26.2.10

Homeopatia auttoi syöpäpotilasta

Englannin parlamentille suositeltiin homeopatian tuen lopettamista. Ei tarpeeksi lääketieteellistä näyttöä homeopatian toimimiselle. Päätös tuotti varmasti kylmää hikeä homeopaattien otsille.

Hätiin tulee kuin tilauksesta herkkä ja samalla rohkaiseva tarina naisesta. Gemma Hoefkensilla todettiin kasvaimia aivoissa. Ne olivat leviämässä selkärankaan asti. Lääkärit tekivät diagnoosin. Hoidoksi annettiin kemoterapiaa, joka (tietenkin) aiheutti vakavia oireita. Hiukset lähtivät päästä ja pahoinvointia. Hoito ei toiminut. Lääkärit totesivat, että Gemmalla on puoli vuotta elinaikaa. Gemma menetti uskonsa lääkäreihin. Hän päätyi homeopaatin luokse viimeisenä oljenkortena.

Ette millään arvaa mitä sitten tapahtui...Gemma opiskeli homeopaatiksi ja myy palvelujaan. Ehkä BBC otti yhteyttä hoitoa antaneisiin lääkäreihin. Ehkä ei. Olisi kiva tietää tehtiinko väärä diagnoosi, tapahtuiko kasvaimille remissio, vai voiko sokeripilleri todellakin muuttaa kehon paranemisprosesseja näin ratkaisevasti.

BBC News tekee tutun objektiivisen ja tasapuolisen haastattelun, jossa homeopaatti & psykologi ovat vastakkain. Se on katselemisen arvoinen.

3 comments:

Sol said...

Ei hätää, homeopaattisen avustuksen voi pudottaa yhteen puntaan koska sillä on sama vaikutus miljardilla punnalla. Pankkitiliä pitää vain ravistella kovasti.
http://www.thedailymash.co.uk/news/health/parliament-emitting-angry-purple-aura,-say-homeopaths-201002232496/

Anonymous said...

Ensiksi kiitos hyvästä ja viihdyttävästä blogista.

Suosittelit katsottavaksi BBC haastattelua homeopatin ja psykologin kanssa. Minusta jo alkuasetalma oli raivostuttava joskaan ei harvinainen: alkuasetelma on että vastakkain on kaksi tasa-arvoista mielipidettä ja että koko asia on mielipidekysymys. Haastattelijat eivät ollenkaan pitäneet homeopaattia vastuussa perusteettomista väittämistään: "olen nähnyt paranemisia", "tuplasokkotestit osoittavat homeopatian tehokkaaksi", "intiassa homeopatia on ensi vaihtoehto", "osoittautunut tehokkaaksi 200 vuotta"...

Intian valtiolla ei ole varaa antaa oikeata lääkitystä köyhille joten he pidetään rauhallisina vesiliuoksilla samalla tapaa kuin kiinassa köyhät ohjataan perinteisen "lääketieteen" hoitoihin kun koulutetut (lue he joihin valtio on investoinut) ohjetaan varsinaiseen hoitoon. Eteläafrikassa köyhille HIV potilaille annetaan vitamiineja tai luetaan loitsuja. Kustannustehokasta ja samalla päästään köyhistä on ajatusmalli. Samalla uskonnot pitää huolen siitä että yleinen mielipide on että sairastunut on jollain tavalla ansainnut sairautensa.

Anonymous said...

Kiitos muuten "Bad Science"-kirjavinkistä. Oli kyllä viihdyttävää ja mielenkiintoista luettavaa. Valitattavasti en usko että monikaan sellainen joka todella tarvitsisi lukea se koskaan sitä lukisi.