20.3.09

Kreationismia Akaan Seudussa

Satuin lukaisemaan paikallista Akaan Seutu-sanomalehteä. Seurakunnille varatulla sivulla on aina Pysähdy Hetkeksi-palsta. Tänään vuorossa oli Toijalan Adventtiseurakunnan Juhani Heikkilä. Hän aloittaa valistavalla otsikolla:

Älkäämme uskoko kaikkea, mitä meille tieteen nimessä väitetään

Tuo on hyvä neuvo. Terve annos epäilyä pitää lääkärin tiellä ja miehen loitolla, vai miten se meni. Heikkilä on huolissaan siitä, että luomiseen uskominen ei ole enää itsestäänselvyys. Nuoret ovat vasta muovaamassa omaa maailmankuvaansa. He tarvitsevat opastusta, jotta he päätyvät oikealla polulle Ainoaan Oikeaan Totuuteen (Suom. kristinusko). Opasteiksi asetellaan luomiskertomuksen todellisuus. Heikkilä ei pyri todistamaan luomisuskoa ainoaksi oikeaksi, vaikka siihen uskookin. Sen sijaan hän esittelee asioita joita emme saa kuulla julkisuudessa. Nämä asiat "osoittavat kuinka hataralla perustalla lepää usko kaiken olevaisen syntymästä sattumalta."

Mitä nämä radikaalit asiat ovat?

1) Alkuräjähdyksen mielettömyys. Miten räjähdys voi rakentaa monimutkaisen universumin? "Ainakin tässä ajassa räjäyttämällä tavallisesti hajotetaan olemassa olevia rakenteita tai järjestelmiä."

Niinpä. Sitähän se alkuräjähdys tarkoittaa. Alussa oli valtava kasa dynamiittia, joka sitten sattumanvaraisesti räjähti. Aika-avaruuden laajeneminen ei kuulosta niin dramaattiselta.

2) Kuupöly. Kyllä. Kuupöly.Heikkilä on ihan tosissaan käyttämässä jopa anti-evo Answers in Genesis-järjestön hylkäämää argumenttia. Arvio valtavasta kuupölystä perustui joidenkin tähtitieteilijöiden laskelmiin, mutta satelliittien avulla voidaan ottaa tarkka mittaus siitä mikä on oikea kuupölyn ilmestymismäärä. Ja kas, sen perusteella Kuun ei pitäisi olla metrien pölykerroksen alla. NASA tiesi tämän, sillä se oli lähettänyt luotaimia Kuuhun ennen kuumatkaa.

3) Dinosauruksen luuranko sisälsi luuydintä, josta on eristetty soluja. Solut säilyvät vain muutamia tuhansia vuosia. Joten Maan ikä on vain jotain tuhansia vuosia. Ja mikä pahinta! "Löytäjän, arvostetun tiedenaisen, koko luotettavuus asetettiin kyseenalaiseksi tämän löydön takia, koska se ei sopinut nykyisin vallalla olevaan käsitykseen."
Heikkilä viitannee T-rexistä eristettyihin hemoglobiinin jäänteisiin. Mary Schweitzer on itse ilmoittanut, ettei tykkää siitä minkälaisia fanfaareja kreationistit toitottavat hänen ryhmän tekemästä löydöstä.

Young-earth creationists also see Schweitzer’s work as revolutionary, but in an entirely different way. They first seized upon Schweitzer’s work after she wrote an article for the popular science magazine Earth in 1997 about possible red blood cells in her dinosaur specimens. Creation magazine claimed that Schweitzer’s research was “powerful testimony against the whole idea of dinosaurs living millions of years ago. It speaks volumes for the Bible’s account of a recent creation.”

This drives Schweitzer crazy. Geologists have established that the Hell Creek Formation, where B. rex was found, is 68 million years old, and so are the bones buried in it. She’s horrified that some Christians accuse her of hiding the true meaning of her data. “They treat you really bad,” she says. “They twist your words and they manipulate your data.” For her, science and religion represent two different ways of looking at the world; invoking the hand of God to explain natural phenomena breaks the rules of science. After all, she says, what God asks is faith, not evidence. “If you have all this evidence and proof positive that God exists, you don’t need faith. I think he kind of designed it so that we’d never be able to prove his existence. And I think that’s really cool.”


