11.8.11

Valkeeta päälle joka pimeydessä vaeltaa

Valkee Oy:n myymä korvavalolaite on saanut tuoteensa hyvin sanomalehtiin. Helsingin sanomat teki Valkeesta jutun pari kuukautta sitten. Tuhannet käyttävät laitetta. Sitä on myyty yli 5000 kpl (185 euroa kipale). Ei ollenkaan hassummin tuotteelta, jonka terapeuttisista vaikutuksista kaamosmasennuksen ja uupumuksen hoidossa ei ole julkaistu vertaisarvioituja tutkimuksia. En tietenkään halua väittää, että Valkee on pelkkää rahastusta tai huuhaata. Se on vain tuotu kansalaisten lompakoille yli vuosi sitten. Ennen tutkittua tietoa tuotteen tehosta plasebota parempana terapiana. Tavalliset kirkasvalot tepsivät masennukseen, ja niillä on vahva lumevaikutus "oikean" vaikutuksen lisäksi. Lumekontrolloidut kokeet Valkeen tehosta ovat vieläkin kesken.

Tänään julkaistiin mullistava uutinen. Tai ainakin Valkeen lehdistötiedotteessa sitä kuvaillaan mullistavaksi. OPN3 -proteiinia (opsiinia) on löydetty aivoista. Valkeen julkaisema yhteenveto tutkimuksesta kertoo, että vasta-ainevärjäyksellä havaitut opsiinit sijaitsevat juuri siellä mistä korviin annettava kirkasvalo pääsisi niihin käsiksi.

Tästä on kuitenkin vielä matkaa siihen, että OPN3 -proteiinin hyväily laukaisisi tapahtumaketjun, joka päätyy kaamosmasennuksen helpotukseen. Vaikuttaako OPN3 juuri sillä tavalla aivoissa? Masennuksen toimintamekanismi voi olla vaikka miten suuri arvoitus, mutta sen hoitoon tarkoitettujen terapioiden tehot ovat mitattavissa ilman tarkkaa tietoa mekanismista. Juuri tätä jälkimmäistä odottelen.

MTV3 uutisoi proteiinin löytämisestä aivan kuin korviin työnnettävä kirkasvalo olisi nyt todistettu toimivaksi kaamosmasennuslääkkeeksi. YLE uutisoi hieman maltillisemmin.

Tutkimustuloksesta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva. Lehden haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Timo Partosen mukaan tutkimustuloksia tarvitaan kuitenkin vielä lisää, ennen kuin laitteen teho voidaan todistaa.

Hänen mukaansa myöskään haittavaikutuksista ei ole julkaistu tuloksia.


4 comments:

Jim van Beam said...

Kuten YLE:n jutussa lukee, ensimmäisen jutun asiasta teki sanomalehti Kaleva: Oululaistutkijoiden läpimurto voi tuoda uuden avun kaamosmasennukseen

Kalevan mukaan "tulosta pidetään merkittävänä kansainvälisenä läpimurtona". No, kuka pitää ja kuka ei. Kyseistä merkittävää läpimurtoa esitellään nyt abstraktin voimin konferenssissa. Sanoisin, että ei vielä mikään kovin merkittävä saavutus.

tyy said...

Noilla myyntimäärillä härpäke on taloudellisesti pahasti, pahasti pakkasella.

MrrKAT said...

Wikipedian kautta löytyi että sama OPN3 enkafalopsiinia on löytynyt aivoista jo vuonna 1999 John Hopkins yliopistolla.

"J Neurosci. 1999 May 15;19(10):3681-90.
Encephalopsin: a novel mammalian extraretinal opsin discretely localized in the brain.
Blackshaw S, Snyder SH."

Paholaisen Asianajaja said...

Mahtava löytö, MrrKAT.