5.3.09

Terveysalan liitot lukittautuvat bunkkeriin

Huolestuttavia uutisia puoskareille. Suomen Lääkäriliitto, TEHY, SuPer ja Suomen Psykologiliitto ovat aloittaneet suoran kampanjoinnin uskomushoitoja vastaan. Tiedotteessa käytetään jyrkkää kieltä. Lainaan parhaat palat:

Uskomushoidot voivat aiheuttaa vakavia terveydellisiä haittoja. Ne voivat myös viivästyttää vaikuttavan hoidon aloittamista ja vähätellä sen tärkeyttä. Suomen Lääkäriliitto, TEHY, SuPer ja Suomen Psykologiliitto vaativat yhteisesti potilaiden suojelemiseksi lainsäädäntöä, joka rajoittaisi uskomushoitojen antamista alaikäisille tai vakavasti sairaille potilaille.


Uskomushoitojen pohjana ei ole tieteellisesti hyväksyttyä teoriaa eikä luotettavia tuloksia vaikuttavuudesta. Osa uskomushoitajista lupaa sairauden paranevan itse uskomiensa hoitojen avulla ja osa myös diagnosoi sairauksia.


Vaikuttavan ja tutkitun lääketieteellisen hoidon aloittamisen viivästyminen tai uskomukseen perustuva diagnosointi vaarantavat sairaiden ihmisten hoidon. Uskomushoitojen markkinointia pitää terveydenhuollon järjestöjen mukaan rajoittaa, jotta potilaalle ei syntyisi väärää kuvaa niiden vaikuttavuudesta. Osaan uskomushoidoista, kuten hypnoosi ja manipulaatiohoidot, sisältyy myös vakavia, välittömiä riskejä.


Mikä on uskomus/vaihtoehto/täydentävien/intergratiivistenhoitojen todennäköisin vastalause?

Lääketiede tappaa vuosittain enemmän ihmisiä.

Hoitovahingoista arvioidaan aiheutuvan Suomessa 750-1 500 kuolemaa vuodessa.


Joten tietenkin meidän pitäisi rajoittaa lääketiedettä. Tai ehkä pitäisi pohtia miten sairaanhoidon ongelmia voidaan poistaa. Systeemi on mätä, mutta se ei saa estää meitä laatimasta kuria uskomushoitojen villiin tarjontaan.

6 comments:

Anonymous said...

This is why!

http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/index.php?action=printpage;topic=12930.0

Anonymous said...

Just. "Mutta mitä haittaa siitä on?"

Eipä tähän sitten muuta.

Sähis said...

Anonymous Anonymous said...
This is why!...


Voi hyvänen aika, kun pisti taas vituttaan. Ilmeisesti juomani vesi etäpotensoituu ja alkaa keittään sappeani aina, kun näen tämän kaltaisia homeopatia keskusteluja.

Anonymous said...

Eräs haittapuoli, joka unohdetaan systemaattisesti uskomushoitojen yhteydessä on nosebo-ilmiö. Eli tämähän tarkoittaa sitä, että saadaan aikaiseksi kipuja, masennusta, henkistä pahoivointia ym. väittämällä, että et voi olal terve, onnellinen, masentumatta, jos esim. energiasi on epäbalanssissa.

Toinen usein unohdettu asia on potilaan oikeudet.

- Kuka valvoo uskomushoitoja?
- Onko hoitovastuuta?
- Onko potilaalla oikeutta tietää mahdollisimman rehellistä, tieteellisesti tutkittua versiota hoidon tehosta?
- Onko hoitajalla velvollisuutta kertoa tätä mahdollisimman rehellistä ja todenmukaista kuvaa hoidon tehoista?
- Onko harjoittajilla velvollisuutta tutkia hoitomuotojansa?

Anonymous said...

Yleensä uskomushoidot lievittävät parhaimmillaan oireita, kuten kipua je henkistä huonovointisuutta, hetkellisesti. Tosin joskus luodaan nosebo-vaikute ja hoidetaan sitä plaseboolla, jolloin hoito on aika puhdasta rahastusta.

Missä lääketiede menee edelle on kuolemanehkäisy. Uskomushoidoilla ei olla kertaakaan tiettävästi ehkäisty kuolemaa.

-JTW said...

Tähän asti olen pitänyt homeopatiaa ja akupunktiota USA:n ongelmina. Muttä tänään sain kuulla että oma veljeni on kokeillut molempia.

Sentään hän itsekin ymmärsi että homeopatia on ihan uskomatonta paskaa.

Mutta akupunktioon hän suhtautuu myöntyväisesti. Vaikkakin häntä toimenpide ei auttanut yhtään.

Suurin syy tähän om se että akupunktioneerauksen suoritti hänen vaimonsa, joka on koulutukseltaan kätilö.

Yleensä jätän nämä tapaukset omaan arvoonsa, mutta nyt kun tämä vaihtoehto-lääketiede koskettaa minun perheeni hyvinvointia, minun on pakko puuttua asiaan.

Tulevaisuudessa kerron miten keskusteluni veljeni vaimon kanssa meni.