18.5.09

Wikipedia on uhattuna

Salakavala kultti sotkee kaikille avonaista ja luotetuksi muodostunutta Wikipediaa. Puoliuskonnollista missiota orjallisesti noudattava järjestö sotkee artikkeleita. Se saastuttaa sivuja. Wiki on hyökkäyksen kohteena.

Näin meitä varoittaa Aamulehden kulttuuripalstalla koko Suomen rakastama turkulainen vapaa toimittaja Kari Salminen.

Kuka on tuhoamassa Wikipedian? Hieman yllättäen Skepsis ry. Ongelmia tuottaa tuo Skepsiksen "puoliuskonnollinen missio", jota Kari selittää tarkemmin:

"Kaiken uskon vastustaminen tieteen nimissä. Skeptikko kieltää ennen kuin tutkii, ja kun se tutkii, hokemat kuten "aivot", "kokeellisuus", "evolutiivinen" ja "geenitutkimus" korvaavat tiedon.


Skeptikot ovat jo kerinneet sotkemaan monta sivua pilalle. Taikausko, paranormaali, yliluonnollinen, ihme, vitalismi, uskomuslääkintä, akupunktio, kiropraktiikka ja moni muu sivu on nyt yksisilmäisempi kuin sokea kyklooppi.

Niissä ei esitellä puolueetonta tietoa. Vain skeptikkojen valmiita johtopäätöksiä.

Mikä pahinta, tieteellä pätevä Skepsis ry ei voi edes päteä tieteellisellä auktoriteetilla. Salminen huomauttaa, että sitä johtaa insinööri(jonka etunimen hän kirjoittaa väärin, mutta se taitaa olla yleinen tapa). Skeptikko-lehden päätoimittaja on rakennusmestari. Lehden ahkerin kirjoittaja on vain ylioppilas. Nämä tittelit "eivät pätevöitä uskomusoppien ja humanististen alojen tieteelliseen kommentointiin."

Sinällään Salminen angstin ymmärtää. Varsinkin jos wiki-sivun lähteeksi on laitettu vain ja ainoastaan skeptikkojen oma raamattu: Ihmeellinen maailma.

Tosin en ole nähnyt Skepsis ry:n missään väittävän tekevänsä tieteellistä tutkimusta. Tarpeen vaatiessa vaatimaton skeptikko voi kuitenkin suoraan lainailla aidoista tieteellisistä tutkimuksista. Tai turvautuu Skepsis-yhdistyksen tieteelliseen neuvottelukuntaan, jossa on monenmoista rohvessooria ja dosenttia.

Wikipedia on kaikkien käytettävissä ja muokattavissa. Jos skeptikot vandalisoivat artikkeleja roskakorikuntoon, niin tuhannet käyttäjät vahtivat heitä. Siksi olisikin ollut kiva kuulla Salmiselta mikä niissä sotketuissa artikkeleissa on niin pahasti pielessä tavallisen käyttäjän kannalta. Ihmeellinen maailma pitäisi tietenkin jättää toissijaiseksi, jos tarjolla on itse tieteelliset paperit jotka liittyvät aiheeseen.

Skeptikkojen kiinnostus Wikipediaan heräsi nimenomaan yksipuolisen homeopatia-artikkelin takia. Sen takia Javanainen laati tuon sabotaasisuunnitelman. Suosittelen vielä lukemaan sen ja miettimään mikä siinä on pielessä.

3 comments:

Unknown said...

Aamulehti on uhattuna, ehkä heidän pitäisi luopua Salmisesta, nimittäin Oulun yliopiston lukusaliin ei ole ilmeisesti enää tilattu Aamulehteä tälle vuoteen, en ainakaan löytänyt A:sta.

Timo Kyttä said...

Lehden nettiversiosta en löytänyt kulttuurialuetta, joten jos sattuu pistämään silmään jotain kiinnostavia kommentteja tuohon, niin kiinnostaisi kuulla pikatiivistelmänä. :-)

Timo

Paholaisen Asianajaja said...

http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=274657

Skepsiksen puheenjohtaja Pertti "Risto" Laine vastaa.