12.3.11

Tappavat Valinnat

Deadly Choices - How the Anti-Vaccine Movement Threatens Us All, Paul Offit
Tartuntatauteihin, immunologiaan ja virologiaan perehtynyt tohtori Paul A. Offit on rokotepeloittelijoiden Nemesis. Edellinen Autism's False Prophets -kirja tuotti runsaasti raivoa heidän riveissään. Offit on rokottamisen tarpeellisuuden ja turvallisuuden äänitorvi. Tietyissä piireissä häntä kutsutaan Doctor Profit nimellä, sillä suureksi harmikseen Offit on mukana rotarokotteiden kehittämisessä. Jos hän tienaa rahaa rokotteilla, niin varmasti miehen sanomaan ei voi luottaa! Ei, vaikka kirjan loppu olisi pullollaan viitteitä tutkimuksiin.

Elämä Käsissämme -blogi kertoo kaiken tarpeellisen Offitista näin:

Nyt onkin ilmennyt useita todellisia markkinamiehiä kuuluttamaan suurien rahasummien avulla ilo-uutista rokotteiden tehosta (ja rahaa rokotetehtailijoille ja itselleen). Pediatri (lastenlääkäri) tri. Paul Offit, Penn`s Medical School`in professori julistaa mahtipontisesti, että lapset kestävät vähintään 10 000 ja jopa mahdollisesti lähemmäs 100 000 rokotetta! Mutta hänellähän onkin 1,5 miljoonan dollarin arvoinen tutkijan paikka lääketehdas Merck`in perustamassa lasten sairaalassa Philadelphiassa ja onhan hänellä lisäksi Rotatec-rokotteen patenttikin hallussaan. Julistuksillaan rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta yleisessä mediassa poikii lisäksi arvaamaton summa rahaa hänen tallelokeroonsa. Tuloja tulee ja pelko kansalaisten keskuudessa Amerikassa leviää myös hänen ennenkuulumattomia väitteitä sisältävän kirjansa: ”Autism`s False Prophets: Bad Science, Risky Medicine, and the Search for a Cure” välityksellä. Hän on tainnut uhossaan kääntää koko tieteen ylösalaisin puolustaessaan sitä toisinajattelijoilta.


Toinen paha pr-moka Offitilta oli osallistua CDC:n asiantuntijaryhmään, joka suositteli isorokkorokotteen jakamista bioterrorismin aikana vuonna 2002. Selvästikin Offit on peruuttamattomasti Isojen Lääkefirmojen ja Viranomaisten taskussa. Ei muistella sitä, että hän oli ainoa, joka äänesti isorokkorokotteen jakamista vastaan (Offitin mukaan rokotteen haitat olivat silloin suurempia kuin hyödyt).

Hetkinen! Offit on sanonut, että joskus rokotteiden haitat ovat suurempia kuin hyödyt? WTF?

Totta se on. Deadly Choices käy läpi rokotekehittämisen periaatteet, rokoteturvallisuuden tarkkailun keinot ja rokotehaitoista maksettavien korvausten perustelut (rahaa on jaettu miljoonia dollareita ilman lääketieteellisiä perusteluja). Esimerkit ovat Yhdysvalloista, sillä muun maailman käytännöistä Deadly Choices ei kauheasti kerro. Kirja on mahtava tietopaketti. Siinä kerrotaan rokotevastustajien kampanjoinnin historia aina ensimmäisistä rokotteista lähtien. Ensimmäinen isorokkorokote aiheutti sellaisia pelkoja, joiden mukaan rokote mm. muuttaa ihmisiä lehmiksi, tai kehosta alkaa kasvamaan lehmää muistuttavia ulokkeita. Rokotteen raaka-aine napattiin sairastuneiden lehmien rakkuloista. Kunnia lukemattomien ihmishenkien pelastamisesta annetaan Edward Jennerille.

Palaan nopeasti vielä yleiseen väitättämään siitä mitä Paul Offit on väittänyt rokotteiden antamisesta lapsille. Elämä Käsissämme -blogi mainitsi tällaista:

"[P]rofessori julistaa mahtipontisesti, että lapset kestävät vähintään 10 000 ja jopa mahdollisesti lähemmäs 100 000 rokotetta!"


