8.3.11

O tempora o Kari Salminen

Elokuva-, peli- ja musiikkikriitikko Kari Salminen oli käynyt katsomassa uuden The Rite elokuvan. Hän ei tykännyt Anthony Hopkinsin tähdittämästä kauhujännäristä. Se sai yhden tähden viidestä. Yliluonnolliset elementit aiheuttivat kakistelua Karin kurkussa. Pirun valtaan joutunut pappi toimii "kristillisen propagandan" keskuksena. Salminen kirjoitti Aamulehden viikonloppuliitteessä:

"Vastuuton The Rite kehottaa ihmisiä luopumaan epäilevästä mielestä ja uskomaan, että paholainen on olemassa, ja häntä vastaan auttaa vain manausrituaali.

Tarina kertoo hautausurakoitsijan pojasta, joka epäilee uskoaan mutta myös riivajien olemassaoloa ja manauksen järkevyyttä. Ei epäile pitkään, sillä elokuvan erikoistehosteet todistavat, että maailman pahuus on seksillä ja rumilla sanoilla läträävien pirunpenikoiden käsialaa."


Ja lopetuksena Salminen poikkeaa parin vuoden takaisesta mantrastaan.

"Kerrankin käännyn skeptikoiden puoleen: antakaa nyt ihmeessä tälle joku huuhaa-palkinto."


Salmisella on pitkään ollut viha-närkästys suhde Skepsis ry:n. Nyt aivan yllättäen hän on suosittelemassa huuhaa-palkintoa Hollywoodin tusinatuotannoksi päätyneelle kauhufantasiaelokuvalla. Miksi se on outo vaatimus?

Kelataan kalentereita taaksepäin n. kuusi vuotta. Silloin Salminen kirjoitti Aamulehden Viikon lehti-kolumnissaan (jepulis, leikkasin sen talteen) siitä miten Skepsis ry ei osaa olla kriittinen oikeita asioita kohtaan. Skeptikko -lehdessä kritisoidut Hesekielin avaruusalukset ovat niin itsestäänselvällä tavalla huuhaata, ettei niihin kannata tuhlata energiaa. Eikä skeptikoiden kannata kritisoida televisiosarjoja:

"Erityisen ikäviä olivat Skeptikko-lehden takavuosien hyökkäykset Salaiset kansiot -sarjaa vastaan. Tuskin Chris Carter, tv-viihteen silmänkääntäjä, niistä hermostui, mutta tiedemiehet tekivät itsestään narreja. Ai jaaha, television fiktiivinen paranormisarja ei ollutkaan dokumentti. Sepä mielenkiintoista."Mutta Hopkinsin ja Rutger Hauerin tähdittämä ja epämääräisesti kirjaan perustuva The Rite "uskottelee kauhufantasian todeksi", joten tällä kertaa Salminen soittaa skeptikoille. Ei hätää, Kari. The Rite elokuva on fiktiota.

7 comments:

Anonymous said...

Itse asiassa Kari on oikeassa. Skepsis ry on aika muuttumiskyvytön. Skepsis lehdessä käydään vuodesta toiseen läpi samat asiat. Jäsenistöä ei tule lisää ja vai 15% on naisia, vaikka maailmalla muissa vastaavissa järjestöissä naisten määrä lähentelee 50%. Lisäksi järjestöllä ei ole minkäänlaista ohjelmaa joka kiinnostaisi nuoria. Vanhojen äijien salaseura.

Skeptisyys on myös naisia kiinnostava maailman katsomus. Suomen Skepsis on kokonaan unohtanut, että puolet kansasta on naisia. Skepstisten ja ateististen järjestöjen mies valtaisuudesta on keskusteltu enemmänkin. Seuratkaa välillä näitä sivuja: Skepchick.org

Uudistusta ja piristys henkeä järjestöön!

Jim van Beam said...

"Seuratkaa välillä näitä sivuja: Skepchick.org"

Hyvä sivu (olen seurannut) ja hyviä pointteja, anon.

Kannatan huuhapalkintoa Magneettimedialle. Se vain ei taida ilmestyä paperisena kuin osassa Suomea. Esim. viime numerossa Riikka "kemikaalivana" Söyring löysi yhteyden rokotteiden ja autismin välillä.

tyy said...

Femakkoskepoja?

Tämä maailma taitaa olla oikeasti paholaisen vallassa.

Anonymous said...

Muuten PA, voisitko ajatella pistäväsi Skepchick.org - linkin palstasi suositeltuihin linkkeihin?

Kumminkin yhden maailmalla "tunnetuimman" skeptikko blogittajan Rebecca Watsonin ylläpitämä.

Tomi said...

Ano on mukavaa kuulla olevansa osa vanhojen äijien salaseuraa.
Eikö ne sellaiset päätä kaikista maailman asioista.

MrrKAT said...

Paitsi että The Rite on fiktiota, niin YLE:lle antamassaan haastattelussa Anthony Hopkins(nostettiin esille hänen sävellyskykyjään) painotti olevansa skeptikko.

Ano:n kritiikki on varteenotettava mutta sama "ukkoutunut"-virsi kaikuu monissa muissakin järjestöissä (nähty on). Eikä ole taikaluotia korjaamiseen löytynyt.

Tai ehkä nuorten pitäisi tehdä vallankumous ? Anonyymit naamiot (=cool) päällä valtaavan vanhan järjestön ja pistävät ranttaliksi.. ;D)

Paholaisen Asianajaja said...

http://skepchick.org/

Lisäsin tuon linkkeihin. Erinomainen sivusto.