7.8.10

Voitto skientologeille Yhdysvalloissa

L. Ron Hubbard ei ollut tyhmä mies. Valehtelija ja huijari, mutta ei tyhmä. Kun hän kääri skientologian uskonnon kaapuun, niin taustalla oli erittäin hyvä syy. Yhdysvaltojen oikeussaleissa kohdellaan uskontoa silkkihansikkain. Ihmiset eivät ole kriittisiä, vaan enemmänkin nostavat kädet pystyyn ja toteavat uskonnonvapauden suojelevan kaikkia outoja oppeja. Tämän takia skientologiajärjestön ihmisoikeusrikkomukset ja muut kikkailut eivät nostata suuria oikeustapauksia. Paitsi harvoin.

Eilen todistettiin jälleen kerran, miten uskonnoksi määritelty skientologia pääsee kuin koira veräjästä. Kaksi syytettä skientologiajärjestöä vastaan sisälsi syyteet työlakien rikkomisesta, ihmiskaupasta ja pakkoaborteista.

Tuomari hylkäsi syytteet, joten asioita ei käsitellä oikeussalissa. Perusteluna tuomari Dale S. Fischer käytti SeaOrgin uskonnollista statusta. SeaOrg on se eliittilaitos, jossa syytteet nostaneet ex-skientologit työskentelivät. Perustuslain ensimmäinen lisäys takaa vapaan uskonnon harjoittamisen. Siksi skientologien omat säännöt eivät joudu maallisen oikeuden tarkasteltavaksi. Ex-skientologit suorittivat työpaikallaan SeaOrgissa uskonnollisia velvotteita. Uskonnoille suotujen poikkeussääntöjen vuoksi oikeus ei lähde tutkimaan minkälaisia olosuhteita SeaOrgissa oli. Samoin oikeus ei näe tarpeelliseksi perehtyä skientologiajärjestön menettelytapoihin sen jäsenten hallitsemisssa.

Lakipykälien kannalta skientologia on vahvoilla. Heidän palkkaamat skientologit joutuvat allekirjoittamaan melko radikaalin työsopimuksen.

1 comment:

Anonymous said...

Samantapainen tilanne on myös Suomessa. Ei laki puutu siihen, että missä tahansa kirkkokunnassa voidaan syrjiä naispuolisia (+homoja) työntekijöitä ja -hakijoita ihan vapaasti.

Luulenpa, että ylitöiden yms. suhteen tilanne on ihan sama kuin mainitussa skientologien tapauksessa.