3.3.11

Rokottaako vai ei, homeopaatti & shiatsuhoitaja vastailee

Löysin Apu-lehden (21.10.2010), jossa vertailtiin argumentteja rokottamisen puolesta ja vastaan. Riitta Jalonen on haastatellut yhtä rokottamisen puolestapuhujaa, joka on infektiotautiopin professori Heikki Peltola. Vastapuolella on Arja-Liisa Ingus, nelikymppinen yhden lapsen äiti, joka on kouluttautunut shiatsuhoitajaksi. Heidän lisäksi on tarjolla vaihtoehto koko kiistalle, nimittäin homeopaatti Aino Eckstein Lahdesta.

F-f-f-f-ff-f-


Professori Peltola ottaa rohkeasti esiin rokottamisen ongelmakohtia. Nykyisin rokottamisessa on enemmän mukana bisnesajattelua. Kuitenkin rokottaminen on halvempi tapa vähentää kuolevuutta sairastavuutta verrattuna vaihtoehtoihin. Isorokko, polio ja tuhkarokko eivät enää riehu endeemisellä tavalla Suomessa, kiitos kattavan rokoteohjelman (vaikka ortopedi Antti Heikkilä ei hyväksykään tilannetta). Peltola myöntää aivan oikein, että rokotteilla on haittavaikutuksia, eivätkä rokotteet ole 100 % toimivia. Rokotetehtaiden ja asiantuntijoiden välisistä kytköksistä hän ei ota suurta pulttia.

"Varmaan väärinkäytöksiäkin tapahtuu, mutta paljon vähemmän kuin voisi kuvitella. Eikö kuitenkin ole parempi, että rokotetehtaat tekevät esimerkiksi WHO:n tutkijaryhmän kanssa tiivistä yhteistyötä, kuin se vaihtoehto, että molemmat puurtaisivat itsenäisesti omalla tahollaan?"


Ilmestyvän uuden epidemian edessä hidastelu kostautuu, mutta toisaalta rokotevastustajat ovat vain iloisia hidastelusta.

Peltola olisi myös valmis uhraamaan lapsensa, eli laittamaan heidät rokotekokeisiin, jos tilanne sitä vaatisi. Hän tietää miten rokotteita kehitellään, ja miten niiden turvallisuutta testataan. Siksi pelkoja ei ole päässyt pesiytymään professorin pääkoppaan.

"Rokotteet ovat nykyään niin puhdistettuja, että ne eivät rasita immunologista systeemiä. Vielä kymmenen vuotta sitten rokotteiden antigeenimäärä, eli sen aineen määrä, jolla ärsytetään elimistöä muodostamaan vasta-aine, oli satoja per rokote, koska ei tiedetty tarkasti, millaisten vasta-aineiden tuottamiseen oli pyrittävä. Nykyään antigeenien määrä on onnistuttu rajaamaan keskimäärin viiteen per rokote, mikä on todella vähän."


Vertaa tilannetta siihen, että lapsi leikkaa vahingossa sormeaan tai kompastuu ja polven iho menee rikki. Verenkiertoon pääsee tuota kautta enemmän antigeenejä kuin rokotteen kautta.

Professori Peltola rikkoo myös Big Pharman verivaloja, sillä hän sanoo suoraan joidenkin rokotteiden olevan huonoja. Näin kävi esim. riskiryhmille annettavalle Calmette-rokotteelle. Se poistettiin vauvojen rokoteohjelmasta, sillä heikennetyillä tuberkuloosibakteereilla olikin paha tapa iskeä takaisin. Poliorokotteen kohdalla oli samanlainen ongelma, sillä Albert Sabinin heikennetty poliovirus aiheutti vielä komplikaatioita. Sabinin rokote aiheutti yhdelle lapselle 2,5 miljoonasta (epidemiology for the win!) polion. Kilpaileva Jonas Salkin poliorokote käytti tapettuja polioviruksia. Se ei aiheuttanut poliota (ellei valmistaja munannut jotakin valmistusprosessissa). Yhdysvalloissa vaihdettiin turvallisempaan poliorokotteeseen asiallisen rokoteturvallisuuskeskustelun jälkeen. Kyseistä kampanjaa johti John Salamone. Hänellä oli tukenaan pätevää tieteellistä näyttöä.

