13.9.09

Creation elokuva ei pääse levitykseen USA:ssa

Niin ainakin kerrotaan uutisissa. Otsikoissa syyksi mainitaan uskonnollisen Amerikan vastustelu. Elokuvien levittäjät eivät haluaisi riskeerata kiistelyn aiheen sisältävällä leffalla. Creation on myyty käytännössä kaikille muille markkinoille, jopa Suomeen asti.

However, US distributors have resolutely passed on a film which will prove hugely divisive in a country where, according to a Gallup poll conducted in February, only 39 per cent of Americans believe in the theory of evolution.


Selitys haiskahtaa kuitenkin selittelyltä. Huomattavasti kiistanalaisemmat elokuvat ja jopa suorastaan kristinuskoa loukkaavat rainat pääsevät jonkinlaiseen levitykseen valkokankailla. AmericanFreeThought.comissa on pohdittu samaa asiaa. Uskonnoille naurava ja samalla hieman kuivahko Religulous tienasi tuplasti enemmän kuin IDeistien suuri propagandateos Expelled!. Vaihtoehtoisena selityksenä Jenkkilän filmilevittäjät näkevät Creation elokuvan enemmänkin pienten markkinoiden teoksena. Tai se on liian tylsä. Tai huonosti tehty. Mutta samalla teattereissa pyörii tämän kaltaisia tekeleitä.

Creation pyrkii keskittymään enemmän Charles Darwinin elämään eikä evoluutioteoriaan. Lajien synty kirjan luomisprosessi vei miehen epätoivon partaalle. Ristiriidat vaimon ja yhteiskunnan uskonnollisuuden kanssa ovat draaman lähde. Näyttelijät ovat niitä näyttelijöitä jotka osaavat näytellä. Toivon elokuvan olevan ihan katsottava.

Brittimediassa Creation on saanut vain kehuja, mutta he voivatkin vetää pisteitä kotiin. Olihan Charles "oman kylän poikia."

Leffa voi vielä saada jonkun levittäjän USA:ssa, jos tästä uskonnollisuuteen liittyvästä kohusta saadaan tarpeeksi palstametrejä.

2 comments:

Kari Tikkanen said...

Oikeampi vertailu olisi johonkin BBC:n kapteeni Cookiin, Newtoniin, Hawkingsiin, Einsteiniin tms henkilökuvaan. Että jos nekään eivät ole löytäneet levitystä, niin kyse voi olla "tylsästä tiedehenkilöstä".

Paholaisen Asianajaja said...

Ainoa ero taitaa olla tuo astetta isommat näyttelijät Creation-elokuvassa.