7.9.09

Hampaiden rapistuminen tukee evoluutiota

Evoluutioteoriaa on testailtu ja vahvistettu monella eri tapaa. Tuorein tapaus yhdistää fossiilien sanomaa geeneistä saatavaan tietoon. Tutkijat vertailivat hampaattomien nisäkkäiden geenejä. Varsinkin hammaskiilteen tuottamiseen liittyvän geenin sekvenssejä. Hammaskiille on kovuutensa takia hyvin esillä fossiilistossa. Siinä missä moni muu ruumiinosa lahoaa ja katoaa jopa fossiloitumisen jälkeen, niin hammas jää muistoksi vuosimiljoonien ajaksi. Fossiilistosta voi nähdä kuinka hammaskiille katoaa asteittain tietyiltä lajeilta. Elävissä lajeissa on nisäkkäitä joilla on hampaita ilman kiillettä tai kokonaan ilman hampaita. Hetulavalaat ja muurahaiskarhut pärjväät ilman hampaita.

Evoluutioteorian mukainen ennuste on, että ne nisäkkäät joilla ei nykyään ole hammaskiillettä omaisivat kuitenkin hammaskiillegeenien jämät. Eli pseudogeenin joka on peritty hampaallisilta esi-isiltä. Jos tuollaisten geenien jämiä löytyisi, niin yhteinen polveutuminen vahvistuisi entisestään. Tutkijat päättivät ottaa selvää onko todellisuus yhtä mieltä evoluutioteorian kanssa.

He löysivät mutaatioita, jotka sotkevat hammaskiillegeenin. Pseudogeenejä vertailemalla saadaan vielä tarkat sukupuut. Pseudogeenejä tuottavien mutaatioiden erot ja yhtäläisyydet mahdollistavat yhteisten esi-isien jäljittämisen. Parhaillaan tutkijaryhmä vertailee muita hammaskiillon muodostumiseen liittyviä geenejä.

Science Daily: Molecular Decay Of Enamel-specific Gene In Toothless Mammals Supports Theory Of Evolution

5 comments:

Paholaisen Asianajaja said...

http://www.uncommondescent.com/intelligent-design/new-evidence-for-darwins-theory-of-evolution/

Uncommon Descent tarjoilee myös tiedeuutista, mutta oman näkövinkkelin kautta.

Anonymous said...

ID-kommenttia vasten on isoa kontrastia jos "rappeutunutta valasta" on ehditty kehua vaikka jossain Jeh.tod. läpysköissä hienosta suunnittelusta eikä suinkaan merkkinä rappiosta ;)

Hmm. pitäisiköhän tehdä retrospektiivinen kirjasto/läpyskäkatsaus.. mitä ovat ehtineet kreationistit väittää..

(Tämä on myös testilähetys laitoksen koneelta.)

Kari Tikkanen said...

Taustaa- kreationistit siteraavat evokirjoja ja sitten kommentoivat:
"Hetulavalaiden hampaat ovat hetuloiden kehittymisen myötä hävinneet."4 "Takajalkojen surkastuneet luut muistuttavat valaalla muinaisista jaloista."5

Onko täitä kuvattuja välivaiheita löytynyt? Tosiasia on, että kaikki esitetyt väittämät perustuvat mielikuvitukseen. Tieteellisesti hyväksyttävät näytöt puuttuvat.

Hetulavalailla (yllä) ei ole hampaita vaan sarveisaineista muodostuneet hetulat.


http://www.kp-art.fi/taustaa/taustaa2/25.htm

Anonymous said...

Tämä voi olla myös merkki rapistumisesta ID:in mukaan. Aatami ja Eeva olivat täydellisiä ihmisiä ja heidän jälkeensä geenistö alkanut rapistumaan. Omasta näkökulmastani evoluutio on totta, mutta niin on myös ID sun muut, koska sama asia, mutta lähtöpiste on vain erinäinen. Molempiin tarvitsee uskoa, koska emme tiedä mistä kaikki lähti..

Paholaisen Asianajaja said...

Eikös hetulavalaiden sikiöillä ole hampaat, jotka kasvamisen myötä korvataan hetuloilla?