5.3.11

Kreationisti Kontinen ja Darwinin objektiivisuus

Nuoren maailman kreationisti Joel Kontinen huomauttaa Charles Darwinin epätieteellisestä maailmankuvasta. Rakas oppi-isäni, erehtymätön erudiitti Darwin ei kuulemma ollut johdonmukainen evoluutioteorian rakentamisessa!

Yleensä kuvitellaan, että Charles Darwin havainnoi luontoa ja perusti evoluutioteorian havaintoihinsa. Totuus on kuitenkin huomattavasti karumpi.


Jälkipolvien harmiksi Darwinin kirjeenvaihto säilyi jälkipolville, joten voimme lukea mitä hän kirjoitti geologi John Scottille kesällä 1863.

”Antakaa teorian ohjata havaintojanne”, Darwin neuvoi, ”mutta älkää julkaisko teoriaa, ennen kuin maineenne on vakiintunut. Tämä saisi muut epäilemään havaintojanne.”

Teoria ohjasi myös Charles Darwinin havaintoja. Hänen teoriansa mukaan Jumalaa ei tarvittu lainkaan luomistyössä. Hän arveli luonnonvalinnan voivan syrjäyttää Luojan.


Kontinen latoo kaiken tuon yksittäisen kirjeen yhteen kohtaan. Jos vaivautuu lukemaan koko kirjeen läpi, näkee Darwinin antaneen ohjeita Scottille siitä miten nuorukaisen kannattaa esitellä työn alla olevaa teoriaansa papereissaan. Hän neuvoi miten rakennetaan esityskelpoinen teoria kollegoille. Tuosta kommentista on pitkä matka koko luonnonvalinnan teorisoimisen ja perustelujen kyseenalaistamiseen.

Aihe on kuitenkin herättänyt fiksua pohdintaa. Uteliaat haluavat tietää miten ja milloin Darwin rakenteli hypoteesejaan, teki havaintoja ja miksi hänen julkisissa ja kirjeenvaihdon sanomissaan oli ristiriitaa. Suosittelen lukemaan Francisco J. Ayalan kirjoituksen Darwin and the scientific method. Tuon lukemisessa vierähtää monta minuuttia, mutta se on sen arvoista. Tieteen tekemisen perusteet voivat aueta lukijalle. Jos et jaksa lukea kaikkea, niin lue vähintään luonnonvalintaan keskittyvä kohta.

Nyt tiedämme, että luonnonvalinta ei voi luoda. Se ainoastaan valitsee jo olemassa olevista piirteistä.


Oikein ja väärin. Luonnonvalinta todellakin vain karsii jo olemassa olevia ominaisuuksia, kuten Darwin kirjoitti. Luonnonvalinta on vain yksi komponentti evoluutioteoriassa. Ne ominaisuudet joita luonnonvalinta karsii ilmestyvät toisten komponenttien kautta, eli esim. mutaatioiden.

Darwinin ajatukset voitaisiin jo siirtää historian kätköihin.


Niinhän niitä on siirretty. Evoluutioteoriaan on lisätty osia (jaksottaisen pistetasapainon teoria). Siitä on poistettu osia (eri ideoita siitä miten perinnöllisyys toimii). Darwin ei tiennyt mitä geenit ovat tai miten hienosti nykyään osataan mitata valintapaineita suoraan luonnossa.

2 comments:

tyy said...

Näin tiede toimii. Uusi tieto esim. geeneistä tekee Darwinin teoriasta vanhanaikaisen.

Se ei suinkaan tarkoita, että teoria olisi ollut alunperin väärä. Päinvastoin, uusi evoluutiotiede vain vahvistaa Darwinin asemaa ainutlaatuisena näkijänä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Darwin on tavallaan yliarvostettu - Darwin oli alullepanija. Evoluution tieteellinen merkitys on kasvun kautta ; Siihen liittyy niin paljon tutkimusohjelmia ja tutkimusta, että valtaosa asioista on keksitty "post Darwin".

"Näkijyys" on tietyllä tavalla jotain josta ei voi laittaa puhdasta ihailua ; Hypoteesimuodostus vaatii toki järkeä ja on siksi jotain joka voidaan ansaita. Tätä ihailun paikkaa voi olla vaikkapa siinä, miten Darwin keksi ajatuksia vaikka tuolloin ei ollut tarjolla edes kunnollista teoriaa perintötekijöistä. (Darwin esimerkiksi käytti verenperintöteoriaa, joka on nykytieteen valossa väärässä. Se oli kuitenkin "riittävän oikeansuuntainen" ; Hieman samaan tapaan kuin vaikka maa onkin hieman litistynyt, on vähemmän väärin sanoa sitä palloksi kuin sanoa sitä levyksi.)

Mutta tästä eteneminen kokeista selviämiseen vaatii myös tuuria. Ihminen rakentaa koejärjestelmän, mutta voi ennakoida niiden tuloksia vain sen verran, mitä teoria sattuu osumaan oikeaan..