Takaisin Apu-lehden pariin.

Rokottamista vastustava Arja-Liisa Ingus jätti poikansa kokonaan rokottamatta. Vaikka he matkustivat jopa kehitysmaissa Euroopan ulkopuolella. Miksi?

Ensimmäinen merkki tulee ensimmäisessä kappaleessa. Ingus on opiskellut shiatsuhierontaa ja samalla tutustunut "erilaisiin vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin."

F-f-f-ffFFF-


Ingus ei paljasta mistä hän oikein haki tietoa rokottamisen hyödyistä ja haitoista. Veikkaan internettiä.

"Lapseni takia halusin hankkia lisätietoja myös rokotuksista, ja mitä enemmän asioihin perehdyin, sitä varmempi olin päätöksestäni jättää poikani kokonaan rokottamatta."


Tauteihin sairastumisen riski ei huolestuta äitiä. Riskejä on aina olemassa.

"Totta kai on riski jättää rokottamatta, ja on myös olemassa mahdollisuus saada tauti. Mutta riskitöntä maailmaa ei olemassakaan. Kuolemanvaarassa ovat kuitenkin vain kaikkein heikoimmat yksilöt erittäin huonon ravinnon ja puuttuvan hygienian oloissa. Mistä ihmeestä kotona rintaruokinnassa oleva pieni vauva edes saisi nämä taudit, kuten kurkkumädän tai polion? Ne riehuivat joskus sotien yhteydessä ja katoavat terveellisen ravinnon ja korkean hygieniatason myötä."


Eli "Rokotteita ei olisi tarvittu" argumentti. Ravinto ja hygienia ovat kuin ovatkin tärkeitä tekijöitä ihmisten terveyden kannalta. Mutta niihin vetoavat rokotevastustajat eivät kuitenkaan selitä miksi nämä tietyt rokotteilla estettävät taudit ilmaantuvat yhä uudelleen, kun rokotekattavuus laskee. Ravinto ja saippua pysyvät samanlaisina. Vain rokotteiden ottamisen määrä vaihtelee.

Nappaan esimerkkejä vaikkapa Paul Offitin Deadly Choices -kirjasta. Washingtonin osavaltiossa on pieni saarikaupunki Vashon Island. Kymmenen tuhannen ihmisen kokoisessa kaupungissa oli heikko rokotekattavuus 90-luvun alkupuolella. Ala-, yläaste ja high school olivat jäljessä rokoteohjelmissa. Yksi seitsemästä lapsesta oli rokottamaton. Joissain kouluissa jopa yksi neljästä lapsesta. 1994 Vashon Island sai 48 lasten hinkuyskätapausta. 1995 määrä nousi 263 tapaukseen. 1999 hinkuyskää oli 458 lapsella. Saarella oli sama ruokavalio ja sama määrä saippuaa. Rokotteita vain jätettiin väliin enemmän kuin muualla.

Sama periaate toistuu tuhkarokon kohdalla. Lomamatkalla tartunnan saaneet henkilöt kulkevat kotikaupungissaan rokottamattomien joukossa. Vuonna 2005 Romanian Bukarestissa vieraillut 17v tyttö sai oireita paluumatkan aikana. Kuume, yskä ja tukkoinen nenä eivät vielä haitanneet menoa. Tyttö meni seuraavana päivänä kirkon järjestämälle piknikille. 500 hengen seurue oli kiinnostunut tytön matkasta. Seuraavana päivänä tytön iholle ilmestyi punaisia läiskiä.

Kaksi viikkoa piknikin jälkeen Indiananan osavaltion terveyslaitos sai puhelun eräältä lääkäriltä Cincinnatista. Kuusivuotias poika oli päätynyt sairaalaan. Diagnoosi: tuhkarokko. Lääkäri oli jäljittänyt todennäköisimmän tartuntapaikan, eli kirkon piknikin. Seurueen 500 ihmisestä 35 ei ollut koskaan saanut tuhkarokkorokotetta. Heistä 31 sairastui tuhkarokkoon. Jäljelle jääneistä 465 rokotetusta ihmisestä vain 3 sairastui. Romaniasta taudin hakenut tyttö oli onnistunut tartuttamaan lähes kaikki taudille alttiin ihmiset.

Ilmiö toistuu parhaillaan. 27-vuotias nainen ei ole ottanut rokotteita. Hän on vedonnut uskonnolliseen vakaumukseensa rokotteiden välttämisessä. Tästä lisää ensi viikolla.

Kolmas esimerkki olkoon vaikkapa sikotaudin leviäminen rokottamattomien keskuudessa. New Yorkin Hasidic-juutalaisten yhteisössä oli 11-vuotias poika, joka matkusti perheensä kanssa Englantiin vuonna 2009. Tuolloin tuhannet lapset sairastivat sikotautia saarivaltiossa (kiitos, Wakefield ja kumppanit!). Myös tämän juutalaisen perheen vanhemmat luulivat virheellisesti, että MPR-rokote aiheuttaisi muka autismia. Siksi pojalla ei ollut rokotteet ajantasalla. Hän sai sikotautitartunnan juuri ennen paluumatkaa. Poika osallistui juutalaisten kesäleirille. Sieltä sikotauti levisi epidemiaksi. Lokakuussa yhteisössä oli 200 sikotautitapausta. Marraskuussa 500. Tammikuussa 2010 sairastuneita oli jo 1500 kappaletta. Epidemian laannuttua sikotauti oli aiheuttanut kuulon menetyksiä, kasvohalvaantumisia, munasarjojen infektioita. Yhdeksäntoista ihmistä päätyi sairaalaan teholle.
Sikotaudin kohdalla laumaimmuniteetti on tärkeä. Juutalaisyhteisön rokotekattavuus oli n. 70 %. Rokotteet eivät kuitenkaan ole 100 % tehokkaita, joten oikeasti kattavuus oli huomattavasti alle 70 %. N. 60 prosenttia juutalaisista oli kunnolla suojattu sikotautia vastaan. Pätevä suojataso olisi 85 % paikkeilla.

Takaisin shiatsuterapeutin pariin.

"Olen vakavasti joutunut pohtimaan, ovatko ne taudit, joilla meitä pelotellaan, oikeasti vaarallisempia kuin ne sivuvaikutukset, joita minun mielestäni rokotteista voi aiheutua."


Mitä nämä sivuvaikutukset ovat? Eihän Ingus vain kaiva esiin väittämään autismin ja rokotteiden yhteydestä?

"Tällaisina asioina itse pidän esimerkiksi suhteellisen yleisiä pahoja allergioita, kuten ruoka-aineallergioita, joissa lapsi voi syödä ainoastaan muutamaa tarkoin rajattua ruoka-ainetta,"


Huh, ei mitään autismista, eiku...

"tai pahimmillaan autismia."

Lyhyesti: Rokotteiden ja autismin yhteydelle ei ole kertynyt vakuuttavaa lääketieteellistä näyttöä. Rokotettujen ja rokottamattomien joukoissa autismi on yhtä yleistä. Autismin taustalla voi olla jokin ympäristötekijä, mutta enimmäkseen se on riippuvaista geeneistä.

Ingus haluaisikin kunnollista tutkimusta rokotettujen ja rokottamattomien lasten eroista. Kumman vanhemmat viettävät vähemmän aikaa kotona sairastuneita lapsia hoitaen? Se olisikin hyvä tutkimus, kunhan muistetaan ettei pelkkä rokottamattomuus vielä kerro kaikkia terveyteen liittyviä tekijöitä. Rokotuksia välttävät perheet voivat elää aivan erilaisella tavalla kuin rokotteita ottaneet perheet.

Kaikkein paras on jätetty viimeiseksi. Homeopaatti Aino Eckstein suosittelee rokotteiden myöhäisempää aikataulua. Eckstein tuli tietoiseksi rokotteisiin liittyvistä ongelmista ollessaan homeopatiakoulutuksessa Englannissa. Rokotusvauriot ovat vaiettu aihe yhteiskunnassa. Homeopaattina työskennellessään Eckstein on huomannut, miten ihottumilla, allergioilla ja korvatulehduskierteillä on ajallinen yhteys toistuviin rokotuksiin. Mistä se voisi johtua? Eckstein kertoo rokotteiden sisältämistä aineista.

"Rokotteessa taudinaiheuttajat pistetään suoraan verenkiertoomme, minkä lisäksi meihin ruiskutetaan rokotenesteen sisältämät säilöntäaineet ja muut adjuvantit formahyldestä elohopeaan. Ikävä ajatus, sillä elohopea on todistettavasti hermo- ja ympäristömyrkky."


Ikävämpi juttu on se, ettei Eckstein tee mitään eroa etyyli- ja metyylielohopean välillä, eikä kerro mitä se rokotteissa käytetty elohopeayhdiste tiomersaali oikein on. Mielikuva tappavasta hermomyrkystä rokotteissa leviää Apu-lehden kautta.

Tämän lisäksi Eckstein levittää tohtori Viera Scheibnerin väitettä siitä, että Japanissa onnistuttiin poistamaan lähes kokonaan kätkytkuolemat, kun hinkuyskää vastaan annettua PDT-rokotetta annettiin vain 2-vuotialle tai sitä vanhemmille 70-luvulla. Samaan aikaan rokotteita otettiin entistä vähemmän, eli rokotekattavuus romahti (1972 kattavuus oli 85 %, 1976 se oli 13,6 %). Homeopaattimme jättää mainitsematta mitä tapahtui hinkuyskän aiheuttamille kuolemantapauksille 70-luvun Japanissa: 1972 kuolemia oli 2. 1976 niitä oli 20. 1979 niitä oli 42. Vastaavat luvut hinkuyskätapauksille olivat 269, 2508 ja 13092. Vuonna 1975 tapauksia oli 1084, joista n. 90 % oli rokottamattomilla ihmisillä.

Entäs ne Scheibnerin mainitsemat kätkytkuolemat. Miten ne katosivat rokotteen aikataulun muutoksella? Eiväthän ne kadonneet minnekään. Schneibner otti tietonsa kätkytkuolemien määrästä Japanin rokotekorvausohjelmasta, mutta rokotekorvausohjelmassa ei enää vaadittu kätkytkuolemiin liittyviä korvauksia rokotevaurioista, sillä eihän kätkytkuolemia enää tapahdu 2-vuotiailla.

Homeopaatti Eckstein suosittelee homeopaattisten rokotteiden, eli nosodien, käyttöä. Ei siitä sen enempää.

Lopulta pääsemme homeopatian kehumiseen. Eckstein paljastaa mihin tämä potensoidun veden teho perustuu.

"Arvostelijat vetoavatkin aina siihen, etteivät homeopaattiset "rokotteet" tuota vasta-aineita vereen, joten ne eivät voi myöskään antaa suojaa. Homeopatia ei pyrikään ensisijaisesti aikaansaamaan kemiallisia muutoksia kehossa [PA: O RLY?], vaan energeettisiä. Se toimii-"


Arvatkaa mikä on oikea vaihtoehto:

A) Värähtelyt

B) Elektromagneettinen vitaali-informaatio

C) Kvanttifysiikalla ratsastaminen

"kvanttifysiikan tavoin."
Onnittelut kaikille C-vaihtoehtoa veikanneille.

