29.5.11

Homepatia pulassa Kanadassa, osa 2

Vuoden alkupuoliskolla Kanadalainen CBC-kanava esitti Marketplace -ohjelmassaan homeopatian kritiikkiä. Jakson nimi oli "Hoito vai Huijaus?" Sokeripillereihin roiskittu taikavesi ei saanutkaan hämmästelevää ja silkkihansikkaisiin käärittyä hartiahierontaa. Homeopaateilla oli valmis vastaiskukampanja vireillä.

Steven Novellan NeuroLogica-blogissa tuodaan esiin homeopaattien virallisen valituksen seuraukset. Kathyrn Robbins oli lähettänyt valituksen ohjelman negatiivisesta asenteesta ja journalistiikan tasapainon unohtamisesta. Sensaatiohakuinen Marketplace ei kuulemma esittänyt homeopatiaa ollenkaan sopivalla tavalla. Robbins väittää, että vaihtoehtoinen hoitomuoto tuomittiin vain sen takia, että sen toimintamekanimsi ei ole selvillä. Mutta vihjailu on aivan väärä. Meidän ei tarvitse tietää miten laite toimii, jotta voisimme päätellä toimiiko laite.

Samoin Robbins huomautti, että vaikka homeopatian parhaimmat tulokset ovat toistaiseksi vain anekdootteja - eikä tutkimusten tuloksia - niin siitä huolimatta meidän ei pitäisi unohtaa yli 200 vuoden aikana kertyneitä positiivisia potilaskokemuksia. Asiakkaat eivät maksaisi homeopaattisista pillereistä, jos ne eivät toimisi. Aivan kuten PowerBalance -tasapainorannekkeet ja Shoo!TAG -hyönteissuojat ovat onnistuneet keräämään vannoutuneita kannattajia.

Kaikkein pöyristyttävin lausahdus homeopaatin suusta on tämä:

“Here are the facts: You cannot scientifically prove that homeopathy does or does not work.”


Homeopatiaa ei pystytä testaamaan tieteellisesti. Näin sanoo homeopatian puolustaja. Juuri näin väitti mm. lääkäri-homeopaatti Liisa Sulkakoski, kun hän vetosi "yksilöllisen hoitomenetelmän" monimutkaisuuteen. Toisaalta homeopaatit voivat väittää, että homeopatian teho on tutkitusti tehokasta, mutta toisaalta, homeopatiaa ei voi tutkia tehokkaasti. Väittämät vaihtuvan aina tilanteen mukaan.

Myös Belgiassa on herätty huomaamaan mitä homeopatia oikeasti on. Belgian terveysviranomaiset ovat käyneet läpi homeopatiaan liittyvät tutkimukset ja niiden yhteenvedot. Belgiassa on päätelty aivan oikein, että homeopatia ei ehkä olekaan niin tehokas hoitomuoto kuin homeopaatit väittävät.

1 comment:

Anonymous said...

Homeopaatit ovat ääliöitä. Homeopatiaa voidaan tutkia tieteellisesti vain silloin, kun tulokset ovat homeopatialle myönteisiä. Jos tulokset ovat negatiivisia, tiede on väärässä, tutkimus on tehty väärin, tai skeptikot ovat häirinneet tutkimusta pahoilla "ajatussäteillä".

Jos jonkin tieteellisen tutkimuksen tulos osoittaisi homeopatian olevan muutakin kuin pelkkää lumetta, Sulkakoskikin kääntäisi takkinsa tieteen suhteen silmääkään räpäyttämättä.