11.1.09

Tieteen päivä takana

Olin eilen Tieteen päivillä. Valitsin sattumanvaraisesti lupaavimmalta kuulostavan.


10.00−12.00 EVOLUUTIO KIRJALLISUUDESSA

Päärakennus, sali 5 (3. krs.)
Puheenjohtaja: professori Heta Pyrhönen (Helsingin yliopisto)
Filosofian tohtori Klaus Brax (Helsingin yliopisto): Darwinismista nykykirjallisuudessa
Filosofian tohtori Teemu Ikonen (Helsingin yliopisto): Evoluutio ja kirjallisuuskeskustelu 1700-luvun Ranskassa
Professori Heta Pyrhönen (Helsingin yliopisto): Kehittyykö rikoskirjallisuus?


Hieman kuivahkoa ja taatusti akateemista. Luentojen sanoma ei auennut, sillä en tiennyt kirjallisuusanalyysin alkeita. Tosin yleisön esittäessä kysymyksiä sain kuulla jotain hienoa. Vanhempi naishenkilö kysyy eräästä kirjasta; "missä siinä kirjassa oli darwinismia, sillä mielestäni siinä oli positiivia asioita kuten filosofiaa jne." tjsp. Darwinismi on kirosana.
Ainakin opin sen, että evoluutiosta puhuttiin melkein sen nykyisessä muodosssa jo 1700-luvulla. Ja sain pari vinkkiä lukemisen arvoisista kirjoista.

Sitten tänne:

12.30−14.00 TUTKIJAT READY, STEADY, GO!
Evoluutiobiologi Hanna Kokko, venäjän kielen ja kulttuurin tuntija Arto Mustajoki, ilmastotutkija Timo Vesala ja eläimiä filosofian näkökulmasta tutkiva Erika Ruonakoski esittelevät tutkimusalojaan.
Juontaja: Ilkka Hendolin


Mieleen jäi parhaiten ilmastotutkija Timo Vesala, joka opetti yleisölle miten ilmastonmuutosta tutkitaan. Siihen tarvitaan korttipakka, vessapaperirulla ja rantapallo. Tjsp.

Päivän päätteeksi URSA:n puhallettavaan planetaarioon. Siellä opimme erilaisia tähtimuodostelmia, kuten "laatikko" ja "tommonen kolmio josta lähtee tassut." Planetaariosta pihalle tuleminen tuntui uudelleensyntymiseltä, mutta se johtui sisäänkäynnin vaginamaisesta rakenteesta.

3 comments:

Anonymous said...

Vaikutat tyytyväiseltä.

Anonymous said...

Seurasin yli 20 h suorana videona - internetin kautta.

Kökköäkin oli, ja pahimmat oli oikeastaan ne lääketieteilijältä lääket. opiskelijalle tyyppiset äärifakki-idioottiset molekyylitaon jutut, jotka ei niveltyneet mitenkään evoon ja mökin mummo ei taatusti tajunnut.

Parhaasta päästä ehkäpä Heikki Räisänen (kristinopin synty ja kehitys, tosin katsoin vain vähän), Heikki Peltola (epidemiat ja tappajat suoranainen informaatiotykitys) ja Jarmo Alander(~Geneettiset algoritmit).

Tänään dos. Pekka Santtila luennoi käyttäytymisgenetiikasta ja luetteli että mm. alkoholismille, homoseksuaalisuudelle, jopa avioeroilla on geneettistä pohjaa.
Hämmästyttää toisaalta että yleisökysymys osoitti ettei dosentti taida olla edes koskaan kuullukaan Williamsin syndroomasta (johon liittyy voimakas sosiaalisuus).


Tänään kun "vaihdoin kanavaa" niin siellä virtuaalievoluution ja median aiheen puolella Hannu Eerikäinen laukoi "postmodernin hourailun" "hölynpölytieteen" ja scifistä tieteeksi muuttavat mediahypettäjät maanrakoon. Irvaili ilmiötä "postteoriaksi. Pyörii postin ympärillä" ja sai yleisöltä spontaanit aplodit.
Nautinnollista :D

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Identtiset luennot, hieman erilainen reagointi.