17.4.08

Relativismin diktatuuri

George W Bush otti vastaan paavin. Halailun, ympäripyöreiden ylistysten ja uskonnon kehumisen sekaan mahtui ainakin yksi kommentti, joka nostatti 50% kulmakarvoistani.

"In a world where some no longer believe that we can distinguish between simple right and wrong, we need your message to reject this dictatorship of relativism."
- Presidentti Bush

Tuo on valitettavan yleinen väite. Uskonnolliset keskustelupalstat sisältävät sen kaltaisia edesottamuksia. Väitteen mukaan relativismi on automaattisesti toimimaton tapa selvittää mikä on oikein tai väärin. Väite on puhdasta hölynpölyä, jonka voi todeta hölynpölyksi vertaamalla maailman ei-relativistia moraaleja. Esim. tiettyjen vankkumattomasti Jumalaan uskovien mormonien ja muslimien mukaan moniavioisuus on ihan hyvä ja hyväksyttävä asia. He eivät relativisteja. Tiettyjen uskontojen mukaan yhtään ketään ei saisi tappaa koskaan, mutta toisten uskontojen (en mainitse nimiä) mukaan joitakin ihmisiä saa ja joskus täytyy tappaa. Kaikki tämä moraalinen variaatio siis sellaisten oppien välillä jotka eivät ole relativistia, vaan Ainoaan Oikeaan Moraalikoodiin perustuvia.

Relativismilla on omat ongelmansa, mutta ei kannata automaattisesti tuupata sitä sivuun objektiivisen moraalin edessä. Objektiivinen moraali on yhtä monipuolista kuin relativistinen.

1 comment:

Vaiheinen said...

Niinpä. Relativismi joko ymmärretään valitettavan usein väärin tai yksinkertaisesti halutaan ymmärtää väärin. Tavallinen väärinymmärrys on sananparsi "kaikki on suhteellista".

Ongelmaton ajatus relativismi ei ole, mutta pahempia ongelmia taitaa löytyä kuitenkin siitä, että totuus sidotaan johonkin ihmisen määrittelemään absoluuttiseen. Ihmisten keksimät absoluuttiset totuudet voivat olla kerrassaan murhaavia.

Maailma saattaisi olla paljon suvaitsevampi ja onnellisempi paikka, jos hyväksyisimme se, että ihmisten esittämät totuudet ovat aina suhteessa johonkin viitekehykseen oli se sitten kulttuurinen tai uskonnollinen.