13.5.11

Uskonnottomat ovat toisen luokan kansalaisia

Oikeaa elämää oikealta maaseudulta. Täällä Toijalassa asuvat kirkkoon kuulumattomat ihmiset haluavat joskus mennä naimisiin. Siihen tarvitaan siviilivihkimistä. Tämä operaatio suoritetaan Akaan maistraatissa. Se on harmaa kaksikerroksinen toimistorakennus. Vihkiminen tapahtuu valkoisessa toimistossa. Siellä on sentään pari koristetta seinillä. Noh, systeemi toimii. Kunhan on valmis menemään naimisiin vain tiistaisin. Tiistai on ainoa päivä jolloin henkikirjoittaja kerkiää vihkimään. Parisen vuotta sitten siviilivihkimiset hoidettiin perjantaisin, jotta hääväki olisi hieman juhlatunnelmissa vihkitilaisuuden jälkeen. Mutta se taisi olla liian suosittu päivä.

Ei hätää, voi todeta. Hankkikaa vihkijä juhlapaikalla juhlapäivänä. Helpommin taiottu kuin tehty, sillä lähiympäristöstä ei tahdo löytyä matkavalmista virkailijaa. Soitin läpi Pirkanmaan käräjäoikeuden ja Hämeenlinnan maistraatin. Halukkaita vihkijöitä ei löytynyt. Pari vuotta sitten Tampereella oli juhlapaikoille matkustava tuomari, mutta hän on nykyään eläkkeellä. Eli käytännössä paikalliset uskonnottomat avioparit joutuvat matkustamaan Tampereelle tai Hämeenlinnaan, jos tiistai ei jostain syystä sovi vihkipäiväksi. Useimmille se kyllä sopii. Maistraatissa käydään pikavisiitillä. Juhlat pidetään suvulle ja ystäville sitten viikonloppuisin.

Yksi vaihtoehto olisi tietenkin saada vihkitoimitus samassa juhlatilaisuudessa. Se olisi erittäin kätevää, yksinkertaista ja helppoa, jos esim. Pro-Seremonioiden juhlapuhujalla olisi vihkimisoikeus. Mutta kun ei ole. Ei, vaikka hän pitää juhlapuheen häätilaisuudessa. Suorittaa tarvittavat vihkiseremoniat sormusten kera, ja antaa kauniin todistuksen tapahtumasta. Vihkimisoikeus on myönnetty siviilivihkimisten lisäksi vain kirkoille ja uskonnollisille yhdyskunnille. Joten uskonnottomat pariskunnat jäävät täällä landella nuolemaan näppejään.

Ei hätää, voit todeta. Liittykää kirkon jäseniksi häiden ajaksi. En edes vaivaudu perustelemaan miksi en tee noin. Moni kyllä tekee. Kouluikäisestä pojanklopista asti olen kuullut, että jotkut ovat kirkon jäseniä vain häihin asti. Ennen häämatkaa käydään pikaisesti maistraatissa täyttämässä kirkosta eroamislomake. Nykyään hääpari vierailee Eroakirkosta.fi:ssä. Mieluummin minä elän niiden parin periaatteeni kanssa kuin liityn kirkkoon juhlavamman juhlan toivossa.

Ei hätää, voit todeta. Käykää vain siellä maistraatissa tiistaisin. Näin täytyy tehdä ja sinne olenkin varannut ajan. Häät ovat pian. Ensi vuonna siviilivihkimiset eivät ole mahdollisia, sillä Akaan maistraatti lopettaa toimintansa vuoden vaihtuessa. Kehitys ei ole ollenkaan hyvä. Toimipisteen poistoa perustellaan säästösyillä. Ymmärrän kyllä. Moni maistraatin palveluista hoituu nykyään internetissä. Tosin siviilivihkimisiä ei hoideta chätti-ikkunoiden välityksellä. Harmi.

Siviilivihkimiset ovat yleistymään päin, joten luulisi palvelujen muuttuvan kysynnän mukana. Ehkä joku vuosi meille uskonnottomille annetaan parempaa palvelua Suomessa.

13 comments:

Anonymous said...

Onnittelut!

Anonymous said...

Vau, onnea!
Hankalaksi menee. Itse sain maistraatista muistaakseni kohtuullisen hyvin toivomani ajan aikoinaan (Vantaalta), juhlapaikalle matkustamista en uskaltanut edes tiedustella.
Mutta hei, samapa tuo milloin ja millaisella seremonialla jos Jumalaa ei ole kutsuttu (*sarkasmia*)...

(T: Matoisa-Lankku joka ei pääse kirjaantumaan Bloggeriin sisälle, grr...)

Mari Koo said...

Valitettavan huonoa palvelua siellä suunnalla :(
Itse olen asun Helsingissä, mutta olen elokuussa menossa naimisiin Liperissä, Joensuun naapurikunnassa. Saimme ongelmitta vihkijän lauantaille Joensuun maistraatista (toki maksua vastaan, mutta se ei mielestäni ole ongelma) eli osaltamme sujui mainiosti.

Mutta ihmettelen kyllä, miksei vihkimisoikeuksia voitaisi antaa vähän laajemmalle porukalle.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Luulen että takana on ihan sitä, että kaikkialla ei ole uskonnottomia juuri ollenkaan. Uskonnottomat on keskittyneet tietyille alueille, etelä-suomeen jne. Palvelua ei tehdä jos se ei "ns. kannata". Kerran vuodessa tapahtuvaan juttuun ei viitsitä panostaa.

Mutta eiköhän tuo vihkimisoikeusjuttu muutu, kun ajat etenee. Uskonnottomuus ei ole ainakaan vähenemässä. Ainakaan mikäli se meidän Illuminaattien yrityksistä jää puuttumaan!

Homo-apina said...

1)Onnittelut ja kiitos mainiosta blogista. Olen lurkkinut pitkään kommentoimatta.

2)Narikasta aiheeseen. Minua on alkanut hieman jurppia se, että siviiliavioliittoon edes tarvitaan pakollinen vihkiseremonia. Luulisi että asia hoituisi nykyaikana laittamalla nimet paperiin. Näin säästyisi viranomaisten aikaa ja jotkut parit saisivat paremman autenttisuuden kokemuksen, kun ainoa avioliittoseremonia olisi se itse suunniteltu. Minua esimerkiksi innostaa ajatus, että puolisot itse julistaisivat itsensä aviopariksi yhteisellä puheella.

Nythän tilanne on se, että vihkijöitä painostetaan mukautumaan yksilöllisiin vaatimuksiin sen verran kuin on "kohtuullista" eikä kukaan kyseenalaista koko touhun tarpeellisuutta. Mitä mieltä olette?

Anonymous said...

Homo-apina on oikealla asialla. Viranomaisille pitäisi riittää, että avioliittoon ei ole laillisia esteitä ja molemmat puolet ovat todistettavasti suostuneet avioliittoon. Testamenttiin riittää kahden todistajan allekirjoitus, miksei siis avioliittosopimukseenkin?

Tomi said...

Et tosiaankaan ole keskiverto skeptikko!
Kunnon skeptikko viettää koko elämänsä ilman kumppania, sillä hänen neroutensa ei tarvitse ketään.

Kaikesta huolimatta, onnea!

Insolitus said...

Onneksi olkoon.

Onko se silti synnissä elämistä jos on siviilivihitty?

Paholaisen Asianajaja said...

Onko se silti synnissä elämistä jos on siviilivihitty?

Ei ole Jumalan siunaama liitto, joten taitaapi olla syntiä.

Insolitus said...

Voi ei!

Homo-apina said...

Syntiä vai? Hämärän käsitykseni mukaan valtavirran uskonnot yleensä tunnustavat siviiliavioliiton, jopa katoliset joille avioliitto on pyhä sakramentti. PA, elämäsi syntisyystaso on uhattuna!

Juuri tämä lienee osittain syynä esim. homoavioliiton vastustukseen. Valtavirran kirkot perinteisesti viljelevät jäsenillään ajattelutapaa, jonka mukaan esivalta edustaa Jumalaa ja kirkko esivaltaa.

Paholaisen Asianajaja said...

Ei sillä ole väliä mitä minä teen, kunhan joku pitää sitä syntinä.

Marjatta said...

Onnea avioon ja paljon aurinkoisia päiviä yhteiselle matkallenne!

Itse saatiin jopa ystävällistä palvelua pari vuotta sitten kun avioiduttiin Vantaan maistraatissa. Päivänkin sai valita, kunhan oli ajoissa liikkeellä varaamassa. Juhlatila oli tapahtumaan sopiva ja tilaisuudessa sai jopa soittaa musiikkia (mitä kirkossa ei saa tehdä, hähää!). Päivä oli todella onnistunut.

Muistaakseni tuolloin hääaiheisilla keskustelupalstoilla kerrottiin että Hyvinkään maistraatista saa aivan esimerkillistä palvelua ja vihkijä suostuu matkustamaan lähes mihin vain milloin vain, kunhan maksaa valtion taksan mukaiset km-korvaukset. Harmi, että ko. maistraatin erinomaiset nettisivut ovat poistumassa käytöstä.

Eli kannattaa kysellä kauempaakin sitä vihkijää, äkkiä se selviää kuka palvelee ja kuka ei. Ei silti, kyllä kansalaisilla pitäisi olla yhtäläiset palvelut myös tässä asiassa eli hyi sellaisille toimipisteiden lopettamisille!