2.3.11

Huumekoirat huuhaata?

Tullien ja turvallisiksi paikoiksi tarkoitettujen talojen vainukoirat laitettiin jännään testiin. Animal Cognition -julkaisussa kerrotaan miten huumekoirien työtä tarkkailtiin. Neljään sisustettuun huoneeseen laitettiin merkkejä eri huonekaluihin. Koirien ohjaajille ei kerrottu onko piilotetuissa paikoissa oikeasti huumeita tai räjähteitä. Heille kerrottiin, että punaisella ruksilla merkityissä paikoissa olisi jotakin havaitsemisen arvoista. Huoneisiin piilotettiin merkitsemättömiä makkaran harhatuoksuja. Samoin sekaan laitettiin merkittyjä harhatuoksuja.

Koirat laitettiin töihin. Ne kiersivät huoneissa pariin otteeseen 5 minuutin jaksoissa. Koetta tehtiin tuplasokkoutettuna kahden päivän ajan. Tuoksut toimivat hyvin, sillä koirat havaitsivat yli 200 kertoo jotakin hälytyksen arvoista.

Mutta yhdessäkään piilopaikassa ei ollut huumeita tai räjähteitä.

Huumekoirat antavat vääriä hälytyksiä niiden ohjaajien tiedostamattomien eleiden perusteella. Ohjaajat näkivät punaisista merkeistä missä kriittiset piilopaikat olivat. He uskoivat, että huoneissa on jotakin löytämisen arvoista. . Huumekoirat olivat siis sukua eräälle kuuluisalle hevoselle.

Koetulokset eivät kuitenkaan tarkoita, että huumekoirat ovat hyödyttömiä. Testeissä ei käytetty huumeita tai räjähteitä, joten koetulokset kertovat vain siitä kuinka tiheään tahtiin vainukoirat tuottavat vääriä positiivisia tuloksia. Terroristeilla ja huumekuriireilla ei ole helpompaa tämän tutkimuksen perusteella.

4 comments:

Sähis said...

Lienet PA tietoinen, että Goldacrekin kirjoitti tästä viime viikonloppuna.

Mukana tuossa kirjoituksessa oli myös hauska tutkimus muistireaktiovalheenpaljastuskokeenhuijaamisesta.

Kannattaa käydä katsomaan Goldacren raapustukset vaikkein PA:n kirjoituksessa aiheesta olekaan valittamista.

http://www.badscience.net/2011/02/youre-ooonly-cheating-yourself/

tyy said...

Joskus puhutaan, että joku koirarotu on "miellyttämisen haluinen" tai haluaa "miellyttää omistajaansa".

Se on huuhaata.

Koirat ovat opportunisteja, ne haluavat miellyttää vain itseään ja ovat oppinet lukemaan omistajansa/ohjaajansa eleitä.

Ne tekevät sen palkkion toivossa.

Eivät ne halua löytää huumeita tai mitään muutakaan, mikä ei ole syötävää.

En tiedä ymmärsinkö jotain väärin, mutta koiranomistajana en nähnyt tuossa mitään yllättävää.

Wolgor said...

Tyy,

Onko sinulla mielessä jokin juttu
joka viittaa siihen, että koiralle omistajan miellyttäminen on välinearvo ruoan tai muun saamiseen verrattuna siihen, että se olisi sille itseisarvo?

Oletko sitä mieltä, että on mahdollista, että ihminen haluaa miellyttää toisia ilman, että se on "huuhaata" ja opportunismia? Jos on, mikä on se olennainen ero verrattuna koiraan?

Matti said...

Hih!

Tulee mieleen tuttavapariskunta, joka oli joutunut Ranskassa tarkempaan syyniin, kun nuori huumekoira kiinnostui pojan repusta.

Repussa oli sattumoisin meetwurstivoileipiä matkaeväinä. (hauvan herkkua?). Tullimiehet eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaikka leivät löytyivät heti. Loogista sikäli. Leiväthän saattoivat olla huumekuriirien hämäystä. Kaikki matkatavarat käytiin läpi saumoja tunnustellen. Myös ruumiintarkastus suoritettiin. Ei sentään ruumiinonteloita tutkittu. Sitten pariskunta viskattiin ynseästi ulos matkaansa jatkamaan.

Älkää siis kuljettako meetwurstia matkatavaroissanne rajoja ylittäessä ;)