Lainaus on levinnyt laajalle, sillä se oli aluperin niin arvovaltaisessa lähteessä. Offitin työpaikan, eli Children's Hospital of Philadelphia:n uutiskirjeessä. Whale.to on taltioinut raskauttavan todistusaineiston.

But it should be the least of your worries. "Children have an enormous capacity to respond safely to challenges to the immune system from vaccines," says Dr. Offit. "A baby's body is bombarded with immunologic challenges - from bacteria in food to the dust they breathe. Compared to what they typically encounter and manage during the day, vaccines are literally a drop in the ocean." In fact, Dr. Offit's studies show that in theory, healthy infants could safely get up to 100,000 vaccines at once.

Suora lainaus Offitin kommentista ei ole mukana, sillä Offit ei ole sanonut, että lapsiin voi pumpata kymmeniä tuhansia rokotteita. Sen sijaan hän on sanonut - kun ignoroimme lehdissä olevat yksinkertaistetut haastattelut - että lasten immuunijärjestelmä kestää tuhansien ja tuhansien rokotteiden sisältämät antigeenit. Deadly Choices -kirjassaan Offit selittää yksityiskohtaisesti mitä tarkoitti/tarkoittaa. Yleinen väittämä on, että "lasten kehittyvää immuunijärjestelmää ei saisi heikentää rokotteilla". Modernit rokotteet sisältävät immuunijärjestelmän kanssa reagoivia antigeenejä huomattavasti vähemmän, kuin mitä lapsi imee sisääntä ravinnon, hengitysilman ja haavojen kautta yhden päivän aikana. Siinä missä ennen rokotteissa oli tuhansia erilaisia proteeinipätkiä (joku niistä antaisi immuniteetin, mutta ei tiedetty mikä), on nykyteknologialla osattu eristää vain immuniteetin kannalta olennaisia proteiinipätkiä. Rokoteohjelman yhdistetty satsi antigeenejä hukkuu taustameluun, kun sitä verrataan joka päiväisen elämän aiheuttamiin antigeenisatseihin.

Rokotteiden käyttöä puolustavien argumentteja on helppo kumota, kun vetoaa rahoitukseen. Näin tehdään lähes poikkeuksetta Offitia vastustavien tahoilta. Kun kiinnittää huomion vain rokotteita tutkivien rahoitukseen ja palkkioihin, ei tarvitse välittää siitä miten tutkimuksia on tehty, kuinka monta lasta niihin on osallistunut, ovatko johtopäätökset päteviä, onko epidemiologia kohdallaan, jne. RAHA! RAHA! RAHA! Aivan kuin rokoteteollisuudessa ei olisi ihmisiä, joita motivoi lasten kärsimysten vähentäminen. Aivan kuin rokotteiden tehoa ja turvallisuutta ei pystyttäisi tutkimaan riippumattomasti. Offit kertoo myös lääketeollisuuden pahoista teoista, eli lakien rikkomisesta ja tutkimustulosten virittelystä. Erona lääkkeiden ja rokotteiden välillä onkin onneksi se, että rokotetutkimuksessa on ollut huomattavasti vähemmän vilunkipeliä verrattuna pillereihin. Ehkä rokotebisnes on palkannut ne taitavammat huijarit, jotka eivät paljastu?

Offit jaksaa kumota yleisimpiä harhaluuloja rokotteista ja niiden haitoista. Oikeita haittavaikutuksia saadaan selville tekemällä tutkimusta, eikä vetomalla anekdootteihin ja levittämällä pelkoa. Näin onkin tehty mm. poliorokotteelle Yhdysvalloissa. Käytössä oli heikennetyistä polioviruksista valmistettu rokote. Sen vaihtoehtona oli tarjolla Jonas Salkin kehittämä tapetuista polioviruksista valmistettu rokote. Heikennetty virusta sisältävä rokote aiheutti poliotartunnan yhdelle lapselle 1 - 2,5 miljoonasta. Lapsia kuoli tai halvaantui. Kuolleita viruksia käyttänyt rokote ei sisältänyt tuollaista sivuvaikutusta. Kampanjointi turvallisemman rokotteen puolesta tuotti tulosta, kun Salkin versio otettiin yleiseen käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1998. Tutkimustulokset olivat niin selkeitä.

