12.1.09

Tuliaisena tuhkarokko

Jotkut onnelliset maat Euroopan ulkopuolella ovat pyyhkineet tuhkarokon keskuudestaan. Mutta rokotteita karttavat eurooppalaiset eivät välitä valintojensa seuraamuksista. Lancet on arvioinut, ettei Eurooppa pääse eroon rokostaan vuoteen 2010 mennessä. Liian moni rokotteita pelkäävä on päässyt alentamaan laumaimmuniteettia. Tämän takia eurooppalaiset levittävät tautia matkustaessaan esim. Etelä-Amerikkaan. Euroopassa muutama lapsi kuolee vuosittain taudin aiheuttamiin oireisiin, mutta muualla ei ole samantasoista terveydenhuoltoa ja mahdollisuutta terveelliseen ravintoon. Siksi tuhkarokkokuolleisuus nousee ratkaisevasti.

Autism's False Prophets-kirjassa tuli esiin eräs tärkeä fakta rokotepelottelua vastaan. Rokotevastustajat ovat aivan oikeassa toistellessaan tiettyjen rokotteiden tiettyjä haittoja. Esim. vuonna 1998 valmistetulla rotavirusrokotteella (RRV-TV) havaittiin olevan suolentuppeumariski. Ensimmäisissä kokeissa rokotetta oli annettu 10´000 vauvalla. Mitään ongelmaa ei havaittu. Rokote hyväksyttiin. Kun sitä oli annettu yli miljoonalle vauvalle, niin epidemiologisessa tutkimuksessa selvisi, että rokote voi aiheuttaa tuota harvinaista suolentuppeumaa. Se voi olla kuolettava, jos suolesta pääsee bakteereja suoraan verenkiertoon, tai suolen verisuonet vahingoittuvat. Silloin seuraa sisäistä verenvuotoa. Epidemiologiset tutkimukset paljastivat, että joka 10´000 vauva saisi tällaisen yllätyksen. Miljoonasta vauvasta sata sai suolituppeuman. Yksi kuoli. Ongelma havaittiin parin kuukauden aikana. CDC perui suosituksensa kyseiselle rokotteelle. Se vedettiin markkinoilta. Eli kyseinen laitos ei olekaan aivan niin syvällä Isojen Lääkefirmojen taskussa kuin jotkut väittävät.

Tämä osoittaa, että rokotteiden seuraamuksia seurataan. Vastaavia epidemiologisia tutkimuksia tehdään jatkuvasti. Niiden avulla havaitaan ongelmia joita ilmenee vain joka 10´000, 25´000 tai 100´000 tapauksessa. Juuri näiden tutkimusten avulla osataan haitalliset lääkkeet vetää pois markkinoilta.

Ja sitten tärkein fakta. Autismia ilmenee joka 150:llä lapsella.

Jos autismi johtuisi rokotteissa olleesta tiomersaalista, niin se olisi havaittu moneen kertaan epidemiologisissa tutkimuksissa. Jos tiomersaali olisi aiheuttanut autismia vain joka 15´000:lla lapsella, niin se olisi havaittu samoissa tutkimuksissa.

Mutta epidemiologiset tutkimukset eivät osoittaneet tällaista. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa on useaan otteeseen käyty läpi satojen tuhansien lasten tietoja tämän asian tiimoilta. Nada.

Alton Ochsner oli ensimmäinen syöpäkirurgi, joka ehdotti tupakoinnin ja keuhkosyövän yhteyttä. Tutkijat yrittivät todistaa asiaa koe-eläimillä. Tulokset olivat kuitenkin heikkoja. Ihmisillä tehdyt kokeet olivat parempia. 50-luvulla suoritettiin kaksi epidemiologista tutkimusta. Molemmat osoittivat selvästi, että tupakoitsijoilla oli suurempi riski saada keuhkosyöpä. Mitä enemmän he polttivat, sitä suurempi riski. Tupakkateollisuuden edustajat argumentoivat, ettei tutkimuksiin voi luottaa. Ne kun ovat "vain tilastollisia." Ne eivät todistaneet mitään.

He olivat väärässä.

Samalla tavalla rokotepelottelijat ovat vaatineet ettei epidemiologisiin tutkimuksiin voi nojata. He vaativat laboratoriotutkmuksia. Yleensä tiedemiehet ottavat ensin selvää onko ongelmaa edes olemassa (epi.tutkimus), ja sitten asiasta otetaan selvää labrassa. Eläinkokeet voivat olla harhaanjohtavia. 50-luvulla hamstereihin ruiskutettiin virusta (SV40) jotka aiheuttivat niissä syöpäkasvaimia. Kun vastaavaa virusta ruiskutetaan ihmisiin, niin he eivät saa syöpäkasvaimia. Vaikka hamstereiden perusteella voisi luulla kyseistä virusta vaaralliseksi, niin asia ei olekaan niin. Asia varmistui epidemiologisilla tutkimuksilla.
Eläinkokeet eivät ennustaneet miten ihmiset reagoisivat aineisiin. Tämän takia samat kokeet voivat olla vaarallisen vakuuttavia aineiden turvallisuudesta.

5 comments:

Anonymous said...

En ole ihan varma löysinkö tämän linkin blogistasi, mutta jos en, niin tässäpä olisi:

http://whatstheharm.net/vaccinedenial.html

Sivusto listaa mitä haittaa on kaikenlaisista uskomuksista ja peloista, ja rokotuksista kieltäytyminen on ihan oma kategoriansa.

Anonymous said...

Tarkistapa heppu nimeltä Dean Radin, joka esiintyi eilisessä Prismassa. Oli tehnyt aika mielenkiintoisia kokeita.

Anonymous said...

Ja sitten pieni linkkimainostauko ..Uudessa Duodecim-lehdessä oli humbuuginerottelutyökalusta.

Lääketieteen ihmiset ovst kehittäneet simppelin työkalun, KATSE-listan, lääketieteellisen tiedon luotettavuuden kriittiseeen arviointiin.

http://www.laakelaitos.fi/kayttajat/laaketiedon_arviointi

"KATSE" tulee sanoista:

K Kirjoittaja (asiantuntija ?)
A Ajankohtaisuus (päivitetty ?)
T Tarkoitus (mainos ja mielipide epäilyttäviä)
S Sponsorointi (rahoittajien vaikutus?)
E Evidenssi (perusteet, viitteiden jäljitettävyys)

Paholaisen Asianajaja said...

Tuleepas täällä hyviä vinkkejä. Dean on selvästikin tutustumisen arvoinen tyyppi. Aion KATSElla häntä.

Mette said...

Minulla olisi paljon sanottavaa niille idiooteille, jotka altistivat lapsensa tuhkarokolle. Minä nimittäin läpäisin taudin lapsena. Ei ollut hauskaa.