Suuri kiitos Apu-lehdelle tästä jutusta. Oli ilo repiä hiuksia päästäni.

14 comments:

Michael said...

Turhautumisesi on aika käsinkosketeltavaa. :)

tyy said...

Minusta rokotevastaisen pseudoilun leviäminen on hyvin surullista.

Ei minulla siihen muuta sanottavaa ole.

Anonymous said...

Moi,

tää nyt ei oo yhtä jännä aihe kuin rokotteet, mutta opin tänään (Nyt-liitteestä), että tutkija-homeopaatti Bill Statham väittää kirjassaan Hyvä paha lisäaine, että natriumglutamaatti aiheuttaa jos jonkinlaisia oireita. Ja perheenäidit luulevat sen aiheuttavan "muun muassa reikiä lastensa aivoihin, astmaa, keskittymisvaikeuksia ja sydänsairauksia". Evira (jota kukaan ei tietysti usko) sanoo k.o. lisäaineen olevan yksi turvallisimmista.

Ajattelin vaan mainita, jos kiinnostaa. :) Ruuan terveellisyys kuitenkin on ollut suht suosittu aihe viimeaikoina mediassa.

Ofelia said...

V O I I T K U.

Ingus on hörhökaverieni tuttuja, joten en ihmettele tuota. Sen sijaan voisi olla joillekin lapsille hyvä ottaa osa rokotteista myöhemmin, esim. ne jotka itkevät viikon rokotteen jälkeen tai ovat muuten kuumeisia tai tuskaisia, mutta sekin liittyy vain tuohon oireiluun, ei mihinkään allergiaan tai muuhun...

Minusta olisi mielenkiintoista kysyä suoraan joltakulta kvanttifysiikan oikealta tutkijalta, yliopiston proffalta tmv. että sanopa kyllä tai ei, voiko näitä kaikkia huuhaa-juttuja perustella kvanttifysiikalla.

Olen nyt kurkkua myöten täynnä näitä kvanttifysiikkajuttuja, koska hörhöystäväni ihan innoissaan nykyään aina vetoavat siihen ja lisäävät aina että tiede on nyt lähentymässä henkisiä periaatteita. Argh.

Sähis said...

Ja kiitos PA tästä jutusta. Jaoin täysin tunteen hiuksien päästä repimisestä. Tämä oli taas yksi parhaimmista ja samalla kamalimmista tekeleistäsi.


Valitettavan usein tapaa tuota mielipiteiden tasavertaistamista. Kaikilla on oikeus mielipiteisiin ja niiden ilmaisuun, mutta ne eivät välttämättä ole tiedollisesti mitenkään tasavertaisia keskenään. Lehdellä terveydenhoidollisesti kouluttamattoman tutkimuksiin perustumattomat uskomukset pääsee samalle viivalle tutkimuksiin perustuvien näkemyksien kanssa. Ja eikö noita wakefield-myyttejä voisi jo pikku alkaa hillitsemaan. AARGH.


Buahaahaha. Oletko asentanut bloggeriisi, jonkin lukijan mielialatarkkailulaitteen? word verification pyytää kirjoittamaan "angsti"

Anonymous said...

Kaksi viimeistä siteerausta saa kyllä sanattomaksi.

Anonymous said...

Hieno juttu PAhis.
Olethan lähettänyt jutun myös Apu(ri)-lehteen, mukana toivomus että miettisivät omaa journalistin vastuutaan tällaisessa vakavassa asiassa.

MrrKAT said...

