21.5.11

Kristittyjen epäkristillinen rukous

Louisianassa tapahtuu. Bastrop High Schoolin oppilas Damon Fowler tiesi, että tulossa on valmistujaisjuhla. Sen aikana lausutaan yhteinen rukous, mutta fiksuna ihmisenä Fowler tietää miten Yhdysvaltojen korkein oikeus on päättänyt valtion koulujen rukouskäytännöistä. Koulut eivät saa johtaa rukoushetkiä. Monet ennakkotapaukset ovat tehneet selväksi, että oppilaat saavat rukoilla itsenäisesti vaikka kuinka paljon ja missä vain, kunhan koulun yhteiset juhla- ja opetustilaisuudet pysyvät rukousvapaana. Oppilaat saavat kirjoittaa, piirtää ja säveltää uskonnollisia tuotoksia. Mutta valtion koulu ja opettajat eivät saa edistää yhtä uskontoa muiden ylitse. Valtio pois kirkoista, kirkko pois valtiosta. Kristitty ei julista koulun arvovallalla kristinuskoaan muslimeille, juutalaisille tai ateisteille. Aivan kuten muslimi ei julista koulun arvovallalla islamia kristityille, juutalaisille tai ateisteille. Aivan kuten juutalainen ei julista koulun arvovallalla juutalaisuutta kristityille, muslimeille tai ateisteille. Aivan kuten ateisti ei höpise tyhjästä koulun arvovallalla kristityille, muslimeille tai juutalaisille. Periaate tasa-arvosta on teoriassa hyvin yksinkertainen, mutta se ei tahdo millään mahtua joidenkin päähän.

Fundamentalistikristityille tämä kaikki tarkoittaa tietenkin kristittyjen vainoamista, sillä rukoushetkien rajoittaminen minkä tahansa hetken, tilaisuuden tai paikan ulkopuolelle on vapauden riistoa. Näin argumentaatio on virrannut vuosikymmenet.

Damon ilmoitti rehtori Stacey Pullenille, että jos valmistujaistilaisuudessa vietetään oppilaskunnan johtama rukoushetki, niin hän tekee valituksen ACLU:lle. Tämä törkeä uhkaus sai rehtorin tiedustelemaan koulun lakimieheltä mikä mahtaisi olla pykäliin perustuva suositus. Lakimies kertoi aivan oikein, että korkein oikeus on todennut vastaavan rukoushetken perustuslain vastaiseksi. Samalla Damon ilmoitti rehtorille, että koulun tiloissa ja yhteisessä juhlatilaisuudessa pidetty rukoushetki tuntuisi uskonnottomista ahdistavalta.

Pullen otti vaarin lakimiehen neuvosta. Edessä olisi kallis raastupariitely, ellei tilanne muuttuisi. Rukoushetki poistettiin juhlatilaisuudesta, vaikka se on ollut osa Bastrop High Schoolin historiaa monta vuotta. Kristitty väki kauhistui päätöksestä. Miksi koulun pitäisi noudattaa lakia näin monen vuoden jälkeen? Miksei Damon voinut olla hiljaa kuten edellisten vuosien oppilaat? Rukouksen sijasta vietettäisiin hiljainen hetki. Noin! Koulu lupautui noudattamaan lakia, joten UCLA:ta ei tarvitse soittaa paikalle.

Harmillista, että valmistujaisjuhlan harjoituksissa, eli koulun virallisessa juhlatilaisuudessa, kuitenkin rukoiltiin.Miksei Damon vain ollut hiljaa? Se olisi kannattanut, sillä kohun seurauksena jopa hänen äitinsä ilmoitti, ettei Damon saa enää puhua veljelleen.

Seuraamme tilanteen kehittymistä, kun itse valmistujaisjuhlan tapahtumat tulevat julki.

Sitä odotellessa voimme miettiä, miksi niin moni kristitty ei välitä Jeesus Kristuksen opetuksista?

Matteuksen evankeliumista:


5 "Kun rukoilette, älkää tehkö sitä tekopyhien tavoin. He asettuvat mielellään synagogiin ja kadunkulmiin rukoilemaan, jotta olisivat ihmisten näkyvissä. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. 6 Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.


*lepoa yön yli*

Ja kas näin pääsi käymään. Oppilas johdattaa väen Isä meidän -rukouksen pariin.Tulossa on todennäköisesti jonkinlainen lakitekninen kikkailu siitä, että oppilas pyysi yleisöä rukoilemaan, eikä opettaja, joten mitään lakia ei rikottu. Mutta ennakkotapaukset ovat asettaneet Bastropin tapahtumat riskialttiille pelikentälle.

Seuraamme jälleen tilanteen kehittymistä, tai älykästä suunnitelmallisuutta.

Loppukevennykseksi näyte siitä miten vakavasti kansallinen rukouspäivä otetaan Yhdysvalloissa.

No comments: