9.5.07

Sädeterapiaa

Eikä mitään tavallista lääketieteellistä terapiaa, vaan aitoa huuhaata. Eräs monista vaihtoehtohoidosta on sellainen käsitys, että valo saa parantavia ominaisuuksia kuljettuaan sinisen lasin läpi. Esim. siniseen kannuun kaadettu vesi latautuu parantavilla voimilla, kunhan se jätetään auringonvaloon latautumaan. Nykyäänkin on ihmisiä, jotka ottavat tällaisen hoidon ihan vakavissaan.

Mutta mistä tämä huuhaa sai alkunsa?

Vuonna 1861 eräs vanha USA:n sisällissodan kenraali koki miten sinisen lasi läpi paistava auringonvalo antoi hänelle lisää voimia. Kenraali A. J. Pleasonton, joka oli hyvin tunnettu henkilö, alkoi ylistämään tätä sinivaloterapiaa lehdissä ja kirjeissään. Ja kirjeet kirjoitettiin tietenkin sinisellä musteella siniselle paperille, jotta lukijan silmät eivät väsyisi. Sanomalehdet luottivat kenraalin sanaan, ja samoin tekivät sodan raatelemat veteraanit, jotka eivät olleet elämänsä kunnossa.

Jonathan Swanin Quack Magic: The dubious history of health fads and cures-kirjasta selviää myös mistä kaikki alkoi. Eräs lasinvalmistaja tunaroi tilauksen. Tehdas tuotti aivan liikaa sinistä lasia. Tehdas pyysi myyntiedustajaa hankkiutumaan eroon ylimääräisestä sinisestä lasista. Myyntiedustaja keskusteli tieteestä jotain tietävän ystävän kanssa. Tämä laukaisi vitsinä, että lasia voisi markkinoida lääkkeenä kipuihin. Myyntiedustaja alkoi markkinoida sinistä lasia lääkkeenä kipuihin. Hän otti yhteyttä kenraali A. J. Pleasontoniin ja huuhaan leviäminen oli varmistettu.
Sinivalohoidosta kirjoitettiin peräti lauluja, mutta ajan myötä sen suosio hiipui.

Eikä tässä ole kaikki. Vastaavaa potaskaa ilmestyi uudessa muodossa sähkön yleistyessä. 1930-luvulla alettiin myydä Spectro-Chrome terapiaa. Se oli lamppu, jota peitettiin eri värisillä laseilla. "Hoitoa" voitiin antaa kotona tai "tohtorin" luona. Potilas seisoi laitteen edessä alasti ja häneen kohdistettiin värivaloja. Eri värit auttoivat eri oireisiin. Metodi ei ollut aivan näin yksinkertainen. Myös kuun kiertovaiheet vaikuttivat kriittisesti "hoidon" tehoon. Tämän huuhaan kehitti "tohtori" Dinash Ghadiali. Hänellä ei ollut mitään lääketieteellistä koulutusta., mutta senkin edestä rikosrekisteriä; väärennöksiä, kidnappaus, "luvattomia suhteita" ja laitonta liiketoimintaa. Kymmenessä vuodessa Spectro-Chrome tuotti hänelle n. miljoona dollaria. Ghadiali kuoli 1966 (hurraa!), mutta hänen poikansa jatkaa terapian antamista (buu!).

Aivan varmasti jossain myydään väriterapian loppumattomia variaatioita. En edes viitsi ottaa selvää minkälaisia huuhaa-hoitoja myydään Suomessa. Masentuisin.

2 comments:

Anonymous said...

Mahtaakohan näissä olla kyse juuri tuosta kirjoittamastasi asiasta:
SH kosmetologiapalveut ja Coloria.

Paholaisen Asianajaja said...

Näyttää pahasti siltä. Sekaan on laitettu tällaista tekstiä:

"Vuonna 1982 todistettiin tieteellisesti, että sininen valo voi lieventää nivelreumakipuja."

Itse olen kärsinyt lapsireumasta, jotan tutkin tuota väitettä tarkemmin.