20.1.09

Homeopatiaa AIDSia vastaan

Homeopaatti Jeremy Sherr on pitänyt pientä klinikkaa Afrikassa. Hänellä on myös toive parantaa AIDS. Ja parannus löydetään homeopatiasta.

In many ways homoeopathy is the perfect medicine for persons suffering from AIDS, and particularly in Africa. AIDS means Acquired Immune Deficiency Syndrome. Homoeopathy works by stimulating and enhancing the immune system and therefore it is precisely in this disease that homoeopathy can be most effective.


Taikavettä tappavan taudin parantamiseen? Jeremy valittelee, ettei homeopaattinen tutkimus saa tukirahaa. Siksi hänen ja muiden homeopaattien täytyy kustantaa kokeet omasta taskusta. Mutta kokeet eivät kauheasti auta, jos tutkija ei ymmärrä taudista mitään. AIDS on virusperäinen tauti, joka vaikuttaa immuunisysteemiin. Tämä on yksinkertaistettu versio. Jeremyn mielestä homeopatia auttaa AIDSia vastaan "stimuloimalla ja parantamalla immuunijärjestelmää."

Oikeassa maailmassa tiedetään, ettei immuunijärjestelmä ole niin yksinkertainen. AIDS ei vain sammuta immuunijärjestelmää. Kunpa se olisi niin helppoa. Erv esittää kansantajuisesti miksi homeopatian ei missään nimessä kannattaisi toimia (jos se toimisi) Jeremyn postuloimalla tavalla.

Jeremy Sherr on siis tehnyt tutkimusta Afrikassa, mutta ei kovin eettisellä tavalla. Hän suunnitteli testaamista niin, että jotkut saisivat vain homeopaattista lääkettä, toiset antiretroviral-lääkettä. Blogissaan Jeremy selitti suunniteltua koetta näin:

When I was in South Africa 5 years ago, we had designed a very complex trial together with the Nelson Mandela hospital in Durban. This trial had three arms; patients with homoeopathy and without ARV treatment, patients with homoeopathy and ARV treatment, and patients with ARVs alone (Placebo treatment is considered unethical in AIDS). It was a very comprehensive and well designed trial and it covered all the bases. And once the dean of the hospital resigned to go into the private sector, it was also a very dead trial. So I am happy to go for a simple trial initially, with one arm of AIDS patients with homoeopathy and no ARV. There are plenty of statistics on ARV treatment and patients with no treatment at all that we can compare to. If we can prove that homoeopathy has any positive effect at all, we can move on to bigger and better things.


[edit: 8.2.2010, Jeremyn blogi onkin haihtunut melkein kokonaan eetteriin!]

Kommentoijat huomauttivat ripeästi, ettei ole eettistä suorittaa placebotestiä tappavalla taudilla, kun tarjolla on oikeasti helpotusta tuova lääke. Vastaavaa koetta ei saisi tehdä Euroopassa. Turvallisempi tapa olisi tietenkin antaa puolelle ARV-lääkettä plus placebo-lääke, puolet saisivat ARV-lääkettä plus homeopatiaa. Ratkaisevat erot tulisivat kyllä esiin, jos homeopatia olisi toimivampaa kuin placebo.
Toki Jeremy vakuuttaa hakevansa eettisen hyväksynnän kokeille, mutta jos ei saa hyväksyntää, niin hän tekee sen kaikesta huolimatta.

You have to find willing partners and get a protocol through an ethics committee, and you need to talk their language. I hope it will work but if not, I will just go and do it on a small scale myself - I am determined to do that.


Jeremy on reagoinut saamaansa huomioon. Kritiikkiä esittävät henkilöt ovat kuulemma Isojen Lääkefirmojen inkvisitio. Hän kieltää koskaan estäneensä kenenkään ottavan ARV-lääkkeitä. That's nice.

Loppukaneetti on niin ironinen, että minun täytyy toipua ironiamyrkytyksestä pari päivää.

I regret having to spend time dealing with prejudiced dinosaurs who regurgitate what they already believe in from the safety of their anonymous blogs. I would much rather spend my time treating those who need help and choose homoeopathy, or at the least discuss things with open minded people who are not stuck in the Dark Ages.


Eli ne jotka vaativat potilaiden eettistä hoitoa ja eettistä tutkimusta ovat jumissa jossain pimeällä keskiajalla. Kiitos, herra Sherr.

Kaiken huipuksi Jeremy on hieman "parannellut" historiaansa. Oracin blogissa on koottuna eri versiot Jeremyn eettisyydestä.

Homeopatia ei ole vain allergian ja vatsakivun hoivaamista, kuten se tunnetaan Euroopassa. Sillä voidaan myös vaikuttaa todella negatiivisesti tappavista taudeista kärsivien elämää, kuten kehitysmaat saavat kokea innokkaiden homeopaattien käsissä.

No comments: