15.9.09

AIDS-kieltäjät tappavat ihmisiä

AIDS-kieltäjät ovat niitä tyyppejä, joiden mielestä HI-viruksen ja AIDS:in välistä yhteyttä ei ole osoitettu todeksi. AIDS:ia ei ole olemassa, tai jos on, niin se ei johdu HI-viruksesta, jne. Todellisuutta pakoillaan milloin minkin selityksen taakse. Alussa tilanne oli vielä tieteellisemmällä pohjalla:


AIDS-kieltäjien liikkeen alkuperä voidaan jäljittää vuoteen 1987, neljä vuotta HI-viruksen löytämisen jälkeen. Peter Duesberg oli tunnettu syöpätutkija Kalifornian yliopistossa. Hän oli osoittanut, että retrovirukset laukaisevat joitakin syöpiä. Sinä vuonna Duesberg käänsi kantansa julkaisemalla artikkelin, jossa hän kyseenalaisti alkuperäiset löytönsä retrovirusten ja syövän yhteydestä. Samalla hän epäili voiko HI-virus (myös retrovirus, vaikka hän ei ollutkaan tutkinut sitä) aiheuttaa AIDS:ia.

Silloin HIV-tutkimus oli alkutekijöissä, eikä Duesberg ollut ainoa valvavirran tiedemies joka spekuloi AIDS:in johtuvat elämäntavoista (huumeet). New Scientist jopa julkaisi Duesbergin eriävän mielipiteen vuonna 1988.


Sittemmin tilanne on muuttunut ratkaisevasti. Tuorein käänne koettiin, kun Etelä-Afrikasta saatiin uutta tietoa, joka vahvisti edelliset arviot.

Etelä-Afrikka on kärsinyt rankasti tästä taudista. Epidemian ollessa pahimmillaan hallitus teki täysin epärationaalisen ratkaisun. Se päätti ettei HIV aiheuta AIDS:ia, eikä virusta vastaan kehitetyt yhdistelmälääkkeet toimineet. Maa kieltäytyi ottamasta vastaan tarjottuja lääkkeitä ja apurahoja, jotka tulivat Global Fund-järjestöltä.

Karmaisevan päätöksen seuraamuksia on nyt mittailtu. Tietoja kerättiin vuodesta 2000 vuoteen 2005. Yhdistelmälääkkeitä ja äidiltä lapselle tarttuvan HIV:n estämistä saaneita henkilöitä verrattiin jäljelle jääneisiin hoitoihin.

Yli 330´000 henkeä tai arviolta 2,2 miljoonaa elinvuotta menetettiin puutteellisen hoidon takia. 35´000 vauvaa syntyi HIV tartunnan saaneena. Tästä seuraa 1,6 miljoonan elinvuoden menetykset.

Yhteensä hallituksen päätös johti n. 3,8 miljoonan elinvuoden menetykseen viiden vuoden aikana.

Tutkimuks aiheutti seuraamuksia AIDS-kieltäjille. Eräs Peter Duesbergin julkaistuista papereista peruttiin. Vaikka se oli julkaistu melko spekulatiivisessa Medical Hypotheses julkaisussa.

No comments: