31.3.09

Harry Potterin saatanallisuus ja kierot juutalaiset

Ensin luulin, että tämän ohjelman tekstitys on joku vitsi. Mutta se onkin ihan kohdallaan. Voit kuulla "sheitan" eli saatana ja "zionism" sionismin kohdalla. Iranialainen IRINN-uutiskanava varoittaa kansaa kansainvälisen sionismin salakavalasta aivopesukampanjasta. Harry Potter-elokuvilla yritetään saada viattomat nuoret hyväksymään noituus ja Saatana. Rowlingin kirjoittamat kirjat ovat pelkkää juutalaisten satujen myymistä Lähi-itään.

4 comments:

Janne Kirjasniemi said...

Voi elämä. Miten tuohon pitäisi vastata? Kun kaikki on asetettu väärään valoon ja ainoa taho josta voi saada tietoa on tämä journalismin riemuvoitto, niin ainoa toivo on, että katsojat Iranissa toteavat edes jollain tavalla tämän virallisen linjan idiotismin.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Toki Harry Potter edustaa hyvää esimerkkiä eurooppalaisesta tarinankerrontaperinteestä. Ja Rowling on tehnyt taustatyönsä ja yhdistelee kansanperinteeseen juttuja. Ja nämä perinteet, johon viitataan ovat kiistatta eurooppalaisia, ja peräisin kristillisiltä ajoita.

Mutta ei kai tämä tarkoita sitä että se olisi juuri kristillinen? Suomessakin on pelätty Potterin epäkristillisyyttä - kuten fantasiakirjallisuudelle usein käy jos se menestyy ja saa suosiota. Iranissa pelätään sen kristillisyyttä.

Jokin tässä perustelutavassa vain mättää ja pahasti: Minusta se on ajatus siitä, että jos jokin ajatus olisi joltain peräisin, se tarkoittaisi sitä että otettaisiin samalla koko setti. Jonkinlainen into analogiaan, ylihelppoihin yleistyksiin ja oikomisiin joita kutsutaan induktioksi muistamatta että osa induktioista on ns. perseestä. Yksityiskohta ja kokonaisuus on eri asia.

Minä en esimerkiksi keskiajan ritari -ihanteita täytä. Itse asiassa en edes halua, kun muistaa mitä siihen on liittynyt "ihan normaalina" esimerkiksi maajussien ja muun rahvaan kohdalla. Kyse on juuri samasta asiasta.

JanneK said...

Tietenkin minkä tahansa teoksen lukeminen, oli se sitten satuja tai "oikeaa" kirjallisuutta pitää sisällään jotain arvoja tai kulttuuria. Jos se eroaa lukijan omasta kontekstista, niin lukijan pitää aina ajatella ja vertailla näitä toisistaan eroavia arvoja ja malleja. Ja itsenäinen ajattelu on varmasti uhkaavaa tuommoisessa teokratiassa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Hyvä huomautus, askel pois siitä kommunistisesta tavasta tulkita sekä "kirjoittaja" että "lukija". Että etenkin viihde on sitä millä valtarakenne ylläpitää asemaansa, muuta ei ole. Ja lukija ei ajattele ja prosessoi vaan ottaa sen sellaisenaan.

Ei kai sentään. Edes Iranissa. Ja luultavasti juuri tämä onkin se pelon aihe. "Että purematta nieleminen on ei." Sanassa taas tuntuu olevan sisältö että on vaarallinen koska "vain ahmitaan ja otetaan vaikutteet kuin manipuloitava automaatti."

Minusta nämä salaliittojutut ovat pelottavia lähinnä sen vuoksi että niissä on paha projektion maku. Että se, miten muut nähdään ajatellaan sen kautta miten itse ajatellaan.

Ja joskus, pelottaa juuri se, että näyttäisi miltei siltä että tämä puheprojektio ei olisikaan viatonta, vaan siihen tahallisesti laitettua.