24.3.11

Teosofien tekstejä tyrkyllä

Kerrassaan hämmästyttävä yhteensattumien summa tapahtui täällä Toijalassa. Paikallisessa divarissa on aina joskus tarjolla erittäin hienoja ja harvinaisia opuksia. Bongasin näyteikkunalta wanhalta näyttäviä tekeleitä. Heti sisälle tarkistamaan näinkö oikein. Nostin kouriini juuri sellaisia kirjoja, jotka olisivat täydellistä lisäystä vaatimattomaan huuhaa-kokoelmaani.Spiritisti - Spiritualistinen aikakauskirja spiritismiä ja sitä lähellä olevien psykillisten kysymysten käsittelyä varten, toimittaja Jalo Kivi.

Tämä ohut läpyskä painettiin joskus 1920-luvun alkupuolella Tampereen paperipussitehtaalla. Spiritisti sisältää kertomuksia mm. yliaistillisista kokemuksista. Mainoksissa on homoiopatisen [sic] lääketieteen ja ruotsalaisen lääkäri HJ. Sellrénin lohdutussanoja sairaille ja kuhnehoitojen puoluspuheita. Itse täytteenä olevat kertomukset keskittyvät selvänäköisyyden kanssa seikkailleiden miesten ja naisten muistelmiin. Esim. psykometrinen medio Alfred Vout Peters järjesti istuntoja Tampereella helmikuussa 1911. A. V. Peters osasi tunnistaa psykometrian avulla esineiden omistajia. Kirjeistä, kirjoista tai kelloista saadut värähtelyt paljastivat kenelle koehenkilöistä esineet aina vuorotellen kuuluivat. Peters teki suuren vaikutuksen nääsvilleläisiin spiritisteihin. Hän vaikuttaisi olleen aikakautensa Derren Brown.

"Viimeisessä istunnossa oli mm. saapuvilla eräs hra. T [Mr T?] joka saapui hyvin ivallisena ja pilkallisesti hymyillen silmäili vilkasta mediota. Tuntui että medio oli oikein voimissaan. Peters kääntyi herrasmiehemme puoleen ja alkoi kertoa tämän matkoista, nimittäen kaupunkeja y.m., toimista, teoista, herrasmiehemme näytti lyhistyvän tuolillansa ja kun medio viimmeiseksi kuvasi tarkkaan erään naisen, tämän kasvot, yksinpä silmien ilmeenkin niin veti herra T. povitaskustaan naisen muotokuvan hämmästyneen, se oli sama."


Seurueessa oli myös toinen "piintynyt materialisti", joka sai tuta medion voimat. Tuo materialisti "taipui tosiasioiden edessä".

Spiritisti tarjoaa harvinaisen näkökulman melkein sata vuotta vanhoihin henkimaailman asioihin Suomessa. Tätä korvaamatonta materiaalia ei löydy helpolla googlen avulla.

Toinen ostoksista on Selvänäkö, kirjoittanut Charles Webster Leadbeater. Painajana Suomen Teosofinen Seura vuonna 1926. Oh yeah! Heidän tunnuslauseensa oli "Totuus on uskontoja korkeampi". Leadbeater kuvailee astraalinäköä ja universumia yhdistäviä värähtelyjä. Ei näyttäisi olevan mitään ratkaisevaa eroa moderneihin Deepak Chopran puheisiin. Selvänäkö opastaa lukijan löytämään hänen piilevät henkivarat. Jokaisella on mahdollisuus taitaa värähtelyjen aistiminen. Kyvyissä voi olla eroja esim. voimakkuuden suhteen, mutta tarpeeksi sitkeällä treenauksella ihminen pääsee yhteyteen ylimaallisen kanssa. Kristalliin katsominen tai muu harjoittelu on kuitenkin helpompaa tietyille ihmisille.

"Useimmat sivistyneet ihmiset, jotka kuuluvat maailman kehittyneempiin rotuihin, ovat tässä suhteessa johonkin määrin kehittyneet t.s. heidän tunneruumiinsa on täysin toimintakykyinen ja voi ottaa vastaan vaikutuksia oman maailmansa esineistä ja olennoista."


Näitä vähemmän kehittyneitä ihmisiä asuu mm. Keski-Afrikassa ja Länsi-Euroopan raakalaismaisissa maissa. Leadbeater kirjoitti, että ihmisten hermostojen rakenne on ratkaiseva tekijä kykyjen ilmenemisessä. Hän myös paljastaa, että muinaisessa Atlantiksessa hallittiin selvänäkö aivan ylivoimaisella tavalla.

Jos ymmärsin paikallisen divaripitäjän puheita oikein, niin hänellä on vielä hinnoittelematta iso pino vastaavia kirjoja. Ne päätyivät Toijalaan erään Helsingissä kuolleen professorin kuolinpesästä. Hänellä oli kuulemma Suomen suurin yksityinen kokoelma tällaista kirjallisuutta. Mukana voipi olla sellaisia kirjoja, joita ei koskaan ollut kirjakaupossa, eli sellaisen salaseuran opuksia jonka nimessä on ristiläisiä ja ruusuja. Menen sunnuntaina takaisin divariin tekemään vaihtokauppoja. Vien sinne repullisen dvd-elokuvia, joten takaisin tullessa pitäisi mukanani olla useampi harvinaisuus.

3 comments:

Anonymous said...

Maassa joka tunnetaan vain siitä että se on tuhoutunut suuressa luonnon onnettomuudessa on varmasti osattu selvännäkö erityisen hyvin...


NOT !

Anonymous said...

Teosofian nimissä on julkaistu kaikenlaista ja niin hyvää kuin huonoakin tavaraa, joka enemmän tai vähemmän joutaisi roskakoriin. Vinkkinä mahdollisia ostoksia harkitessa mainitsemasi Leadbeater on kyllä ihan kunnostautunut tutkiessa astraalitasoa ja selvänäköä, mutta hänen maailmanopettaja-puheensa ja tietynlaiset lahkolaisajatukset eivät ole huomionarvoisia. Leadbeaterin kanssa samalle ihan luettavalle viivalle yltävät myös Annie Besant ja Alice Bailey. Suhtkoht yksimielisesti näissä piireissä arvostetuimpia henkilöitä lienevät mm. H. P. Blavatsky ja ainakin täällä maailmankolkassa kotimainen Pekka Ervast. Vinkkinä, Ervastin koko (?) tuotanto löytyy täältä

http://www.pekkaervast.net/

------

Arvon alkuperäinen anonyymi, teosofiseen maailmankuvaan kuuluu myös karman laki. Miten voi väistää väistämätöntä vaikka tietäisikin ennalta?

Ninny said...

Mr F.?