25.4.08

Keskiajan juutalaisvainoista

Tieteen Kuvalehti: Historia (7/2008) kertoo juutalaisvainoista. Näin Expelled!-elokuvan levittämiän darwin-hitler-vihjailuden aikana on hyvä muistuttaa siitä miten juutalaisvainot ovat riehuneet Euroopassa vuosisatojen ajan ennen Darwinin syntymää. Ranska, Saksa, Englanti, Espanja, Italia ja Venäjä voivat ylpeillä pitkillä antisemitismiperinteillään. Juutalaisia vainottiin ennen kristinuskoa, mutta Historia muistelee juuri kristittyjen suorittamia juutalaisvainoja.

Ranska aloitti toiminnan 1000-luvulla, kun Limogesin piispa käski juutalaisia joko ottamaan kasteen tai lähtemään. Samalla vuosisadalla paavi keksi aloittaa ristiretken, ja samalla pakkokäännettiin tai poltettiin juutalaisia. Tietenkin juutalaisia kutsuttiin takaisin Ranskaan, kun kuningas tarvitsi rahanlainaajia.

1300-luvun Saksassa juutalaisia syytettiin rutoista. Eristäytyneet juutalaisyhteisöt onnistuivat välttämään ensimmäiset sairastumisaallot, joten heitä epäiltiin sairauksian lähteeksi. Kokonaiset kaupungit "puhdistivat" itsensä juutalaisista. Surmaamiset loppuivat kun joku vihdoinkin huomasi, että myös juutalaisia kuolee ruttoon.

1100-luvulla Englanti oli vainoharhojen pauloissa. Juutalaisia syytettiin William-nimisen pojan murhasta. Pojan kuoleman ympärille rakentui kultti, joka huipentui lähes kaikkien Norwichin juutalaisten surmaamiseen vuonna 1190. Lopulta kaikki juutalaiset karkotettiin Englannista peräti 400 vuodeksi.

Espanja kunnostautui inkvisitiollaan. Ennen 1400-lukua maa oli ollut muslimien hallussa, ja juutalaisilla oli suhteellisen hyvä oltavat aina kristinuskon saapumiseen asti. Kristilliset hallitsijat määräsivät pakkokäännytyksiä, mutta edes kääntyminen ei hellittänyt paineita. Entisten juutalaisten epäiltiin jatkava vanhan uskonnon harjoittamista. Maahan säädettiin uskonnonvapaus, mikä tarkoitti juutalaisten häätämistä maasta. Heidän täytyi lähteä ja jättää kultansa, hopeansa ja rahansa Espanjaan.

Italian Venetsia sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen kaupunki, joka pakotti juutalaiset ghettoihin. Useat Espanjan häätämät juutalaiset pakenivat Italiaan, ja vainot alkoivat saapasmaassa. Paavi määräsi juutalaiset osallistumaan viikottain katoliseen messuun ja heidän piti pukeutua tavalla joka erotti heidät muista. Hmm.

Puola oli niitä harvoja maita, jossa juutalaisilla oli ihmisoikeuksia. Ristiretkien aikana maa sai toimia juutalaisten turvapaikkana. Kaupankäynnin taitavat ja oppineet juutalaiset saivat suojelua. Juutalaisten tappamisesta seurasi kuolemanrangaistus. Puolan kuningas ei taipunut katolisen kirkon painostukseen vähentää oikeuksia. Eikä edes juutalaisten lapsia saanut kastaa kristityiksi ilman vanhempien suostumusta. Viekkaat kristityt lapsenvahdit kun kerkisivät kastamaan jos kukaan ei valvonut.

Kaikkea tätä tapahtui ennen Charles Darwinin syntymää.

Lisää juutalaisvainoista.

4 comments:

Anonymous said...

Pyh. Tämä vain osoittaa sen kuinka darwinistit ovat kirjoittaneet historian uusiksi! John Wilkins selvittää kuinka Darwin on vastuussa juutalaisten vainosta kautta historian: http://scienceblogs.com/evolvingthoughts/2008/04/stein_is_right_darwinism_cause.php

Anonymous said...

URL loppuosa
/2008/04/stein_is_right_darwinism_cause.php
=/

Anonymous said...

Mahtaakohan Stein muuten kauhistella homoseksuaalien vainoja natsi-Saksassa?

Anonymous said...

Tässä sitä "toista näkökulmaa" annan ja mainitsen tämän: Paavit ja piispat kielsivät mahtikäskyillä juutalaisten vainoamisen juuri mustan surman aikaan, ynnä muut epärealistiset juutalaisten syyttämiset, kuten rikoksista pahimman, ehtoollisleivän häpäisyn. Kansan papit pitivät juutalaisten syyttämisestä milloin mistäkin asiasta. Hallitsijatkin mahtikäskyillään yrittivät estää absurdeja huhuja leviämästä esim. juutalaisten ihmissyönnistä yms. (nämä samat tarinat ovat jo tuhansia vuosia kulkeneet maailmalla juutalaisista).