Ehkä Apu on hiukan parantunut, viime viikon Nrossa 8/2011(24.2.2011) s. 26 oli artikkeli "Kansan jalat maassa". Apu-lehden teettämän kyselyn mukaan narkolepsiakohu ei ole merkittävästi vaikuttanut halukkuuteen ottaa kausi-influenssarokotetta. Apu s. 26:

"Viisi prosenttia valitsi vaihtoehdon "Otan itselleni mutta en lapsilleni, koska narkolepsiakohu on saanut minut pohtimaan rokotusten terveysriskiä." Kolme prosenttia valitsi vaihtoehdon "En ota itselleni enkä lapsilleni, koska ..-"-.. "

Ja haastatellaan Terhi Kilpeä, joka on iloinen tästä tuloksesta ja hän vahvistaa :" -Olen kuullut kentältä, että narkolepsiakeskustelu ei ole juuri vaikuttanut yleiseen myöntyvyyteen rokotusohjelmaa kohtaan, ja se on hyvä asia, hän sanoo."

(Repikää nyt vuorostanne hiuksenne salaliitto-hörhöväki ;)

Matoisa-Lankku said...

"Entäs ne Scheibnerin mainitsemat kätkytkuolemat. Miten ne katosivat rokotteen aikataulun muutoksella? Eiväthän ne kadonneet minnekään. Schneibner otti tietonsa kätkytkuolemien määrästä Japanin rokotekorvausohjelmasta, mutta rokotekorvausohjelmassa ei enää vaadittu kätkytkuolemiin liittyviä korvauksia rokotevaurioista, sillä eihän kätkytkuolemia enää tapahdu 2-vuotiailla."
Ai että tämä passiivisten rekistereiden väärinkäyttö on ihanaa!
Suomessa pitäisi nyt pikaisesti katsoa Calmette-rokotteen ilmoitetut sivuvaikutukset viimeisen 5 vuoden ajalta! Kas vain, taitavat olla ihan nolla; siinä on meillä sitten turvallinen rokote. "Unohdetaan" että rokote poistui 5 vuotta sitten ohjelmasta.

Ofelia said...

Tässä pien lisäkepätkä astro.fi-sivustolta kohdasta kuukausihoroskooppi:

"Lääketeollisuuden kriisi saattaa hyvinkin olla tiennäyttäjänä alkavalle laskusuhdanteelle, kun ihmisille selviää, että rokotteiden mukana levitetään tietoisesti sairauksia, joihin sama lääkefirma on jo vuosia aikaisemmin kehittänyt kalliin vastalääkkeen. Raha ei tunne etiikkaa, mutta ihmiset tuntevat ja osaavat äänestää jaloillaan. Esim. Kausi-influenssa rokotteen ottaa yhä harvempi kansalainen jopa Suomessa, muista Euroopan maista puhumattakaan."

Rokotteilla levitetään tauteja, iik!!!

Paholaisen Asianajaja said...

Rokotteilla levitetään tauteja, iik!!!

Tuota pelkoa on levitetty yli sata vuotta. Ei se katoa mihinkään. Ensimmäisten rokotteiden pelättiin muuttavan ihmisiä lehmiksi.

Paholaisen Asianajaja said...

Riikka Söyring on jälleen vauhdissa:

http://www.magneettimedia.com/?p=5270

Ofelia said...

Niin vitsinähän tuon heitin. =) Mm. yksi hörhökaverini uskoo että sikapiikki tehtiin jotta sikatauti leviäisi. RÖH!!!

Söyringin jutut kuulostanevat maallikosta ihan uskottavilta; ikävää että hän saa noin paljon jalansijaa ja tilaisuutta propagandan harjoittamiseen.

Sähis said...

PA:Riikka Söyring on jälleen vauhdissa:

http://www.magneettimedia.com/?p=5270


Aah. ihanaa. Hienoa argumentointia tutkimuksista kirjoituksessa ja avointa asiantuntevaa väittelyä kommenteissa. Rokotusvastainen kampanja on todella vakuuttavasti edustettu :)