14.8.10

Proposition 8:n taival kompuroi

Kalifornialainen tuomari Vaughn Walker päätti, että Proposition 8 on perustuslain vastainen laki. Syytteen lakia vastaan nosti naispari. Puolustamaan olisi osavaltion lain mukaan voinut astua kuvernööri Iso-Arskan lakimiehet tai osavaltion korkein syyttäjä Jerry Brown. Kumpikin sanoi ei. He eivät näe esteitä samaa sukupuolta olevien avioliitoille. Mutta Herramme Jeesus Kristuksen puolustajat eivät luovuttaneet. He ilmoittivat olevansa halukkaita puolustamaan Prop 8-lakia oikeudessa. Tuomari Walker suostui.

Päätös ei kuitenkaan mennyt puolustuksen kannalta hyvin. He ilmoittivat valittavansa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Sitä ennen lakimiesten ja tuomareiden täytyy pohtia ovatko Prop 8:n puolustajat edes kelvollisia valitusvetoomuksen tekemiseen. Kuvernööri ja korkein syyttäjä eivät valita päätöksestä. Mutta voisivatko oikeussalissa itsensä nolanneet lakimiehet valittaa?

Vetoomustuomioistuin koostuu melko liberaaleista tuomareista. He päättävät mikä on Proposition 8:n seuraava askel. Tuomari Walkerin on evännyt puolustukselta valitusoikeuden sillä perusteella, etteivät he olleet ajamassa Prop 8-lakia vaalien aikana. Samoin alkuperäisessä syytteessä nimetään kuvernööri Schwartshenwallerneggerbiggunsandammo ja korkein syyttäjä Brown, eikä nykyistä puolustusta. Vaikka saliin päätynyt puolustus oli ns. varasijalla, niin heillä ei olisi valitusoikeutta, sanoo tuomari Walker. Perhearvojen puolustajat joutuvat vakuuttamaan kuvernöörille, että hänen pitää puuttua Proposition 8:n puolustukseen.

Ongelmia voi ilmetä yllättävältä suunnalta. Kun tuomari Walker päätti, ettei ex tempore puolustuksella ole valitusoikeutta, niin samalla on teknisesti mahdollista kumota koko oikeussalissa käyty taistelu. Päästäessään heidät kuvernöörin ja korkeimman syyttäjän sijaiseksi olisi samalla pitänyt tarkemmin pohtia oliko heillä edes oikeutta tulla oikeuteen puhumaan homoliittojen haitallisuudesta.

Koko kinastelu pitäisi käydä uudelleen läpi. Kaikki on kuitenkin vielä vetoomustuomioistuinen pähkäilyn alaisena. He päättävät minne Proposition 8:n lopullinen tuomio lähetetään päätettäväksi. Huoh.

No comments: