15.2.10

Koomamiehen fasilitointi testattu

Pari kuukautta sitten otsikoissa oli koomapotilas Rom Houben ja hänen oletettu kommunikointikyky. Fasilitoidun kommunikaation avulla tuotettiin runsaasti tekstiä ja annettiin liikuttavia haastatteluja. Houben nousi julkisuuteen neurologi Stephen Laureysin takia. Hän oli erittäin vakuuttunut kommunikaation toimivuudesta. Avustava terapeutti ei voinut kirjoittaa tekstiä kokonaan Houbenin puolesta Houbenin etusormella. Kriitikoiden esittämät kysymykset saivat hänet kuitenkin puolustuskannalle. Layreys vakuutti, että asiaa tutkitaan lisää.

Tutkinnat on suoritettu loppuun. Layreysin mieli on muuttunut. Lihastesteissä varmistui ettei Houbenin kädessä ole tarpeeksi voimaa ja tarkuutta näppäintaulun käyttämiseen. Lopullinen varmuus tuli yksinkertaisen testin avulla. Houbenille näytettiin 15 esinettä ja sanaa. Sitten huoneeseen tuotiin fasilitoinnissa avustava henkilö. Eikä Houben pystynyt kirjoittamaan yhtäkään oikeaa esinettä tai sanaa.

Nyt lääkärit voivat keskittyä toimivan kommunikaatiokeinon keksimiseen. Houbenin aivokäyrät eivät ole tasaista viivaa. Hän voi aivan hyvin olla tietoinen ympäristöstä, mutta ei kykene kertomaan sitä ulkopuolisille.

No comments: