10.3.11

Uusia syytteitä skientologiakulttia vastaan

20-vuotias mies nosti äskettäin kaksi syytettä skientologiajärjestöä vastaan. Hän on kultista karannut Daniel Montalvo. Syytteissä mainitaan lapsityövoiman käyttö, palkkojen maksamatta jättäminen ja oppivelvollisuuden laiminlyönti. Ei mitään harvinaisia syytöksiä ex-skientologien suista.

Viisivuotiaana perheensä kanssa Clearwaterin kaupunkiin muuttanut Daniel Montalvo kasvoi skientologian ympäröimänä. Clearwater on skientologiajärjestön pääkaupunki. Danielin vanhemmat olivat liittyneet skientologien eliittiryhmään, Sea Orgiin. Sea Orgin jäsenet allekirjoittavat miljardin vuoden pituisen työsopimuksen. Samalla he lupautuvat alistumaan rankoille rangaistuksille, jos he eivät tahko tarpeeksi tulosta kultille. Ongelmatapaukset lähetetään hakemaan motivaatiota työleiriltä.

15-vuotiaana Daniel muutti Kaliforniaan, jossa hän työskenteli kultin työntekijänä aina viime syyskuuhun asti. Työviikko oli vähintään n. 40 tunnin mittainen. Pisimmillään Daniel puursi sadan tunnin työviikkoa. Alaikäisenä ja ilman kunnollisia työlupia. Kouluun hän pääsi yhtenä päivänä viikossa, sillä Sea Orgin palveleminen oli tärkeämpää. Vuonna 2007 hän joutui tekemään 12 tuntia töitä putkeen, sillä vähenevä jäsenmäärä ajoi jäljelle jääneet ahtaammalle. Työajat olivat epäsäännöllisiä. Danielia hoppuutettiin duuniin jopa öisin.

Vanhemmat olivat käytännössä hylänneet poikansa. Hekin halusivat palvella enemmin kulttia kuin perhettään. Kokemansa lapsuuden takia Danielilla ei ole kunnollista koulutusta, eikä myöskään työtodistuksia kirjapainossa vietetyistä työvuosistaan, eikä niistä kertyneitä palkkoja (150 000 $). Kaikki tämä on syytteessä lueteltua, joten skientologiajärjestön lakimiehillä on varmasti omat tulkinnat siitä miten Danielin lapsuus riensi kultin sisällä.

Aikaisemmin rankkoja syytteitä skientologiajärjestöä vastaan nostaneet Claire ja Marc Headley ovat myös taistelemassa oikeudessa. Pakkotyön lisäksi Claire syyttää kulttia pakkoaborteista. Meneillään valitus tuomarin päätöksestä, joka päätteli osittain, että skientologiajärjestön Sea Org on uskonnollinen laitos, joten sen sisäisiä uskontoon perustuvia päätöksiä "pappien" kohtelusta ei saa setviä oikeussalissa. Headleyn pariskunta kirjautui Sea Orgin palvelukseen aikuisina, joten he olivat tietoisia päätöksestään. Tuomari totesi, että Headleyt olisivat voineet lähteä kultista milloin vaan.

Danielin kohdalla taas päätöksen liittymisestä tekivät hänen vanhempansa. Hän ei koskaan käynyt läpi uskonnolliseksi tarkoitettuja kursseja, joilla koulutetaan skientologian "papistoa". Danielin kokemuksia ei voida sysätä sivuun uskonnollisin perusteluin, kuten Headleylle tehtiin. Siksi käsittelyä johtavalla tuomarilla on vakavat perustelut jutun eteenpäin viemisessä.

1 comment:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Silloin kun Suomen skientologit eivät vielä olleet saaneet raskautavia tuomioita Suomessa, kaverini oli tutustunut skientologeihin ja tunsi halua kehittyä henkisesti ja löytää elämänsä takoitus puhdistamalla mielensä kuonasta skientologian järjestelmällisellä systeemilla kunnes hänen eteensä iskettiin 10 vuoden oppityösopimus 50 markan 6 päivän työviikon viikkopalkalla. Tyyppi heräsi sekunnissa siihen mihin oli oikein eksynyt.