1.5.07

Kambrikauden pamaus

Lueskelin äsken tuoretta New Scientist (14 april) lehteä. Siinä on artikkeli Ediacara-kauden eläimistä. Nämä omalaatuiset oliot olivat ensimmäisiä monisoluisia elämänmuotoja. Niiden joukossa on alkeellisia eliöitä joilla ei ole tukirankaa. Ne ovat kuitenkin monimuotoisia. Löytyy sulkamaisia, putkiloita, simpukan esimuotoja, jne.



Kaikilla löydetyillä fossiileilla on kuitenkin eräs yhteinen piirre, joka voi selittää sen, miksi prekambrikauden eliöt olivat harvempilajisia ja kehittyivät huomattavasti hitaammin kuin kambrikauden räjähdyksen aikana ja jälkeen.

New Scientist-lehdessä kerrotaan eräitä selityksiä sille, miksi evoluutio jätti matelutahdin taakseen tuona käänteentekevänä kambrikauden alkuna. Tuo raja on yleensä määritelty 540 miljoonan vuoden päähän, +- 20 miljoonaa vuotta. 580 miljoonaa vuotta sitten suuri jääkausi päättyi. Siitä käytetään oikein termiä "Snowball Earth." Melkein koko planeetta oli jään peitossa. Kun jäätiköt alkoivat sulaa, lisääntyi myös syvänmeren happipitoisuus. Kun sulavan jään mukana meriin liukeni myös orgaanista materiaalia levien ja mikrobien muodossa, niin ensimmäiset Ediacara-elämänmuodot saivat tavallista enemmän ravintoa. Tämä voisi selittää miksi jotkut löydetyt fossiilit ovat kasvaneet jopa kaksi metrisiksi. Eliöt levisivät matalammille vesille. Alkoi Ediacara-kauden kultakausi. Biodiversiteetti oli runsaimmillaan ja sitä kesti peräti 10 miljoonaa vuotta. Tällöin ilmestyi myös matomaisia eliöitä, Dickinsonia, ja levymäinen olio jolla oli kolme spiraalimaista uloketta, Tribrachidium, ja tietenkin ufolta näyttävä Kimberella.


Mutta jopa näillä uusilla eliöillä oli se puute, joka ehkä mahdollisti biodiversiteetin todellisen räjähdyksen. Ediacaran eliöt eivät ole nykyisen elämän suoria esi-isiä, vaan eräs sukupuuttoon kuollut haara.


Andrew Parker on esittänyt Light Switch-teorian. Kambrikauden räjähdys alkoi samalla, kun ensimmäiset elämänmuodot saivat kyvyn nähdä. Ei siis pelkän valoherkänsolun kehitys, vaan jotain enemmän. Näkökyky mahdollisti ympäristön tarkkailun tavalla joka mullisti elämän potentiaalin. Saalistus/saalis suhde alkoi. Samalla alkoi kilpajuoksu, joka vauhdittaa evoluutiota. Eliöiden ulkomuoto ja väri alkoi vaikuttamaan valintapaineisiin uudella tavalla. In the Blink of an Eye-kirjassa Parker esittää pitkät perustelut teorialleen. Kirjoitan siitä enemmän vielä tällä viikolla.

No comments: