23.2.10

Media ja merkittävän skuupin hankinta, osa 1

Tiedeuutisten kertominen ei ole entisensä. Ilmastonmuutosskandaalin lööpit ovat enimmäkseen kohdallaan, mutta CRU-tietomurron jälkeen ilmapiiri on muuttunut. Nyt toimittajat ovat haistaneet verta. Melkein heti tietomurron jälkeen televisioon ja kolumneihin ilmestyi juttuja siitä miten suuri ilmastonmuutoshuijaus oli paljastunut. Päätin kuitenkin kärsivällisesti odottaa tietoja siitä mitkä CRU:n tieteelliset tutkimukset olivat vääristeltyjä papereita. Sitä tietoa odotellessa voinkin kirjoittaa miten brittimedia on vuosien aikana rakentanut skandaaleja otsikoihinsa.

Ensimmäisenä MRSA-sairaalabakteerin jatkuva löytäminen kaikkialta sairaaloista. Ilmiön nosti tahtomattaan esiin Australian Broadcastin Company tehdessään 60 minutes ohjelmaan paljastusskuupin kahden sairaalan puhtaudesta. Soluttautuneet toimittajat pyyhkivät näytteitä puhelimista, hissinnapeista ja ovenkahvoista. Näytteet lähetettiin Britanniaan. Tutkimuksissa selvisi että sairaaloissa oli hälyttäviä MRSA-pitoisuuksia. ABC:n ohjelma tarjosi sairaaloille tilaisuuden esittää vastalauseen. Sairaalat tutkivat samat kohdat omien labrojen kautta. He eivät löytäneet MRSA-bakteereita. Sen sijaan löytyi tavallisia bakuja. Tasapuolisuuden nimissä ABC:n ohjelman lopussa juontaja totesi lyhyesti, etteivät kyseiset kaksi sairaalaa luottaneet ohjelman tilaamien testien laatuun. Ohjelmassa ei kerrottu kuka teki testit ABC:lle.

Näytteet lähetettiin mikrobiologi ja MRSA-ekspertti Chris Malyszewiczille. Hän teki testit Chemsol Consulting-firmassa. Toiset toimittajat päättivät lähteä leikkiin mukaan. Pian brittilehdistön skandaalihakuiset toimittajat lähettivät Malyszewiczille näytteitä saarivaltion sairaaloista. Ja kas kummaa, sairaalat olivat täynnä MRSA-bakteereita! News of the World, The Sunday Mirror, The Daily Mirror, The Sun, The Observer ja pari muuta lehteä varoittivat kansaa. Joskus pari toimittajaa lähetti näytteitä testattavaksi toisiin laboratorioihin. Silloin tulokset olivat negatiivisia. Onneksi toimittajat osasivat neuvoa kollegoitaan oikean firman luokse: Chemsol. Taas saatiin huolestuttavia lukuja sairaalabakteereista. Tappava bakteeri murhaa perheesi, jne.

Tietenkin sairaalabakteeri on oikea ongelma, mutta lööppien tarjoama versio oli ristiriidassa monien laboratorion tekemien kokeiden kanssa. Sairaaloiden tekemissä testeissä ei päästy millään samoihin huolestuttaviin arvoihin. Edes parhaimmilla PCR-tekniikoilla ei saatu esiin MRSA-bakteereja samaan tahtiin kuin Chemsol. Chemsol Consulting-firman tekemissä testeissä paljastui pitoisuuksia jotka eivät voineet pitää paikkaansa.

Mistä oikein oli kyse?

Chris Malyszewicz on ilmiön keskipisteessä. Chemsol Consulting-firma ei ollut valtuutettu laboratoria. Sen tutkimustilat oli rakennettu puutarhavajaan Chrisin takapihalle. Malyszewicz oli saanut tohtorin tittelin eräältä kirjekurssilta Amerikkalaisesta laitoksesta, joka ei ollut valtuutettu paikka mikrobiologian, tai minkään lääketieteellisen asian suhteen.

Monet tohtorit kertoivat suoraan toimittajille, ettei Chrisillä ollut tarvittavaa ja pätevää koulutusta tai tiloja tehdä näitä testejä. Lisäksi toimittajille huomautettiin, että Chemsol Consulting myy sairaalabakteerien desinfektioaineita kätevissä paketeissa. Nämä paketit olivat firman suurin myyntituote. Tohtoreita ei kuunneltu. Sen sijaan Chris sai nimensä eteen nuo vaikuttavat tittelit kuten "MRSA-ekspertti."

Pari vastuullista tohtoria halusi tutustua Chrisin laboratorioon. He pääsivätkin tarkastelemaan puutarhavajaa. Tyrmistyneenä he päättivät kirjoittaa varoittavan artikkelin Chemisol Consulting-firman pätevyydestä. Sitä ennen Sunday Mirror kerkisi kirjoittamaan Chrisin puolustuspuheen. Siinä syytettiin terveysministeri John Reidiä viattoman mikrobiologin vainoamisesta, jotta sairaaloiden järkyttävä MRSA-tilanne ei tulisi julkisuuteen. Tohtori Malyszewicz voivotteli sitä kuinka asiantuntijat olivat kysyneet kauheasti kysymyksiä hänen kehittämästä menetelmästä ja koulutuksesta. MRSA-tukiryhmän johtaja Tony Field esitti samassa artikkelissa paheksuntansa siitä miten terveysviranomaiset yrittävät vaientaa sankarin.

Sama ilmiö toistui muissa lehdissä. Nyt terveysviranomaiset olivat pahiksia, jotka halusivat hiljentää potilaiden turvallisuudesta huolissaan olevan tohtori Andrew Wakefi.... Chris Malyszewiczin.

Asiantuntijat, jotka olivat saaneet oikean koulutuksen ja työskentelivät oikeissa laboratorioissa, yrittivät kertoa toimittajille mistä oikeasti oli kyse. Sen sijaan heistä tehtiin salamyhkäisiä vainoajia. Mutta Malyszewiczin nimi poistui otsikoista ja MRSA-kohu laantui. Sen jälkeen kun hän kuoli auto-onnettomuudessa.

Tämä ja muuta brittimedian skandaalinhakuisesta urasta selviää mm. Ben Goldacren Bad Science-kirjasta.

Seuraavassa osassa näytteitä siitä miten ilmastogatessa on mukana lehdistögatea. IPCC:n julkaisut eivät olekaan olleet 100% täydellisiä, joten ilmastonmuutos ei voi johtua ihmisestä. Näin ainakin brittimedia on väittänyt viime viikkoina.

1 comment:

Sähis said...

Tuo brittimedia alkaa jo pikku hiljaa vaikuttaa varsin pelottavalta taholta.

Kävin aikaisemmin lukemassa linkittämäsi jutun Goldacrelta siitä, mikä on Wakefieldin, Blairin perheen ja mikä brittimedian vastuu rokotepelottelun historiassa, ja kuinka Wakefield saa luultavasti kantaa syyt yksinään tulevaisuudessa. Melkein koin jopa sympatiaa, sääliä tai mikäsenytoli Wakefieldiä kohtaan.

Bad Science odottaa vielä kirjahyllyssä tätä hidasta lukijaa, kun on vielä Trick or Treatment kesken.