11.3.08

Projekti Normandia

Floridassa sijaitseva Clearwaterin kaupunki on nykyään skientologien "Mekka". Se ei ollut sellainen vielä 70-luvun alussa. L. Ron Hubbardin oma laiva ei saanut enää ystävällisiä vastaanottoja karibianmerellä. Hän tarvitsi vakaan ja turvallisen paikan jossa viettää rentoja hetkiä. Etsiskelyn jälkeen kohteeksi valittiin unelias Clearwater. Hubbard hahmotti projekti Normadian. Se miten skientologiakirkko nappasi kaupungin haltuunsa on kiehtova tarina. Todisteet sen suunnittelusta löydettiin siinä samaisessa FBI-ratsiassa joka paljasti skientologien rikoksia (operaatio Snow White ja Freakout). Käännän suomeksi olennaiset kohdat tuolta Understanding Scientology-sivulta.

Ensimmäinen askel oli ostaa omaksi Fort Harrison hotelli ja viereinen pankki. Ei tietenkään skientologiakirkon nimissä, vaan peitenimellä United Churches. Univormuissa kulkevat skientologit alkoivat ramppaamaan pitkin katuja. Kaupungin pormestari Gabe Gazares huolestui: "I am discomfited by the increasing visibility of security personnel, armed with billy clubs and mace, employed by the United Churches of Florida. I am unable to understand why this degree of security is required by a religious organization."

Pari journalistia alkoi tutkia kiinteistöostoksia tehneitä yrityksiä. Paljastui, ettei niiden takana näyttänyt olevan ketään. Sitten selvisi, että skientologiakirkko oli kaiken takana. Pienen kiertelyn jälkeen skientologit myönsivät, että hotelli on tarkoitettu vain scientologien koulutukseen. Päälle vakuteltiin vielä, että skientologit ovat ystävällisiä ihmisiä jotka haluavat vain sopeutua yhteisöön. Samalla aloitettiin lakitoimet pormestaria ja skientologit paljastanutta St. Petersburg Time-lehteä vastaan. Näihin vastattiin omilla lakitoimilla.

Sillä välin rikkaat scientologit pääsivät nauttimaan Ft. Harrison hotellin oloista. Skientologia tarjosi parasta palvelua omille tähdilleen.

Samalla Guardian's Office alkoi toimiin skientologiakirkon "vihollista" vastaan. Tämä vihollinen oli tietenkin pormestari Cazares. Päämääränä oli tuhota Cazaresin poliittinen ura ja tulevaisuus kaupungissa. Scientologit tutkivat perinpohjaisesti kaiken hänen elämästään; entistä vaimoa ja peruskoulua myöten. Penkominen ei tuottanut järisyttäviä tuloksia. Guardian's Office vaihtoi taktiikkaa.

Cazares osallistui pormestareiden kokoukseen New Yorkissa. Lentokentällä toimittajaksi tekeynyt mies ja nainen ehdottivat kiertoajelua ympäri kaupunkia. Cazares suostui. Nainen (Sharon Thomas Guardian Officesta) ajoi autoa ja sattui törmäämään jalankulkijaan (Michael Meisner Guardian Officesta). Jalankulkija ei loukkaantunut pahasti. Sharon jatkoi matkaa pysähtymättä. Juttu "vuosi" lehdistölle ja levisi Clearwateriin asti. Kohu maksoi Cazaresin kongressiehdokkuuden.
Toisaalla Guardian's Office ahersi operaatio Kultakaivoksen parissa. He tutkivat kaikkien merkittävien henkilöiden ja virkailijoiden taustat. Kaikki olennaiset hallinnolliset järjestöt piti ohjata scientologialle myötämielisiksi.

Vielä 80-luvulla kaupungin asukkaat protestoivat avoimesti skientologiaa vastaan. Autot tööttäilivät ohittaessaan skientologiakeskuksia, aiheuttaen häiriötä auditointitilaisuuksissa. Protestit eivät kuitenkaan johtaneet toimiin. Byrokratia ja lakitoimet pitivät kritiikin kurissa.

Nykyään Clearwaterin asukkaat ovat apatian kourissa. He ovat hyväksyneet, että skientologit ovat kaupungissa jäädäkseen. Skientologiaa äänekkäimmin vastustanut sanomalehti on lopetettu. Clearwaterin Times on varovainen kirjoituksissaan.

No comments: