28.12.07

Puhelinennustajat testissä

Aamulehden Valo-liitteessä oli tänään mielenkiintoinen artikkeli. Tero Kartastenpää ja Jani Timonen soittivat 12 eri puhelinennustajalle ja kysyivät mitä eri kuukausina tulee tapahtumaan Suomessa vuonna 2008. Kaikilla ennustajilla oli käytännössä samat maneerit. Mitään tarkkaa ei osattu kertoa siitä kuukaudesta josta heiltä kysyttiin. Jos jostain tarkkaa kerrottiin, niin se oli ristiriidassa toisen ennustajan kanssa. Lama oli tulossa. Lamaa ei ollut tulossa. Maailmalla ei ole tulossa katastrofia. Katastrofeja on tulossa.

Puheluista on esitetty koosteet. Joukosta puuttuu ne kohdat jotka tekivät vaikutuksen soittajiin, eli paljastuksia omasta yksityiselämästä. Lehdestä ei selviä esittikö ennustaja tiedot kysymysten muodossa, eli klassisella cold reading-tekniikalla. Kyseessä on kuitenkin temppu jonka jokainen voi oppia.
Tässä näyte yhdestä puhelusta:

Puhelinennustaja Eeva Maria mainostaa palveluitaan iltapäivälehdessä. ”Auttaja, näkijä ja terapeutti” puhelee pohjoissuomalaisittain.

Terve.

”No, hei.”

Mitä Suomessa tapahtuu tammikuussa 2008?

”Sen, mitä tiedän tulevasta ajasta, niin on tapahtumassa tosi paljon yhteiskunnallisia asioita. Kuinka paljon olet niistä kiinnostunut?” (Soittaja ei ehdi juuri vastata. Ennustaja kyselee kolme minuuttia soittajan taustasta.)

Millä aloilla tapahtuu?

”Politiikassa alkaa tapahtumaan. Kannattaa mennä mukaan.”

Joo.

”Pääset sä kiinni? Esimerkiksi organisatoriset muutokset ovat räjähtämässä käsiin Suomessa.”

Millä tavalla?

”Raskaat byrokraattiset rattaat tulevat murtumaan. Oireet näkyvät vuosina 2008-2010, ja 2012 on jo selvät merkit. Kun siirrytään kulta-aikaan ja vesimiehen aikaan, tarvitaan läsnäolon taitoa.”

Miten ihmiset muuttuvat?

”Itsekeskeisyys murtuu, mutta kannattaa muistaa, että ihmiset eivät silti olisi pärjänneet kylmässä ajassa ilman sitä.”

Selvä.

”Pääset sä kiinni?”



Hyödyllisin lehdessä ollut tietoisku liittyi ennustusbisneksen pyörittämiseen:

"Ennustaa voi kuka tahansa.

- Puhelinennustukset maksavat 1,83 - 2,49 e/min + pmv.

- Ennustajat eivät saa viivyttä puhelua. 30 minuutin jälkeen puhelu katkeaa.

- Usein ennustajia mainostetaan lappilaisuudella. Kaikki iltapäivälehdissä ilmoittelevat ennustajat ovat naisia.

- Kuka vain voi perustaa ennustuspalvelun, kun vain noudattaa palveluntarjoajien asettamia lakeja.

- Kuluttajavirasto ei ole saanut valituksia ennustuspalveluista. He epäilevät, että ihmiset eivät kehtaa kertoa huonoista kokemuksista viranomaisille. Valituksen voisi tehdä ilmoituksen virheellisyydestä. Ennustuksen virheellinen sisältö olisi ongelmallinen tulkittava."


Muistelisin kuitenkin, että ennustuspalveluista on tehty valitus. Se ei kuitenkaan poikunut seuraamuksia, sillä kuluttajan olisi kuulemma pitänyt ymmärtää, että ennustajat ja selvännäkijät ovat viihdepalvelua. Niiltä ei pitäisikään odottaa tarkkuutta. Valitettavasti en nyt löydä sitä uutista lehtileikekokoelmastani.

Ennustajien käyttöä pidetään häpeällisenä. He ovat terapeutin tapaisia auttajia, mutta ilman ammattitaitoa. Menestyvät ennustajat ovat tietenkin hyviä kuuntelijoita ja kykenevät esittämään yleispätevää ihmissuhdeapua. Se varmasti kelpaa useimmille asiakkaille.

1 comment:

Mette said...

Lamaisella 90-luvulla hain työpaikkoja kiihkeästi (firma kaatui alta). Silloin oli usein lehdessä ilmoitus "Kokenut ennustaja saa paikan."

Päädyin (kokemuksen puutteessa) myymään joksikin aikaa puhelimessa Yves Rocher -tuotteita. Ne ainakin olivat ihan todellisia.

Ehkä olisi pitänyt ottaa yhteys ja kysellä työehtoja?