8.4.08

Pojat leikkii rekoilla, tytöt nukeilla

Stereotyyppiset käsitykset pojista ja tytöistä ovat selvät. Pojat leikkivät poikien leluilla, tytöt nukeilla. Tätä on kritisoitu mm. siksi, ettei poikia ja tyttö saisi ehdollistaa sukupuolirooleihin. Sosiaaliset tekijät määräisivät millä pojat ja tytöt haluavat leikkiä. Asiasta on kiistelty monella areenalla.

Tutkijat ovat havainneet, että ihmisillä voikin olla puhtaasti biologinen syy sille, että sukupuolet suosivat tiettyjä leluja. Reesusapinoiden avulla havaittiin, että koiraat riehuvat lelurekkojen ja muiden vauhdikkaiden lelujen kanssa, kun taas naaraat leikkivät mieluummin nukeilla. Apinoille ei mainostettu leluja, eivätkä ne joutuneet vanhempien mielipiteiden kohteeksi. Tietenkin sosiaaliset tekijät vaikuttavat ihmisillä siihen millä pojat rikkovat naapureiden ikkunat, mutta taustalla on kuitenkin luonto. Tutkijat huomauttavat, ettei tuloksia kannata tulkita liian merkittäväksi.

2 comments:

Anonymous said...

Pasifistien perheetkin on huomanneet poikiensa viehtymyksen aseisiin. Siinä on välttämättä myös yhteiskunnallinen komponentti (Tv tms) koska ei "nallipyssyä keksitä noin vain joka kerta uudelleen joka pojan päässä". Silti siinä ollee jotain synnynnäistä vaikutuskomponenttia mukana.

Anonymous said...

Höpöhöpö. Apinat myöskin heittelevät toisiaan ulosteella. Kai ihmiset tekevät siinäkin yksi yhteen samoin?