31.8.11

Sana sunnuntaille: Tietoa

Forssalainen Seutu-Sanomat nosti Suomen tietoisuuteen sen kamalan tosiasian, että kouluissa opetetaan lapsille tosiasioita. "Lasten pitää saada olla lapsia" kirjoituksessa kerrotaan huolestuneista vanhemmista, jotka lukivat viidesluokkalaisten oppikirjoja. Joku onneton on päästänyt karmaisevia faktoja ihmisten lisääntymisestä koululaisten käsiin. Äiti Sanna Kantee kommentoi pervoa tilannetta.

"Kirjaa selatessani huomasin, että siellä oli kerrottu, miten lapsia tehdään. Mielestäni tämä ei kuulu ala-asteelle ja monien ystäväperheiden kanssa keskusteltuani he ovat olleet asiasta samaa mieltä."

Olen täysillä Kanteen puolella. Kouluissa ei saisi mainita mistään mitään mikä liittyy mihinkään mitä mitenkään on vyötärön alapuolella.

"Minua pelottaa, että tällaisten asioiden käsittely alkaa ahdistaa lasta ja luo tiettyjä paineita."

Pelko on täysin oikeutettu. Lapsi pelästyy, jos hän ymmärtää, että jalkovälistä löytyy jokin outo elin. Siksi on parasta, ettei lapselle kerrota mitä siellä tuhmalla alueella on. Ei missään nimessä mennä paljastamaan mitä niillä elimillä tehdään. Silloinhan ne suorituspaineet räjähtävät viidesluokkalaisella. Miten Pikku-Liisa ja Joni-Petteri kasvattavat lastaan läpi yläasteen? Pojille tulee paineita säilöä siemennestettä spermapankkiin, jos sitä vaikkapa tarvitsee aikuisena. Pelkästään elinten olemassa olon tiedostaminen lisää sitä riskiä, että niitä käytetään syntisiin tekoihin.

Opetammeko me lapsia uimaan, jotta he selviävät vedessä? Emme tietenkään, vaan sanomme, että vedessä vaanii tappajahai, joka repii lapsilta jalat irti, älkää menkö veden lähelle. Näin varmistetaan lasten turvallisuus ja vanhempien mielenrauha, kun he tietävät etteivät lapset mene veden äärelle. Kaikki voittavat. Paitsi hai.

Seksuaalisuuden ja lisääntymisen perusteiden täytyy herättää häpeää ja hiljaisuutta lapsissa. Näin varmistamme, etteivät he ahdistele vanhempiaan typerillä kysymyksillä. Kysymyksillä kuten: "Mistä lapset tulevat" tai "Miks pojilla on pippeli?" tai "Miksi tytöillä on pimppi?" tai "Miksi naapurin Tarja-tätillä on noin iso masu?" tai "Miten ne rakentaa vauvoja sairaalassa?"
Kaikkiin näihin riittää vastaukseksi ahdistava hiljaisuus, jota seuraa uhkauksia jos lapsi ei lopeta näistä asioista puhumista.

Toinen huolestunut äiti samassa lehtijutussa, Sanna Sihvonen, on valmis kompromisseihin. Hän ehdottaa, lapset voisivat valita osallistuvatko he tuolle kriittiselle oppitunnille. Näin varmistetaan, että vain osa lapsista altistuu tiedolle. Loput pysyvät turvassa.

Tieto lisää tuskaa. Siksi olisi ollut erittäin noloa, jos seuraavassa tapauksessa joku olisi tiennyt miten aivot ja sisäelimet liittyvät ihmisten elintoimintoihin. Tämän salaperäisen syy-yhteyden puuttuessa erään seurueen tietoisuudesta, ei kukaan voi nauraa heille. Jos he olisivat tietoisesti rukoilleet kuolleen heräämisen puolesta, silloin kuin noinkin tärkeät elimet on poistettu ruumiinavauksessa, niin nauraminen olisi paikallaan.

Toisaalta, aivojen liittyminen millään tavalla elämiseen on vain teoria eikä tietoa.

5 comments:

RH said...

Mikä vika meissä sannoissa oikein on??? Ääliöitä kaikki. Esikoisen täytettyä kahdeksan, hain kirjastossa sille käteen lapsille tehdyn kirjan aiheesta. Kuopus aikanaan sanoi "ei mua kiinnosta" - se varmaan olis sit kieltäytyny valaisevista koulutunneistakin :)

Kyllä ahdasmielisiä ja likaisen mielikuvituksen (kirjoitin ensin "mielikuvotuksen"... olis voinu olla aika hyvä sana tähän) omaavia ihmisiä aina riittää "suojelemaan" lapsia!

Anonymous said...

Näiden äitien mielestä on ilmeisesti parempi että tytöille kerrotaan kuukautisista vasta sitten kun ne ovat alkaneet.

Monty Pythonin Elämän tarkoitus elokuvassa on asiallinen esimerkki siitä, miten lisääntyminen pitää esitellä koululaisille.

Anonymous said...

Näyttää siltä, että ahdistus tulee jollekin muulle kuin niille lapsille :)

Anonymous said...

Kaapuntilaeset!

Meillä on itsellä pieni harrastekanala ja siellä kukot hoitaa hommiaan kanojen keskellä. Naapurilla on useampia hevosia laitumilla käyskentelemässä. Oreja ja tammoja. Meidän 6v ja 5v pojat tietävät varsin seikkaperäisesti mistä ne lapset tulee niin eläimille. Ja samaan tapaanhan ne tulee ihmisillekin. Ovat tietäneet jo useamman vuotta.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Forssa mikää kaupunki oo. Tuppula se on. Sanat "Forssa" ja "kaupunki" eivät sovi samaan lauseeseen, ellei se sitten ole "Ja Forssa - toisin kuin kaupungit kuten Helsinki ja New York - ..."

Mut kyl meil kaupungiskin tiedettiin. Ekaluokalla asiat kerrottiin jo nurkan takana. Ja pornokuvat involved. Ei niitä silloin tietty kattonut samalla tapaa kun nyt. Viidesluokkalaisena asia oli jo selvä. Eikä meilläkään näistä kotona sillei avauduttu. Ja minä olin varovainen ja ujo kakarana. (Puolihullu olin tosin silloinkin.)