19.8.11

Homeopaatit bloggaajan kimpussa

Maailman suurin homeopaattisia valmisteita tehtaileva Boiron -firma ei tykkää heidän tuotteidensa kritisoimisesta. British Medical Journal kertoo, että Boiron on lähettänyt uhkailukirjeen homeopatiaa kritisoivan verkkosivun ylläpitäjälle. Blogzero blogissaan Riva kirjoitti kaksi tekstiä, joissa kyseenalaistettiin homeopaattisten flunssalääkkeiden teho. Oh noes!

Boironin kirjeessä pyydetään poistamaan nuo kaksi kirjoitusta netistä. Syy: Kirjoitukset solvaavat firmaa ja homeopatiaa. Kirjoituksissa on jopa kehdattu käyttää Oscillococcinum pilleripurkin kuvaa, jota on kommentoitu vähättelevästi. Tuotteen väitetään vahingoittavan ostajien älykkyyttä. Lisäksi blogissa kuulemma esitetään virheellisiä väittämiä homeopatista. Kirjeessä ei kerrota mitä nuo virheet ovat.

It's not censorship. It's freedom silence.

Noh, Riva ei ottanut ilmoitusta nikottelematta vastaan. Hän poisti kirjoituksista Boironin nimet ja heidän tuotteidensa kuvat. Tieto homeopaatisten valmisteiden olemattomiin laimennetusta sisällöstä ja lääketieteellisten tutkimusten tuloksista jäi luettavaksi. Tämän päälle hän laittoi tiedon Boironin kirjeestä eteenpäin. Parissa päivässä se levisi ympäri skeptikoiden sivuja ja homeopatiasta kiinnostuneita keskustelupalstoja. Yrittäessään vaimentaa yhtä italiaista bloggaajaa homeopatiafirma saikin aikaan homeopatiakritiikin uuden kulovalkean. Streisand -ilmiö taitaa toimia ihan homeopaattisten periaatteiden mukaan.

Cochrane Review kävi läpi Oscillococcinumin tehoa mitanneet tutkimukset. Ei mitenkään kehuva lopputulos. Oliko joku yllättynyt?

Saamani palaute suomalaisilta homeopaateilta on rajoittunut vain yhteen kertaan. Eräs Pirkka-lehdessä haastateltu homeopaatti ei tykännyt siitä mitä kirjoitin homeopatiasta. Sain sähköpostissa pyynnön poistaa viittaukset häneen ja kotisivuihin, vaikka olihan tekstistäni kuulemma tullut paljon uusia asiakkaita hänelle.

1 comment:

MrrKAT said...

Boironin liikevaihto oli 689,9 miljoonaa dollaria v. 2010:

http://biz.yahoo.com/ic/93/93100.html