9.2.10

Uskon asteittaisesta menettämisestä

Evid3nc3 on tehnyt mahtavan Deconversion-sarjan uskon asteittaisesta menettämisestä. Mies oli lapsesta lähtien kunnon kristitty, mutta elämän aikana tuli vastaan henkilöitä ja tapahtumia jotka ohjasivat uskon pilareiden kyseenalaistamiseen. Videosarjassa käydään läpi useista asioita joiden kanssa uskovainen painii. Jaksot on tehty erittäin asiallisesti.Tuon parissa vierähti puolitoista tuntia. Hyvin opettavainen näkökulma minun kaltaiselle ihmiselle, joka ei koskaan ole ollut uskovainen.

Tammikuussa minulta kysyttiin mihin uskon. Kysymys oli vaikea. En heti osannut sanoa mitään järkevää. Aikaisemmin keskustelussa olin puhunut vaihtoehtohoidoista, uskontokritiikistä ja uskonnottomasta elämästä. Ateistina kasvaneena ihmisenä minulla ei ole tarvittavaa tuntemusta järjestäytyneen uskon vaikutuksesta maailmankuvaan. Suvussa tai ystävissä ei ole ollut uskonnollisten asioiden pohtimista. Asia on ollut yhdentekevä. Se on sitä vieläkin, poikkeuksena tietenkin kreationistien uskomattomat (no pun intended) höpinät. Niiden kiehtovuudesta en pääse millään eroon.

Kokeilen paljastaa vielä tämän kuukauden aikana ne asiat joihin uskon.

2 comments:

Aqua Fortis said...

Will be watching this.

Minulla on hämäriä muistoja siitä, kuinka joskus iltaisin sängyssä pelkäsin joutuvani Helvettiin. Sitä joutui miettimään, mitä pahaa sitä on päivän aikana tullut tehtyä ja kuinka pitkä aika on ikuisuus.

Hieman tämän jälkeen muutama epäloogisuus ilmeisesti paljastui (tai jopa itse tekstien läpikuultava koomisuus) ja pääsin irti tästä Jumalviruksesta.

Minua ei koskaan painostettu uskomaan. Käsitykset helvetistä ja uskosta yms. tulivat kirkkokäynneistä ja uskonnontunneilta. Olen erittäin kiitollinen siitä, että minua ei missään vaiheessa altistettu kuitenkaan kristilliselle apologetiikalle, sillä se olisi vielä uponnut niinkin nuoreen kuin silloin olin. Pascal's Wager olisi ollut todella ikävä heittää 6-vuotiasta päin.

Nyt olen irti uskosta ja uskon olevani jatkossakin. Siitä taas on varmaan kiittäminen itse Raamattua ja soveliasta ympäristöä uskosta irrottautumiseen.

Aqua Fortis said...

Katsoin sen ja se oli vaikuttavampi kuin osasin odottaakaan.

Wau!