Rokotekattavuuden supistuessa taudit palaava. Deadly Choices kertoo aivan liian usean esimerkin avulla, miten eri yhteisöissä lapset sairastuvat taas tauteihin joita heidän vanhempansa eivät tunnista. Lasten isovanhemmat kuitenkin tunnistavat ne. Rokotteet ovat menestyksensä uhreja, sillä tämän päivän vanhemmat eivät aavista minkälaisia jälkitauteja "Luonnollinen sairastaminen" voikaan aiheuttaa. Eivätkä he tiedä kuinka laajalle ja nopeasti hinkuyskä, tuhkarokko tai sikotauti leviävät.

Vaikeita kysymyksiä ovat mm. ne miten lääkärit saavat vanhemmat rokotteiden puolelle _ennen_ epidemioiden palaamista. Kun lapsia päätyy taas teho-osastoille, niin vanhemmat valitsevat rokottamisen. Näin maailma toimii, mutta jotkut lääkärit ovat valmiita pakottamaan vanhemmat kovan ratkaisun eteen. Vastaanottojen odotushuoneisiin ei ole asiaa, jos lasten rokotukset eivät ole ajantasalla. Näin estetään historian jatkuva toistuminen, kun toisten lasten kanssa odottava sairastunut ja rokottamaton lapsi on levittänyt tautiaan niihin, jotka ovat olleet liian nuoria rokotteen ottamiseen, tai niihin joiden immuunijärjestelmä ei toimi (Eli ovat laumasuojan varassa). Rokotteita kammoksuvien ratkaisu vaikuttaa myös muihin ihmisiin. Toiset vanhemmat taas syyttävät itseään siitä, että valitsivat rokotteen, ja lapsi on sen jälkeen saanut jonkun komplikaation. Vaikka rokotteen ja haitan yhteydellä ei olisi mitään lääketieteellisiä perusteluja, vaikka taustalla olisi synnynnäinen tekijä, jne. Itsensä syyttäminen kaikkoa

Kirjassa on myös raivostuttavia faktoja siitä miten uskonnon nimessä tehdyt ratkaisut ovat immuuneja seuraamuksille. Rokotteista saa kieltäytyä kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa paitsi kolmessa vetoamalla uskontoon. Offitin mielestä tähän ei tule muutosta. Kristillinen tiede -lahko on saanut tappaa lapsia aivan rauhassa. Jos vanhemmat eivät usko lääkkeisiin, niin he saavat lain turvin kieltäytyä niistä. Vanhemmat saavat tappaa lapsiaan kieltämällä sellaisten lääkkeiden käytön, jotka varmasti pelastaisivat lapsen hengen, joten on mahdotonta vedota sellaisten rokotteiden puolesta, jotka ehkä pelastaisivat lapsen hengen. Suomessa sentään lääkärit haistattavat pitkät tuollaiselle menolle.

Hieman yli 200 sivun pituinen kirja on pakollista luettavaa kaikille rokotteista ja niitä vastustavien argumenteista kiinnostuneille. Offitin pääsanoma on rokotepelottelun pahimpien väittämien kumoaminen. Rokottamisen todelliset haittavaikutukset ovat selvitettävissä, joten vanhempien ei kannata syöksyä suin päin paniikkiin.

Voit voittaa Deadly Choices -kirjan arvonnassani, joka pidetään Paholaisen Asianajaja-blogin facebookryhmässä. Kilpailu päättyy tänään klo 22:00.

2 comments:

Sähis said...

Kiitokset hyvästä kirjaselostuksesta. Tuo tulee varmasti hankittua ja luettua tuossa lähempänä kesää.

Matoisa-Lankku said...

Offitin "mollaaminen" tietyissä piireillä on kyllä varsin mielenkiintoista. Tosiaankin, ajatella: mies joka on ihan omin pikku kätösin ollut mukana kehittämässä rokotetta alusta alkaen, onhan se suorastaan rikollista että sellainen mies puhuu mitään rokotteista. Kyllä homeopaatit ja playboy mallit (tai kuka tahansa) paremmin tietää.