31.3.09

Maailmanlaajuinen kirkoista eroaminen

Jopa 100´000 brittiä on kiinnostunut täyttämään kirkosta eroamista vastaavan dokumentin. Kyseessä on kasteenperuuttamistodistus.


John Hunt, a 58-year-old from London and one of the first to try to be "de-baptised," held that he was too young to make any decision when he was christened at five months old.

The male nurse said he approached the Church of England to ask it to remove his name. "They said they had sought legal advice and that I should place an announcement in the London Gazette," said Hunt, referring to one of the official journals of record of the government.

So that's what he did -- his notice of renouncement was published in the Gazette in May 2008 and other have followed suit.


Jutussa ei tehdä selväksi mikä tarkalleen on eromenetelmä Britanniassa. Netistä ladattava Certificate of De-Baptism on käytännössä vain viihdetarkoituksiin sopiva. Joka tapauksessa uskonnoton väki on entistä aktiivisemmin tekemässä pesäeroa tapakristillisyyden ja oman maailmankuvan välille. He eivät halua, että kirkko voi laskea uskonnottomia omiksi jäsenikseen. Englannin kirkko on kuitenkin ilmoittanut, ettei se aioa muuttaa rekistereitään. Kasteen mitätöiminen on ihmisen ja Jumalan välinen asia. Eikä kirkko edes pidä tarkkaa listaa jäsenmäärästään.

Eropapereita jakeleva taho onkin ilmoittanut, että erohalut ovat seurausta paavi Benedictuksen uusista kondomihöpinöistä.

Erohalut ovat levinneet Espanjaan. Manuel Blat González sai pienen kiistelyn jälkeen kirkon pyyhkimään nimensä kastekirjoista. Kun tieto eroamisen mahdollisuudesta leviää, niin varmasti moni seuraa Manuelin jälkiä.

Italiassa on pidetty vuodesta 2002 lähtien vastaavaa eromahdollisuutta. UAAR, eli englanniksi Italian Union of Rationalist Atheists and Agnostics ylläpitää sivua, josta voi ladata erohakemuksen. Neljän vuoden aikana on tehty n. 60´000.

Katolisessa Argentiinassa ollaan valmistelemassa samanlaista erokampanjaa.

Kauan ennen ateistien bussikampanjaa oli eräs selvemmin saatanallinen salajuoni viekottelemassa väkeä pois kirkoista.

No comments: