5.8.11

Britannian vaihtoehtohoitajat panikoimassa

Britannian Täydentävien hoitojen järjestö ei ole ollenkaan iloinen tuoreista tapahtumista. Järjestön johtaja Jayney Goddard on lähettänyt huolestuneita sähköposteja jäsenille. QuackoMeterissä on seurattu minkälaista kirjeenvaihtoa vaihtoehtohoitajat ovat vaihdelleet. Advertising Standards Authority on tiedustellut ovatko kaikki jäsenet noudattaneet markkinointisääntöjä. Jotkut homeopaatit ovat myyneet homeopaattisia lääkepakkauksia matkailijoille. Joillakin homeopaattien kotisivuilla on kyseenalaisia väittämiä. Terveysvaikutteilla mainostamiselle ei löydy vakuuttavia lääketieteellisiä todisteita. Valituksia on ropissut ASA:n laariin, joten he ovat vaihteeksi aktiivisesti valvomassa vaihtoehtohoitojen markkinointia.

Vaihtoehtohoitojen kannattajat näkevät ASA:n tekoset vainoamisena. Ihmisten oikeutta hoitaa terveyttään rajoitetaan, jos vaihtoehtohoitojen pitäisi noudattaa markkinointisääntöjä. Tämän takia Jayne Goddard on pyytänyt terapeutteja kirjoittamaan, jos he ovat kokeneet ASA:n tiedustelut ahdistaviksi. Lisäksi vaihtoehtohoitajat aikovat kyseenalaistaa ASA:n määräysten laillisuuden. Eli onko valvojilla oikeutta valvoa vaihtoehtohoitoja.

Saatuaan vastauksia Goddard lähetti kiitoskirjeen. Siinä kerrotaan mikä on vaihtoehtopiirien strategia. He keräävät parhaat tieteelliset todisteet terapioilleen, ja ne lähetetään arvioitavaksi. Tiede ratkaisee kiistan.

HahahahaHaa!

Ei, vaan oikeasti vaihtoehtohoitajien edustajat kyseenalaistavat ASA:n pätevyyden vaihtoehtohoitojen arvioimisessa.

The ANH-Intl and The CMA aim to encourage the ASA both to increase the transparency of its evaluation and adjudication methods, and to expand the type of evidence that can be used to substantiate specific claims. The two organisations urge CAM practitioners not to simply ‘roll over’ when challenged by the ASA, but to attempt to justify their claims with the best and broadest range of available evidence.


"Broadest range of available evidence" tarkoittaisi siis adekdoottien hyväksymistä lääketieteelliseksi näytöksi.

Kyseenalaistus on päällisin puolin pätevä, sillä ASA:lla ei ole valmiina asiantuntijapaneeleita kaikille olemassa oleville mainonnon aloille. Sen sijaan ASA toimii näin: mainoksia tekevillä ja väitteitä levittävillä on velvollisuus tarvittaessa todistaa mainosväittämät. Jos se ei onnistu, niin ASA puuttuu asiaan.

Kun ottaa huomioon miten huonosti homeopatialle kävi parlamentin tutkintapaneelissa, niin vaihtoehtopiirit ovat aivan syystä panikoimassa.

Tuleva katastrofileffa Contagion kertoo tappavan influenssan leviämisestä. Tarinan sankarina on tiede ja tutkijat. Pahiksena on Jude Lawin näyttelemä asiantuntija/bloggaaja, joka käyttää homeopatialla täytettyä retoriikkaa. Näin ainakin Empire -lehden mukaan.

1 comment:

Anonymous said...

Ilmankos studio55 kaivoi heti kaikki homeopatian yms vaihtoehtojen uutiset esiin:

Pikkupoika söi kahdeksaa lääkettä päivittäin − homeopaatti vihelsi pelin poikki.

http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1365756/pikkupoika-soi-kahdeksaa-laaketta-paivittain--homeopaatti-vihelsi-pelin-poikki

Homeopatia, uskomustiede? Asiantuntija murtaa myytit.

http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1318906/homeopatia-uskomustiede-asiantuntija-murtaa-myytit

Asiantuntija perustelee: Homeopatia vai koululääketiede?

http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1318905/asiantuntija-perustelee-homeopatia-vai-koululaaketiede

Ja niin edelleen.