30.9.09

Rokote tappoi tytön

Viaton nuori kuoli Isojen Lääkeyhtiöiden loputtoman ahneuden takia. Tietenkin firmat väittävät ettei rokotteen turvallisuus ole kyseenalainen. He vetoavat 1,4 miljoonaan annettuun rokotteeseen, jotka eivät ole tappaneet ja tuhansiin ennalta estettyihin syöpätapauksiin. Tietenkin totuus tytön kuolemasta tullaan salaamaan. Jos joku väittää ettei rokote tappanut tyttöä, niin hän on lääketehtaiden leivissä.

Tuo versio on leviämässä parhaillaan netissä.

Brittitytön epäillään kuolleen papilloomavirusrokotteeseen.

14-vuotias tyttö kuoli Britanniassa maanantaina saatuaan rokotteen kohdunkaulan syöpää aiheuttavaa papilloomavirusta (HPV) vastaan. Britannian terveysviranomaisten mukaan kuolinsyystä ei ole kuitenkaan vielä varmuutta.


Syy-yhteys on vielä hakusessa. Post hoc ergo propter hoc on kovin houkutteleva polku tässä vaiheessa. Terveysviranomaiset ovat kerinneet tekemään alustavan tutkimuksen, jonka mukaan rokote on erittäin epätodennäköinen syy Natalie Mortonin kuolemaan.

Dr Caron Grainger, joint director of public health for NHS Coventry and Coventry City Council, said the results of a preliminary post-mortem examination had "revealed a serious underlying medical condition which was likely to have caused death".

"We are awaiting further test results which will take some time," she said. "However indications are that it was most unlikely that the HPV vaccination was the cause of death."


Vasta ruumiinavauksen jälkeen kannattaa pohtia ketä syyttää kuolemasta. Uutisissa ei ole vielä kerrottu mikä tuo tytön piilevä sairaus oli.

Sattumalta GlaxoSmithKlinen osakkeet jäivät miinukselle. Jostain syystä uutisissa olevat rokotteisiin liittyvät kuolemat eivät nostakaan osakkeita?

GlaxoSmithKline shares were trading 0.4 per cent lower in London at 1223 GMT, down slightly more than the broader market.


Mitä tuotoille tapahtuu, kun H1N1-rokote tappaa yli puolet ihmiskunnasta?

6 comments:

Anonymous said...

Rokotepelottelijoita näyttää avustavan myös YLE uusimmassa Ajankohtaisessa kakkosessa.

Kyseinen osio alkaa näin:
- Kuules Juha, aiotko ottaa tuon rokotteen sikainfluenssaa vastaan?
- No itse asiassa en ajatellut, kun en kuulemma kuulu edes riskiryhmäänkään... Ja sitä mitä monet sanovat, mitä vähemmän rokotteita, aina parempi.

Onneksi sentään haastateltavat tuntuvat olevan paremmin kärryillä kuin toimittajat.

http://areena.yle.fi/video/450619

Alkaa 11:20

Paholaisen Asianajaja said...

Ihan hyvä juttu riskeistä. Tuo Guillain-Barre syndrooma on siitä hankala, että syyn jäljittäminen on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Kuten tohtori sanoi telkussa, se voi tulla ilman mitään selvää syytä. Ripuli tai hengitystietulehdus voivat laukaista sen. 1976 rokotuskampanjaan liittyvät GBS:t käsiteltiin seuraavina vuosina. Korvausvaatimuksia varten alettiin vertailemaan kuinka yleisiä GBS:t olivat rokotettujan ja rokottamattomien välillä. Ja miten syndrooman yleisyys muuttui rokotuskampanjan lopettamisen jälkeen.

Statistics for Lawyers-kirjassa on selontekoa laskentatavoista (s. 308):

http://books.google.fi/books?id=_bR9Q-EERlIC&lpg=PA308&ots=PTe58Uc_gm&dq=guillan-barren%20in%20unvaccinated&pg=PA309#v=onepage&q=&f=false

TL;DR Oikeus päätyi siihen tulokseen, että rokote nosti GBS:n riskiä.

Ne tutkimukset joissa havaittiin suurempi riski rokotettujen parissa päätyivät lukuihin, joissa rokote aiheuttaisi yhden ylimääräisen GBS:n per miljoona rokotettua.

Roope Kasvi said...

Tyttö kuoli vakavaan kasvaimeen rintakehässä:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8284517.stm

Katsoin tota Ajankohtaisen kakkosen juttua rokotteen riskeistä ja se oli mun mielestä todella surkea. En valitettavasti ehtinyt livenä ihan alusta saakka mukaan, joten panttaan tarkempaa kommentointia kunnes olen nähnyt myös osion alun. Siitä asti mistä katsoin, niin oli kyllä lievästi sanottuna vastuuton ja sensaationhakuinen katsaus.

RK

Roope Kasvi said...

Jep, katsottuani ohjelman kokonaan, niin edelleen se oli mielestäni huonoa ja vastuutonta journalismia. Tarjotut faktat eivät missään nimeessä tulleet esille tarpeeksi selvästi, mikä on nimenomaan tällaisen uutisoinnin suurimpia ongelmia.

Esimerkkitapaus ei ollut saanut GBS:ää rokotuksesta vaan todennäköisesti pitkittyneen hengitystietulehduksen seurauksena. Mitä tämänkin henkilön esittelyllä haettiin jää loppupeleissä arvailujen varaan, mutta vetoaahan se helposti tunteisiin. Minä laittaisin rahani sille, ennemmin kuin sairauden yleiskuvan esittelylle.

Toimittajan kysymys, no kannattaako tällaista riskiä ottaa, edelsi suhdeluvun 1 : 100 000, vaikka riskiarvio on 1 : 1 000 000. Valitettavasti haastateltu lääkäri ei hoksannut puuttua tähän eikä muutenkaan osannut esittää asiaankuuluvaa pointtiaan tarpeeksi selvästi asiaan perehtymättömälle television katsojalle, eli että GBS:n saaminen "sikaflunssasta" on huomattavasti todennäköisempää kuin GBS:n saaminen rokotteesta.

To be fair, vaikka lääkärin ulosannin epäselvyydestä en pääse mihinkään, niin on vähän vaikea uskoa että suhdeluku olisi jäänyt korjaamatta. On hyvin mahdollista, että lääkäri selvitti mahdollisia syitä 1976 vuoden lisääntyneisiin tapauksiin ja se oli vain editoitu harhaanjohtavasti.

GBS uhri: Check.

Tumpelon ja tietämättömän oloinen lääketukkukaupan johtaja: Check.

Harhaanjohtavia tilastoja: Check.

Koukeroita puhuva tiedemies: Check.

Daily Mail: Check.

Uhkaava musiikki strategisissa kohdissa: Check.

Mun nähdäkseni toi ohjelma ennemminkin lisäsi ihmisten pelkoa ja epäluottamusta rokotteisiin kuin päinvastoin. Pitääpä ihan mielenkiinnosta kysyä muutamalta tutulta millainen kuva heille jäi.

RK

Ps. Kiinnostuneille:

http://www.theness.com/neurologicablog/?p=784#more-784

Sähis said...

RK:
"...
RK

Ps. Kiinnostuneille:

http://www.theness.com/neurologicablog/?p=784#more-784
"

Olipas mielenkiintoinen selvennys.

Unknown said...

Näin vähän sivusilmältä sitä dokua mutta muistelen a2:n naistoimittajan olleen itse aikoinaan kevyessä (ehkä hömppä) terveyslehden toimituksessa tässä välillä. Ja arvatenkin noissa kevyissa humbuugi elää ja voi hyvin.
Mutta ehkä olen vain turhan paranoidinen..