21.5.11

Median vastuu maailmanloppupelleilyssä

Lähes kaikki sanomalehdet ja uutiskanavat kommentoivat jollakin tapaa tämän päivän maailmanloppua (joka ei siis tullut, eikä tullut, eikä tullut, eikä tullut, kuten kaikki toimivilla synapseilla varustetut ihmiset tiesivät). Sinällään melkein ymmärrän miksi viihdeuutisen tasolla pyörinyt uutinen nauratti ja vuorostaan nolostutti kaikkia ihmiskunnan tulevaisuuteen uskovia. Jopa CNN studiokeskusteluissa pähkäiltiin tuleeko maailmanloppu vai ei. Lopulta pukumiehet päättivät, että täytyy katsoa mitä tapahtuu.

Mutta...

Yksi asia jäi kalvamaan mieleni pimeissä tunkkaisissa sopukoissa. Se liittyy siihen miten juuri tämän tyyliset uutiset tuhosta ja maailmanlopusta vaikuttavat ihmisiin. Ei. En tarkoita niitä tyyppejä, jotka ottivat Harold Campingin houreilut todesta, ja sijoittivat kaikki säästönsä mainostaulujen pystyttämiseen (Chilestä, Filippiineille ja sieltä Venäjään asti, btw). Tarkoitan niitä ihmisiä, jotka pelkäsivät tämän päivän suurta eräpäivää niin paljon, että riistivät itseltään hengen. Jos sellaisia oli olemassa.

Francisco Lotero ja Miriam Coletti tekivät itsemurhan. Sen lisäksi pariskunta ampui 2-vuotiasta lastaan. Perheen itsemurhatempaus ei johtunut Raamattuun perustuvasta ennustuksesta, vaan ilmastonmuutospeloista viime vuonna.

Kun maailmanlopulla pelotellaan ihmisiä tarpeeksi pitkään ja hartaasti, niin joku reagoi aivan liian vakavalla tavalla. Esim. näin.Harold Campingin seurajat ovat sijoittaneet valtavasti aikaa, energiaa ja rahojaan maailmanlopun parissa. Kun sitä ei tapahtunutkaan, niin vuorossa on sopeutuminen ja ymmärrys Campingin houreista. Jotkut ovat ehkä antaneet armokuoleman eläimilleen ennen h-hetkeä. Toivottavasti kukaan ei erehtynyt tekemään itsemurhaa panikoimisen seassa. Fundamentalistin mentaliteetilla itsemurha olisi perusteltavissa nopeutettuna reissuna Herran haltuun.

Olisiko toimittajien pitänyt miettiä edes hetken vertaa kuinka korkealla uutiskynnys on näissä sekopäiden "raamattukoodi paljastaa ja kronologia perustuu Nooan vedenpaisumusmytologiaan" maailmanloppukampanjoissa? Kannattaako tuhlata palstakilometrejä tällaisten asioiden objektiiviseen tarkasteluun, eli ympäri pyöreään hartioiden kohautteluun ja "emme tiedä, katsotaan mitä tapahtuu" uutisointiin?

Ei olisi kannattanut. Toivon ateistin hartaudella, ettei yksikään ihminen murhannut perhettään. Siksi onkin erikoisjännää seurata ilmaantuuko uutisiin tietoja itsemurhista.

Jos ketään enää kiinnostaa mitä Camping sanoo, niin voit varautua tulevaan selittelyyn Selitysbingolla.


--------------------------


Seuraavana päivänä on ilmestynyt tämmöinen uutinen. Näillä näkymin nairobilainen mies hirttäytyi juuri ennen Campingin mainostamaa h-hetkeä.

8 comments:

Tomi said...

Ai jai, pata kattilaa soimaa.
Eikö itse PA:kin jukaissut blogauksen ko. maailmanlopun ennusteesta?

MrrKAT said...

PA:lta kuitenkin hyvä muistutus itsellekin. Listasin äskettäin tieteellisemmät maailmanloput:

http://nakokulma.net/index.php?topic=9395.msg188904#msg188904

Nyt lisäsin varoituksen ja linkin tänne.

Jukka said...

Laatujournalismi toimii. Tänään oli tuomiopäivä. Maailmanloppu tulee vasta 5 kuukauden päästä.

RH said...

Ehkäpä kaikki OIKEIN uskovat onkin temmattu eilen taivaaseen. Sitä voivat sitten miettiä ne, joita ei temmattu. Varsinainen kevättempaus. Ja mun syntymäpäivänä vielä.

Paholaisen Asianajaja said...

http://www.nation.co.ke/News/Man+found+dead+in+church+on+doomsday+/-/1056/1166930/-/hvpqpfz/-/

And here we go.

Anonymous said...

Älä viitti Islannin tulivuori purkautuu just nyt!

Kun maapallo räjähtää luuletko että se käy hetkessä? Ekana nousee savua ja sitten järistykset vasta leviävät koko maailmaan. Sen jälkeen vasta tulee se suuri POKS!

tyy said...

Anonyymi on oikeassa! Apocalypse oli jäädä suutariksi, mutta lanka palaa vielä!

Sähis said...

Ei kai näissä auta jeesustella (khih) uutisoidaanko näitä vai ei. Tärkeää on kuitenkin vedota journalisteihin, että KUN näitä käsitellään ne otetaan vastaan ja välitetään järkevällä lähde- ja asiakriittisellä tavalla, eikä perus teach the controversy -asenteella, jossa kaikkien hörhöjen mielipiteet on samalla asiaviivalla muiden kanssa.

Voi tapahtua/could happen on hirveän vastuullinen kaikille ja ihmeellisen vaikea lause monille lukijalle.