10.5.07

Timen 100 vaikutusvaltaisinta lista ylitti uutiskynnyksen

Tosin olen lukenut vain Aamulehden version. Lehti kiinnitti huomiota naisten vähyyteen, ja samoin muslimien pieneen osuuteen. Muslimeista listalle pääsi enemmäkseen pahoja diktaattoreja/terroristeja. Toki äänestys oli amerikkalaisen aikakausilehden, joten tietenkin siinä on eniten amerikkalaisia. Muiden maiden tärkeimmät globaaliset vaikuttajat puuttuivat listalta paria poikkeusta lukuun ottamatta. Aamulehden Oiva Miettinen kommentoi samaa asiaa ja ihmettelee miksei Vladimir Putin päässyt listalle? Miettinen kertoo poliittisista vaikuttajista, joiden pitäisi olla listalla. Sitten liikemaailman vaikuttajista. Esim. Bill Gates ja Jorma Ollila olisi aivan hyvin voinut olla 100 joukossa. Ja sitten sellainen kohta jossa vedin kuvitteellisen kahvin väärään kurkkuun:

"Kun evoluutiosta kirjoja tehnyt Richard Dawkins on mukana, olisi kohtuullista mainita viime aikoina päätään nostaneen älykkään suunnittelun teorian edustajiakin. Heitä ovat muiden muassa Michael Denton, Michael Behe ja William Dembski."

Tämä kohta aiheutti pientä hämmennystä, mutta sitten muistin Oiva Miettisen mitä hän on kirjoitellut aikaisemmin.. Hän on kommentoinut esim. kosmologian uusi löytöjä siihen suuntaan, että havainnot kielivät suunnitelmallisuudesta. Mutta palataan Oivan ihmettelyyn. Olisiko kohtuullista, että listalle pääsisi edes tärkein IDeisti? Sanotaan vaikka Behe.

"Vaikka Behe"

Hyvä. Miettisen mietteiden mukaan älykäs suunnittelu on teoria. Sanotaan heti perään mitä tieteellisiä edistysaskelia ID tai Behe ovat tehneet tässä vuoden aikana, tai edes mitä mainitsemisen arvoista on tapahtunut älykkään suunnittelun rintamalla.

"..."

Karu totuus on, että älykäs suunnittelu kyllä nosti päätään pari vuotta sitten. IDeistien kannalta onkin harmi, että nousu jäi kuitenkin lerpahduksen tasolle, eikä lisää jäykkyyttä ole näillä näkymin tulossa. Dawkins pääsi jopa top 10 listalle aktiivisten fanien ansiosta, mutta IDeistit eivät vaivautuneet järjestäytymään edes yhden johtotähden taakse. Nettikampanjoinnilla Uncommon Descent, ID the Future ja muissa vastaavissa blogeissa Dembski olisi ehkä päässyt sijalla 98 tai jopa 97. Voin vain kuvitella miltä Behestä ja Dembskistä tuntui lukea kuinka korkealla verivihollinen pääsi äänestyksessä.

3 comments:

Anonymous said...

Toisaalta, kyllähän näitä huuhaan lietsojiakin voi vaikutusvaltaisiksi sanoa, ja siinä mielessä paikka listalla voisi olla perusteltu, jos siellä kerran on terroristejakin.

Mutta Beheä ja kumppaneita paremmin sille listalle olisi mielestäni sopinut vaikka änkyräkreationisti Kent Hovind. :-)

Anonymous said...

Sama Miettinen muuten taisi muutama vuosi sitten esittää AL:n kolumnissaan kyypölyargumentin. Kertoo jo aika paljon kaverista...

paahtoleipä said...

Kyllä kertoo. Blogi, joka esittelee 1 ka. tärkeämmän evotutkimuksen viikossa kommentoi This year in intelligent design että

"If I had a senior grad student publishing as little as the entire "intelligent design" community put together, I would be suggesting that he or she reconsider whether a career in science makes sense for someone unlikely to be competitive for grants in today's tight-funding environment."

Minusta on aika epätodennäköistä että ID saisi aikaan vastaava "tämä viikko empiirisen ID -tutkimuksen parissa" -tyyppisen julkaisun..

Mutta kaikki johtuu tietysti vainosta. Siitähän se aina hihhuleilla on kiinni..