1.3.08

Historia toistaa itseään

Älykkään suunnittelun pitäisi olla kaikille tuttu. Sitä ajetaan eteenpäin tiedemaailman ulkopuolella, vedoten "tavallisen kansan" syviin riveihin. Tässä ID ei ole yksin pseudotieteen historiassa. Yksi monista vastaavista esimerkeistä on Kosminenjääteoria (Welteislehre). Sen kehitti - tai oikeastaan uneksi - itävaltalainen kaivosinsinööri Hans Hörbiger vuonna 1894. Hän sai idean erään näyn aikana. Hän oletti, että maailmankaikkeus koostui enimmäkseen jäästä. Kuu, linnunrata ja muut merkittävät kohteet tähtitaivallaa olivat jäätä. Kuu näytti jäältä, joten se oli jäät (Hmm. missä olen kuullut samanlaista päättelyä?). Samoilla periaatteillä Hörbiger pyrki selittämään kaiken tähtitieteessä, geologiassa ja säiden vaihteluissa.

Hörbiger yritti saada teorialleen kannatusta tiedemiesten parissa. Menestys oli huono. Hänen selityksensä sisälsivät epämääräisiä termejä, eikä hän saanut aikaan tieteellistä tutkimusta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Hörbiger päätti muuttaa strategiaansa. Jos tiedemiehet eivät ottaneet häntä vakavasti, niin hän markkinoisi kosminenjääteoriaansa suoraan kansalle. Jos tarpeeksi moni kaduntallaaja hyväksyisi hänen teoriansa, niin se painostaisi akatemiat huomioimaan hänen ajatuksensa.
Hörbiger sai heti seuraajia. Kosminenjää sai kuulijoita sitä varten perustettujen yhteisöjen kautta. He luennoivat jopa tuhansille ihmisille kerralla. Kosminenjää pääsi elokuviin, radio-ohjelmiin, lehtiin ja novelleihin.
20-luvulla teoria oli tunnettu, mutta vain popularisoinnin kautta. Hörbigerin teoria esitettiin helposti ymmärrettävässä muodossa, kun taas astronomien teoriat olivat vaikeaselkoisia. Teoriassa maailmankaikkeuden muutokset kerrottiin tarinoiden välityksellä. Jotkut innokkaat seuraajat jopa protestoivat ääneen tähtitieteilijöiden kokouksissa, vaatien Hörbigeriä mukaan. "Alas tähtitieteellinen ortodoksia! Antakaa meille Hörbigeriä!"

Hörbiger kuoli 1931, ja teoria alkoi menettää suosiotaan.

Mukaan astui kansallissosialismin puhdistama natsitiede. Kosminenjää selitti mistä alkuperäiset arjalaiset olivat tulleet (he olivat ylivoimaisia jäämiehiä) ja oli puhdas "juutalaisesta tieteestä". Itse Heinrich Himmler tuki kosminenjääteoriaa. Poliittinen painostus antoi sille tukea. Saksalaiset fyysikot ja tähtitieteilijät protestoivat hanketta, mutta Hitler osoitti sille jonkinlaista kiinnostusta. Silloin ei protestoida kovin äänekkäästi.
Toisen maailmansodan jälkeen Hörbigerin ajatukset haihtuivat. Sitä muisteltiin kansallissosialistisena pseudotieteenä. Viimeiset vahvat kannattajat luovuttivat 50-luvun aikana.

Nyt Hörbigerin teoriaa tutkitaan uudella innolla. Ei tosin vakavana tähtitieteenä, vaan esimerkkinä pseudotieteen leviämisestä.

No comments: