29.8.10

Luonnontieteellinen museo

Vietin yhden lomapäivän materialistisesti shoppaillen Helsingissä. Pientä sivistystä lipsahti kalenteriin Luonnontieteellisen museon muodossa. Museossa tehtiin joitain vuosia sitten iso remontti. Täytyi tarkistaa minkälaista jälkeä Suomessa tehdään. Jälki on erittäin tyylikästä. Aulassa seisoo tuttu elefantti, mutta yläkertaan on rakennettu laaja kokoelma täytetyistä maailman eläimistä. Muistaakseni mukana on aivan uusia eläimiä ja dioraamoihin on panostettu kunnolla. Museo on kautta linjan antoisampi kuin ennen remonttia.

Onneksi seassa on myös osio evoluutiopropagandalle. Elämän synnyn arvoitus esitettään avoimesti tuntemattomana asiana. Sitten siirrytään Esikambrikauden tapahtumiin. Pikaia ja Anomalocaris vilahtelevat videonäytöillä. Kulman takaa tulee esiin isompi sali, jonka keskellä kohoaa näyttäviä fossiileja.Kaapissa esitellään myös välimuotofossiileja. Esim. Archaeopteryx-fossiilin perusteella tehty eläväisempi liskolintu.Berliinin ja Lontoon luonnontieteellisten museoiden rinnalla Helsinki ei ihan pärjää. Liput maksavat kuitenkin vain kuusi euroa aikuisilta. Vaihtuvassa näyttelyssä on laivaeläinten historiasta kertova näyttely. Siellä on takaseinällä lasten piirustuksia. Tein sekaan oman version dramaattisesta laivan tuhosta jättikalmarin lonkeroissa. Bongaa se jos käyt museossa.

5 comments:

Tomi said...

Eli päätit levittää kryptzoologista huhaata piirustuksen muodossa ?
Hyi hyi.

Paholaisen Asianajaja said...

Mä oon nähny monta kertaa elokuvis miten se tapahtuu, joten se on totta.

Ami said...

Täytyypä käydä bongaamassa. Olen ollut kovasti menossa tässä jo jokusen vuoden ajan, siis siitä asti, kun museo avattiin rempan jälkeen, mutta jotenkin en ole saanut aikaiseksi. Pitäisi melkein ensi viikolla käväistä, sillä viikonloppuna on tiedossa vierailu Lontoon Natural History Museumiin ja veikkaan, että Helsingin museo voi tuntua heti sen jälkeen hieman laimeahkolta.

Jenna said...

Hei,
Kiitos hyvistä sivuistasi. Läysin blogisi jokin aika sitten ja siitä lähtien olen käynyt silloin tällöin "selvittelemässä" päätäni, kun otsikoissa on jotain pöyristyttäviä uutisia (uusia tai vanhempia)
Kuitenkin tässä kirjoituksessa jäin pohtimaan ihan yleisesti välimuotofossiili sanan käyttöä. Sillä jokainen eliöhän on oikeastaan oman aikansa "välimuoto" ??

Paholaisen Asianajaja said...

Kuitenkin tässä kirjoituksessa jäin pohtimaan ihan yleisesti välimuotofossiili sanan käyttöä. Sillä jokainen eliöhän on oikeastaan oman aikansa "välimuoto" ??

Olet oikeassa. Vain sukupuuttoon kuolleet lajit välttävät välimuoto-statuksen.
Välimuoto sanaa käytetään yleisemmin niistä eliöistä, joissa yhdistyy tietyllä tapaa eri eliöiden ominaisuuksia. Eläinten tieteellinen luokittelu tuo esiin näitä sukupuita joiden oksien yhtymäkohtiin jäävät lajit täyttävät välimuodon tunnusmerkit.