8.5.11

Tuhkarokon paluu ja autismiepidemiasta

Rokotepelottelun seuraamukset alkavat tuntua myös Suomessa. Ensin Yhdysvalloisa alkoivat paikalliset purkaukset, kun rokotekattavuus romahteli paikoitellen. Kokonaisia kouluja täytettiin oppilailla, joita ei rokotettu yhdistelmärokotteilla. Tulevaisuus oli ennakoitavissa. Epidemioita putkahtelee siellä täällä. Tautitapaukset yleistyvät vuosi vuodelta lisää. Wired -lehden Maryn McKenna kertoo asiasta kansantajuisesti. Tuhkarokko oli jo käytännössä kadonnut Yhdysvalloista vuonna 2000.

Nyt tilanne on erilainen. Helposti tarttuva tauti leviää nopeasti. Lääkäreillä on täysi työ tartuntatapausten jäljittämisessä. Rahaa ja aikaa tuhlaantuu, kuten myös sitä potilaiden laadukasta elinaikaa. Sairaaloiden vastaanotoilla jonottavat (tietämättömät) tuhkarokkopotilaat tartuttavat tautinsa valmiiksi heikkoihin ihmisiin. Teho-osastoille päätyviä tapauksia karsittaisiin huomattavasti, jos rokotekattavuus, eli laumaimmuniteetti, tuhkarokkoa vastaan olisi kunnossa.

Noh, sama ilmiö on toistunut Jenkkilän lisäksi Euroopassa. Tietenkin tänä vuonna sama tapahtuu myös Suomessa.

Jo lähes kokonaan hävinnyt tuhkarokko on sairastuttanut tänä vuonna useita suomalaisia. Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että sairastuneita on poikkeuksellisen paljon. Tilanteesta tekee poikkeuksellisen myös se, että tartunnan saaneet ovat suomalaisia ja saaneet tartunnan Suomesta.

- Aikaisemmin tartuntoja on ollut muutama per vuosi ja ne ovat olleet matkailuun liittyviä tapauksia, Kuusi kertoi torstaina Iltalehdelle.


Luonnollisen viruksen aiheuttamat luonnolliset komplikaatiot ovat mm. välikorvatulehdus, keuhkokuume tai aivotulehdus.

Rokotepeloittelun paras tuote on ollut MPR-rokotteen ja autismin välisten linkkien levittely. Autismitapausten yleistymistä yritetään selittää sillä, että rokotamme entistä enemmän lapsia, joten tietenkin luonnollisen immuniteetin sotkevat rokotteet aiheuttavat myös aivovaurioita lapsissa. Eri teorioita siitä miten rokote aiheuttaa autismia on runsaasti liikkeellä. Nykyään ei enää vedota rokotteissa olevaan tiomersaaliin, sillä se poistettiin useammasta rokotteesta. Mutta autismitapaukset eivät kääntyneetkään parin vuoden kuluttua laskuun. Moderni peloittelijat puhuvat rokotteen aineosien yhdistelmistä, jotka aiheuttavat monimutkaisen reaktion lasten kehityksessä. Monimutkaisen teorian testaaminen on lähes mahdotonta, ellei sitten jätetä rokotuksia kokonaan antamatta joillekin lapsille.

Entäpä jos paisuvaa autismiepidemiaa ei oikeasti olekaan? Entäpä jos lisääntyneet autismitapaukset johtuvat laajennetusta autismidiagnoosin määritelmästä? Näin näyttäisi käyneen ainakin Britanniassa. Kun tutkijat selasivat läpi eri ikäluokkien terveystietoja ja autismitapausten (modernin määritelmän mukaan) määrää, niin autismin yleisyys ei muuttunut ikäluokkien välillä. Noin yksi sadasta ihmisestä oli autistinen. Tutkimus pitäisi toistaa vielä suuremmalla otannalla.

1 comment:

Matoisa-Lankku said...

No niin, sitä saa mitä tilaa, eli tuhkarokon "luonnollisuutta ja välttämättömyyttä" korostavat voinevat pistää tautibileet pystyyn. Harmi vaan että seuraamukset saa lähinnä kantaa ne joilla ei ole päätösvaltaa asiassa - eli lapset.
Kannattaa toki muistaa että tuhkarokko on täysin vaaraton kunhan sen vain hoitaa "oikein". (sisältää *lievää* sarkasmia)