suomessa jo vuosikaudet?

2 comments:

Anonymous said...

Samanlaista tarkistuslistaa ovat lentäjät käyttäneet jo iät ja ajat. Joka kerta, tuhansia lentotunteja omaavat lentäjät lukevat paperista samat "itsestäänselvyydet" läpi, jotta mikään tärkeä asia ei jää tekemättä.

Joten onnitella sopii, jos joku nyt vasta on huomannut, että samaa käytäntöä voi soveltaa muuhunkin toimintaan. Itse asiassa hyvin moneen muuhun toimintaan, jos vain halutaan ja ymmärretään.

Anonymous said...

Tuollaisia "NASA-listoja" olen harkinnut myös harrastuspuolella, mm. tähtikuvaukseen, on niin teknistä säheltämistä ja yöaikaan (jolloin alkaa äly ja muisti pätkiä) että tarviis..

Rutiinista huolimatta jäänyt linssisuojuskin päälle ym noloa.. :D