24.3.08

Gould ei saa levätä haudassa

Eksyin suomalaisen kreationistin blogiin; Bwana joen kynästä. Se näyttäisi tarjoavan runsaasti kommentoitavaa, mutta kommenttimahdollisuutta ei tarjota. Siksi päädyn ottamaan aina kerran viikossa yhden kohdan esiin ja näsäviisastelen turvallisesti omalla maaperällä.


Ensimmäiseksi närästystä aiheuttaa se miten Joel Kontinen lainailee Stephen Jay Gouldia. Bloggauksen pääajatus on elävien fossiilien olemassaolo ja se miksi se on kauhia ongelma evoluutiolle. Sen enempää selittelemättä eläviä fossiileja, siirryn suoraan siihen miten Gouldia käytetään väärin:

Edesmennyt Harvardin yliopiston eläintieteen ja geologian professori Stephen Jay Gould kirjoitti Natural History –lehdessä vuonna 1977: ”Välimuotofossiilien äärimmäinen niukkuus fossiiliaineistossa on edelleenkin paleontologian ammattisalaisuus. Oppikirjojamme koristavissa evoluutiopuissa on aineistoa vain oksien päissä ja oksissa, kaikki muu on päättelyä, vaikka se olisikin loogista eikä perustu fossiilitodisteihin.” Gould ja Niles Eldredge hylkäsivät uusdarvinistisen mallin ja korvasivat sen jaksoittaisen tasapainon mallilla eli punktualismilla (punctuated equilibrium), jonka mukaan evoluutiossa on pitkiä jaksoja, jolloin mitään ei tapahdu ja välillä on äkillisiä pyrähdyksiä, jotka ovat niin nopeita, ettei niistä jää fossiilitodisteita. Näkemys ei kuitenkaan perustu todisteisiin vaan niiden puutteeseen.


Lainaus on vuodelta 1977. Ei liene yllätys, että Gould ja Eldredge ovat kirjoitelleet evoluutiosta ja fossiileista vielä tuon jälkeen. Viimeiseksi jäänessä kirjassaan The Structure of Evolutionary Theory Gould selittää rasittavan pikkutarkasti miksi kreationistien levittävät valitut palat & tulkinnat hänen teksteistään eivät pidä paikkaansa. Ymmärrän hyvin miksi Gouldilta paloi hermot eikä hän suostunut väittelemään kreationistien kanssa. Punktualistinen malli ei korvaa uusdarwinistista mallia, se täydentää sitä. Punktualistinen malli käsittelee vain sitä miten muuttuvat kehitysnopeudet vaikuttavat fossiilien "tallentumiseen" fossiilirekordissa. Väittämä että punktualismin mukaan ei pitäisi edes löytää fossiilitodisteita on järkyttävän epärehellistä. Gould ja Eldredge esittivät 70-luvulla välimuotosarjoja perusteluina punktualistiselle mallille. Vuosikymmenien myötä he ovat esittivät lisää välimuotofossiileja, jotka sopivat heidän malliinsa. Gould ja Eldredge eivät koskaan väittäneet, ettei välimuotofossiileja ole. He sanoivat, että ne ovat harvinaisia. Ja tämän takia he pystyivätkin esittämään välimuotosarjoja.

2 comments:

Anonymous said...

"..Since we proposed punctuated equilibria to explain trends, it is infuriating to be quoted again and again by creationists—whether through design or stupidity, I do not know—as admitting that the fossil record includes no transitional forms. Transitional forms are generally lacking at the species level, but they are abundant between larger groups.." ( http://www.stephenjaygould.org/library/gould_fact-and-theory.html )

Paholaisen Asianajaja said...

Tekstini on herättänyt vastakaikia Bwana joella. Tänä iltana kirjoitan pitkän vastineen.