Schweitzer sai kyllä pölyiset paleontologit pauhaamaan. Löytöjä kritisoitiin ja arvosteltiin. Mutta lopulta perustellut asiat jäivät henkiin. Tiedenainen sai pitää työnsä ja jatkaa tutkimuksia. Häntä ei expellattu akateemisista piireistä.

Lopulta Heikkilä päätyy mainostamaan Pekka Reinikaisen ja Tapio Puolimatkan kirjoja. Lisäksi maininta www.luominen.fi ja www.evoluutio.com sivustoista. Sieltä löytyy tukea nuorten horjuvalle uskolle.

Aion kirjoittaa lyhyemmän, asiallisemman, kunnioittavan ja julkaisukelpoisen vastineen Akaan Seutu-lehteen. Sen jälkeen kirjoitan uuden pakinan Skeptikko-lehteen.

9 comments:

Anonymous said...

Voih, sankarini!

-JTW said...

Se on aina hienoa kun ihmiset puhuvat asioista joista ei oikeasti tiedä juuri mitään.

Mutta kyllä mielestä argumentti joka menee suurin piirtein näin: "Minä en voi ymmärtää miten se voi olla mahdollista, so goddidit" on ihan validi argumentti tieteessä.

Anonymous said...

Juuri luin saman jutun ja yritin tuohtuneena kirjoittajan nimeä googlailla, sitä kautta tämän löysinkin. :) Hyvä homma jos on vastine tulossa!

Paholaisen Asianajaja said...

Nyt tuli suorituspaineita.

-JTW said...

Tarviikohan liittyä skepsikseen ihan vain tuon artikkelin takia?

Paineet kasvaa..

-JTW said...

Kävin tutustumassa luominen.fi sivustoon.

Eniten kirjoituksia ja kirjoja oli kaverilta nimeltä Ken Ham.

hän kirjoittaa mm. seuraavaa:

Kun Raamatun ulkopuolelle katsoessamme käytämme perusteena Raamattua, voimme puolustaa loogisin perustein uskoamme. Näin vahvistamme sen, että Raamattu ilmoittaa totuuden.

Saatanan suurin vale on se, että ei ole Jumalaa ja että Raamattu ei ole totuus. Nykyään tämä sanoma on naamioituna niin sanotuksi ”tieteeksi”, jota iskostetaan ihmisten mieliin. Meillä täytyy olla (ja myös on) oikein hyviä tieteellisiä vastaväitteitä tälle opetukselle. Käytössämme on paljon todisteita, joiden avulla voimme kumota kehitysopilliset ideat.


Kehotan kaikkia tutustumaan tähän sivustoon ja oppimaan Totuuden.

Anonymous said...

Just. Mistä näitä hoopoja oikein tulee?

Ja selvästikin Puolimatkan ja Hamin "tieteelliset vastaväitteet" ovat hyviä, niin hyviä että tästä asiasta pitää edelleen takuta.

Sitä paitsi: jos uskon perusteena on nimenomaan usko johonkin asiaan ilman perusteita, niin tällainen meidän pahojen, saatanan pauloissa olevien ateistien vakuuttelu tieteellisin keinoin... no, se on vähän kuin yrittäisi ampua omaa jalkaansa ampumatta omaa jalkaansa.

Anonymous said...

Mistä näitä hölmöjä oikein sikiää?...

Puolimatka muuten puhui käsittääkseni tänään täällä Oulussa, ja Kalevaan pääsi hänen selostuksensa heti ensimmäiselle aukeamalle:

http://i161.photobucket.com/albums/t201/Phasianoraptor_hirvisaloi/CIMG1362.jpg

Jotenkin sellainen olo, että tämä ennakoi taas jonkun Kantin kaltaisen pelastajan tarvetta pelastamaan tiede hajaannukselta.

-JTW said...

Tuo Puolimatka on kyllä sen verran erikoinen kaveri että...

Kavatustieteen professori.. Ei kyllä minun ehkä tulevia lapsiani tule opettamaan.