23.4.08

Ateismin tietolaari

Cambridgen yliopisto on avannut sivuston, joka käsittelee laajalti ja perinpohjaisesti ateismia.

Investigating Atheism

Sivusto pyrkii asettamaan "uuden ateismin" historialliseen kontekstiin. Nykyisissä populaarijulkaisuissa olevan puheet ateismista eivät ole niin syvällisiä kuin ne voisivat olla. Cambridge yrittää luoda monimutkaisempaa keskustelua nykyisistä riidosta.

Toistaiseksi useimmat artikkelit ovat aika tynkiä. Yleensä niissä vertaillaan mitä Dawkins, Dennet, Harris tai Hitchens ovat kirjoittaneet kirjoissaan, tai tehdään yhteenvetoja ateismin periaatteista. Esim. Harris on valmis hyväksymään telepatian ja muita yliluonnollisia ilmiöitä, kun taas Dennet ja Dawkins mieltävät sellaiset ilmiöt osaksi uskontoa. Toivottavasti tekstit kasvavat tulevina kuukausina. Investigating Atheism ei vaikuta nuoleskelevalta ja omakehua harrastavalta. Luvassa on siis toimivaa kritiikkiä ateismia kohtaan. Nykyisellään sivusto on jo passeli tietolähde.

2 comments:

Anonymous said...

Kiitos vinkistä, mielenkiintoinen sivu!

Alla olevissa linkeissä muuten lisää Harrisin kannasta paranormaaleihin ilmiöihin ja muihin keskustelua herättäneisiin aiheisiin:

http://www.samharris.org/site/full_text/response-to-controversy2/

Täällä Randin näkemys asiaan:

http://www.randi.org/jr/2007-06/062907.html#i5

RK

Anonymous said...

Sivuston julkaisija ei ole Cambridgen yliopisto vaan tarkemmin sanoen Cambridgen yliopiston teologian laitos, Faculty of Divinity.

http://www.divinity.cam.ac.uk/background.html

Asia kätketään julkaisemalla sivusto yliopiston nimellä yleensä ja jättämällä tekijännimet pois. Esimerkiksi Atheism and Violence -kohdan johtopäätökset kertovat missä mennään: teologit haluavat keskusteluun mukaan ja esittää arvostelunsa "uuden ateismin" kirjoille.

Lukemisen arvoista historiallista aineistoa sivustoilta löytyy, teologeilla on vuosisatojen kokemus uskonpuolustamisesta.