11.12.07

Natsien kirkko

Martti Lutterin Muistokirkko valmistui Berliinissä 1935. Natsien tilaama kirkko tuli tarpeeseen ja sitä koristeltiin kauniilla puukaiverruksilla.



Jeesus Kristus(!) siunaamassa uskollisia arjalaisia. Entouragessa mukana wermachtin sotilas.

Muita koristeita.

Kattokruunu on armeijan rautaristin muotoinen. Kivikaiverruksissa on mm. saksalaisten jalkaväkisotilaiden kypäräpäiset kasvot. Valtakunnan kotkat koristelevat kattoa. Kirkonkelloissa oli hakaristit, joten ne on poistettu. Kastevesimaljan jalustassa on puinen SA-sotilas, lakki kädessään.




Joachim Hossenfelder johti "saksalaisia kristittyjä" eli Jeesuksen iskusotilaita, jotka olivat kirkon fasistisen ja rasistisen väen keskittymä. Tällä rakennuksella yritettiin osoittaa, että kirkon ja natsien opit sopivat yhteen.

Hakaristit on poistettu, sillä ne ovat laittomia Saksassa. Samoin Hitler-patsas sai lähteä. Se taisi olla itse Martti Lutterin vieressä. Kirkon korjaamiseen ei löytynyt tarpeeksi rahaa, joten se laitettiin myyntiin. Säilyttäminen olisi paikallaan, sillä kirkko toimii varoittavana esimerkkinä. Suunnitelmissa on sen muuttaminen museoksi tai teatteriksi.

No comments: